Projectmanager Stadsontwikkeling Gemeente Groningen

Tijdelijk voor 3 jaar | 1,00 fte

Wil jij als Projectmanager Stadsontwikkeling meebouwen aan de mooiste projecten van Noord Oost Nederland?

Stel je eens voor: je wordt gevraagd om een stedelijke industriële omgeving als de Stadshavens om te vormen tot een woonwijk met veel groen en ruimte voor recreatie, wonen en werken of je bent betrokken bij de bouw van een nieuw stationsgebied met een nieuwe voor- en achterkant. Dat is toch uniek!

Bij Stadsontwikkeling kan zo’n soort project maar zo eens jouw project worden. Je bouwt mee aan de Stad en maakt de Stad mooier en duurzamer. Je investeert in de verblijfs- en leefkwaliteit en je zorgt ervoor dat mensen, inwoners, bezoekers en bedrijven het fijn hebben in Groningen.

Dat er veel nieuwe projecten aankomen is zeker, want de Gemeente Groningen groeit hard. De komende jaren is er vraag naar 20.000 woningen, gaan de ringwegen en het stationsgebied op de schop voor betere bereikbaarheid, wordt er fors geïnvesteerd in de energietransitie, de klimaatopgave, een betere binnenstad, leefbare dorpen en wijken en niet te vergeten de versterkingsopgave. In alles wat we doen, staat leefkwaliteit voorop.

Samen met onze kennispartners, grote werkgevers en ondernemers maken we onze gemeente groen, gezond en gelukkig en werken we aan de integrale ruimtelijke economische opgave voor de zesde stad van Nederland.

Ter versterking van ons team zijn wij bij de Gemeente Groningen op zoek naar een Projectmanager Stadsontwikkeling. Een allrounder, iemand die projecten van begin tot eind in de juiste banen kan leiden, van een locatie-ontwikkeling tot het aanleggen van een fietspad.  

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Vanmorgen de dag begonnen met een frisse duik in het zwembad, vanavond staat er een bewonersbijeenkomst op het programma dat wordt vast een latertje dus goed om met wat beweging te starten. Vandaag staat de agenda verder best vol met (digitale) overleggen. Zo meteen zit ik in onderhandeling over een architectenprijsvraag voor een ingewikkeld bouwproject dat we uitgezet hebben. We zijn druk bezig dit te toetsen op prijs en kwaliteit. Daarnaast ben ik nog  bezig met de afronding van het Forum en de grote Markt Oostzijde. Daar gaan de andere overleggen vandaag over. De telefoon gaat: het is de aannemer van het project ‘Stadshuis’, we zijn al een tijd bezig met de uitvoering, maar met zo’n mooi monumentaal pand kom je onderweg allerlei uitdagingen tegen”. Daar belt hij vast over.    Omdat ik vanavond een bewonersbijeenkomst heb, probeer ik nu gauw mijn mail nog even te doen en diverse stukken door te lezen”.

En morgen? “Dan ziet mijn dag er weer heel anders uit, na een bezoek aan de bouwplaats in de ochtend zit ik de rest van de dag binnen en hoor ik een aantal presentaties van architecten aan. Daarna heb ik overleg met de commissie die de beoordeling moet gaan doen. Als de architect bekend is, kunnen we verder met de technische invulling van het ontwerpteam en zijn we weer een stap verder in het proces. Gelukkig werk ik niet alleen: ik werk veel in teamverband wat het werken naast de inhoud ook aantrekkelijk maakt”. “Bezig zijn in de eigen omgeving en deze aan te passen en te verbeteren; dat is wat mijn werk zo leuk maakt! Je werkt vaak onregelmatig, maar daarnaast ben je ook vrij in hoe je werk indeelt”.  

Elzo Dijkhuis – Senior Projectmanager

Jij

 • bent resultaatverantwoordelijk voor de juiste inzet van geld, tijd, organisatie, informatie en kwaliteit bij de (planmatige) aanpak van een ruimtelijk project. Dat begint met een startaanvraag waarvoor jij het projectplan schrijft, waarin doel, planning, kosten en dekking, organisatie en communicatie staan omschreven. Op basis daarvan vorm je een interdisciplinair projectteam dat je functioneel aanstuurt, waarbij je zorgt voor goede samenwerking in een optimale werksfeer. Kortom je bent van A tot Z integraal verantwoordelijk: van de eerste opdracht verlening tot de laatste rekening die is verstuurd;
 • weet richting te geven in situaties waarbij de kaders van je opdracht nog niet helder of in beweging zijn. Door ontspannen om te gaan met deze variabelen geef je je team vertrouwen en de ruimte om door te bouwen terwijl jij de koers vasthoudt en meebeweegt als de omstandigheden daarom vragen;
 • weet complexe opgaven goed handen en voeten te geven en in goede communicatie met de verschillende stakeholders tot een succes te brengen;
 • bent voor je project het aanspreekpunt voor de bestuurlijke, ambtelijke en externe betrokkenen. Je informeert en rapporteert over de voortgang en bent verantwoordelijk voor de communicatie met opdrachtgevers, partners en belanghebbenden. Je levert tijdig de fasedocumenten waarin de vitale besluitmomenten zijn vastgelegd en zorgt voor tussenrapportages en de afsluitende eindevaluatie.

 

Competenties

Samenwerken | Het is belangrijk dat je als grondhouding samenwerking hebt. Je streeft een hoge kwaliteit van projectmatig werken na, (waar mogelijk gestandaardiseerd), pro-activiteit, persoonlijk leiderschap: elementen die je als projectleider nadrukkelijk inzet om beleidsdoelen en politieke keuzes haalbaar en gerealiseerd te krijgen zonder uit het oog te verliezen dat alle schakels samen de kracht van de ketting maken.

Analytisch | Je bent in staat om een probleem, situatie of proces te ontleden en de herkomst en samenhang van de verschillende componenten te begrijpen.

Organisatie en bestuurlijk sensitief | Het functioneren in een politiek gestuurde omgeving vraagt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen binnen en buiten de organisatie. Daarnaast brengt de breedte van de organisatie met zich mee dat belangen en behoeftes soms door elkaar kunnen lopen.

Resultaatgericht | Jij blijft je ondanks problemen, tegenslag, tegenwerking of afleiding richten op het bereiken van het doel en het beoogde resultaat.

Communicatief | Het is van belang dat je goed kunt ‘judoën en laveren’. Alle spreekwoordelijke kikkers moeten in de kruiwagen blijven. Je werkt met allemaal specialisten samen en iedereen heeft daarin zijn eigen belang. Als je overal 100% rekening mee houdt krijg je je project niet af (of te laat of te duur); hoe ga je daar mee om? Je hebt te maken met interne en externe stakeholders met daarbij regelmatig tegengestelde belangen en daar zit het spanningsveld van het meebewegen, wat kan wel en wat kan niet? Kortom daar heb je een breed palet aan communicatiestijlen voor nodig.

Wat wij jou te bieden hebben? 

 • afhankelijk van opleiding en ervaring een salaris van maximaal € 5.872,- bruto per maand CAO gemeenten bij een fulltime dienstverband (functionele schaal 12);
 • een individueel Keuze Budget van 17,05% boven op je salaris waarbij je kunt kiezen voor een jaarlijkse of maandelijkse uitbetaling. Bij maandelijks uitbetaling is je maximale maandbedrag € 6403,- bruto (exclusief vakantiegeld);
 • een werkweek van 36 uur per week, met keuze om wel of geen ADV op te bouwen en de mogelijkheid om je eigen werktijden te kunnen indelen; als je 40 uur werkt, bouw je 16 uur ADV op per maand;
 • een arbeidsovereenkomst voor in eerste instantie 3 jaar;
 • de mogelijkheid tot persoonlijke groei via ons digitale forum ‘Groningen leert’;
 • een telefoon, een iPad en een laptop;
 • een goede werksfeer in een team met fijne collega’s die dagelijks letterlijk en figuurlijk met bevlogenheid werken aan de leefomgeving van morgen;
 • een functie waar jij als projectmanager Stadsontwikkeling het verschil kunt maken en veel vrijheid hebt om je werk te doen!

 

Wij vragen

 • HBO of WO werk- en denkniveau: Bij Stadsontwikkeling werken Projectleiders met diverse opleidingsachtergronden zoals planologie, technische planologie, sociale geografie en vastgoed. Het gaat ons er echter vooral om wat jij meebrengt als mens en wat jouw leercurve is; zo werken er bij ons junior, medior en senior projectleiders;
 • minimaal 5 jaar ervaring in projectmatig werken;
 • een teamspeler met omgevingssensitiviteit en politieke feeling. Het goed kunnen inschatten van de politieke, financiële en maatschappelijke impact en daarop sturen;
 • een open houding en gevoel voor ruimtelijke ordening en ruimtelijke procedures.

 

Plek in de organisatie

Stadsontwikkeling bestaat uit de nauw met elkaar samenwerkende directies ‘Ruimtelijk Beleid en Ontwerp’ en ‘Ruimtelijke Ontwikkeling en Uitvoering’. 8 teamleiders, 3 managers (VTH, Grondbedrijf en Stadsingenieurs), 7 programmaleiders en hun 2 directeuren werken aan de realisatie van de doelstellingen van Stadsontwikkeling. Jij maakt - samen met de andere projectmanagers - deel uit van het team Projectmanagement.

 

Informatie

Zijn er nog dingen onduidelijk of wil je meer informatie over de structurele functie van Projectmanager Stadsontwikkeling bij de Gemeente Groningen, dan kun je contact opnemen met Jeroen Visser, teamleider Stadsontwikkeling RO&U (team Projectmanagement / 06 52675312). Graag informeren we je over onze omgevingsvisie ‘The Next City’.

Reageren

Bij interesse kun je reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 5 november 2021. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met verdere informatie.

 

Het kan voorkomen, dat correspondentie van de gemeente Groningen in je ‘ongewenste items’ (SPAM-box) terecht komt. Check je SPAM-box daarom regelmatig!

 

 Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.                                          

Solliciteer