Stedenbouwkundig ontwerper

Structureel | 1 fte

Ben jij een ambitieuze stedenbouwkundige ontwerper en wil je een bijdrage leveren aan de inrichting van  toonaangevende projecten in Groningen?  Zoals het Suikerfabriek terrein, Stadshavens of het Stationsgebied. Projecten met een complexe en stevige ruimtelijke uitdaging op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en leefkwaliteit.

Durf jij de stap te maken om te komen wonen en werken in één van de mooiste steden van Nederland, met betaalbare huizen en veel groen en ruimte? Dan is dit je kans om die stap te maken.

 

De gemeente Groningen groeit! De gemeente is door de fusie met Haren en Ten Boer per 1 januari 2019 de 6de stad van Nederland met 230.000 inwoners en groeit snel richting de 250.000 inwoners. De gemeente is dé onbetwiste banenmotor van de economie in Noord-Nederland, met grote werkgevers als het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Steeds meer mensen gaan én willen er werken, wonen en studeren.

 De komende decennia is er dan ook vraag naar 20.000 woningen, gaan de ringwegen en het station op de schop voor een betere bereikbaarheid. Er wordt fors geïnvesteerd in de leefkwaliteit, in een aantrekkelijke binnenstad, de versterkingsopgave, leefbare dorpen en wijken in samenhang met de energietransitie en de veranderingen in het klimaat. De invoering van de Omgevingswet, digitalisering en zaakgericht werken veranderen het perspectief van de gemeentelijke organisatie en haar dienstverlening.

 

De ruimtelijke inrichting op alle schaalniveaus  is jouw drive voor deze baan en binnen jouw rol draag je daar optimaal aan bij. Je  bent een creatieveling, productief, vernieuwend en een verbinder. Je weet snel je weg te vinden in een complexe en dynamische organisatie.

Je werkt onder regie van een gebiedsstedenbouwer en stadsbouwmeester en bent medeverantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling en inrichting van de openbare ruimte.

  

Jij

 • vertaalt integraal, binnen het vakgebied van stedenbouwkunde, de algemene beleidsdoelstellingen en (omgevings)visies in uitvoerbare plannen d.m.v. stedenbouwkundig ontwerp en betrekt daarin de inbreng van de programma’s en disciplines (wonen, leefkwaliteit, verkeer & vervoer, ruimtelijke economie, energietransitie, etc..);
 • neemt deel aan stedenbouwkundige projecten en bent daarbij verantwoordelijk voor het ontwerpen van structuur-, stedenbouwkundige, verkavelings- en inrichtingsplannen, alsmede bestemmingsplannen;
 • houdt bij het ontwerpen rekening met de onderhouds- en beheeraspecten van de openbare ruimte;
 • begeleidt en adviseert aan derden uitbestede ontwerpopdrachten en stemt dit af met de desbetreffende gebiedsstedenbouwer;
 • hebt regelmatig overleg met collega’s van andere vakdisciplines binnen en buiten de afdeling, ontwerpbureaus, belangengroeperingen, bewonersorganisaties en vertegenwoordigers van partijen uit de marktsector.

 

Plek in de organisatie

Je maakt deel uit van het Team Ruimtelijk Ontwerp & Bedrijfsvoering  met 45 enthousiaste collega’s die bestaat uit stedenbouwkundige ontwerpers, landschapsontwerpers, verkeerskundigen, erfgoed en een bedrijfsbureau.

Het team maakt onderdeel uit van de directie Stadsontwikkeling.

 

Wij vragen

 • een afgeronde opleiding Stedenbouw aan een Technische universiteit of een Master aan de Academie voor Bouwkunst;
 • je hebt minimaal vijf jaar relevante werkervaring in een (soort)gelijke functie;
 • iemand met een breed netwerk binnen zijn of haar vakgebied;
 • je kunt je werkaanvaring aantoonbaar maken met de diverse ontwerpen en projecten;
 • je hebt kennis van en ervaring met (3D) digitale teken- en opmaakprogramma’s waaronder Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign, Microstation en Sketchup.

 

Gevraagde Competenties en vaardigheden

 • je bent creatief en hebt een out-of-the-box mentaliteit;
 • je denkt integraal en houd in je ontwerp rekening met alle verschillende aspecten;
 • je bent onderzoekend als oplossingsgericht;
 • je bent kwaliteitsgericht en hebt oog voor de kernwaarden van de organisatie;
 • je bent proactief, communicatief, niet afhankelijk van je omgeving en durft risico’s te nemen;
 • je bent een teamspeler die zich goed weet te verplaatsen in een ander en zich verantwoordelijk voelt voor het geheel.

 

Wij bieden

De functie is voorlopig ingedeeld in de HR21 normfunctie medewerker ontwerp & voorbereiding II (schaal 11). Afhankelijk van opleiding en ervaring kan inschaling plaatsvinden tot een maximum bedrag van € 5.169,-- bruto per maand volgens CAO Gemeenten bij een fulltime dienstverband (salarisnorm d.d. 1 oktober 2021).

 

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie, kun je contact opnemen met Marcel Klaveringa, teamleider RO&B, telefoonnummer 14050

 

Reageren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier via de button ‘solliciteren’. Solliciteren kan tot en met 3 maart 2021. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

 

Het kan voorkomen dat de mail van de gemeente Groningen in uw ongewenste items (spambox) terecht komt. Check deze daarom regelmatig.

 

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern geworven waarbij, voorrangs- en interne kandidaten van de gemeente Groningen voorrang hebben.

 

Interne medewerkers zijn: medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en bepaalde tijd bij de gemeente Groningen; (oud-) werknemers die op basis van de Cao gemeenten een uitkering ontvangen van de gemeente (hoofdstuk 7, 9 en 10 CAO gemeenten); kandidaten uit de allochtonenpool; medewerkers met een werkervaringsplaats, re-integratiebaan of een maatschappelijke baan, werkzaam binnen de gemeente Groningen; WSW-medewerkers; trainees (na een halfjaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen); medewerkers <30 jaar werkzaam in een werkleerbaan (na een half jaar werkzaam te zijn bij de gemeente Groningen).

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer