Adviseur stedelijke ecologie

Emmen heeft grote plannen! We knappen het centrum van Emmen op, we doen dorps- en wijkvernieuwingen, rioolreconstructies en we begeleiden burgerinitiatieven. We werken aan het bereikbaar houden van de stad en het buitengebied. En we spelen in op de klimaatveranderingen door overtollig hemelwater een plaats te geven en door het gebruik van duurzame manieren van vervoer te stimuleren. Met 2.600 hectare openbaar groen en 110.000 bomen is Emmen met recht een groene gemeente! Veelzijdigheid troef dus. Hier werken veel mensen aan. Wij werken intensief samen met onze Erkende Overleg Partners, de wijk- en dorpsraden, om gezamenlijk invulling te geven aan hun wensen en behoeften in de openbare ruimte. Een speerpunt van onze gemeente is dan ook: ‘Meer van de samenleving, een andere overheid’.

De gemeente Emmen is voor het team Projecten Openbare Ruimte (POR) op zoek naar een:

Adviseur stedelijke ecologie (24 - 32 uur per week)

Vacaturenummer: 21.063

Wat ga je doen

In algemene zin lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een stedelijke omgeving die waardevolle ruimte biedt voor natuur en ecologie. Stedelijke ecologie richt zich primair op de kwaliteit, de verspreidingsmogelijkheden en de instandhouding van planten en dieren in de stedelijke omgeving. Een specifiek onderdeel daarvan is het waardevolle - en monumentale bomenbestand. Jouw werkgebied omvat naast de stedelijke kern van Emmen ook de verschillende omringende dorpen, inclusief het buitengebied.

Als adviseur vervul je een inhoudelijke rol bij ecologische vraagstukken binnen de projecten waar POR opdrachtnemer van is. Daarnaast toets je de binnenkomende vergunningaanvragen (kap-/omgevingsvergunning) op kwaliteit en geldende wet- en regelgeving met betrekking tot ecologie en bomen.

Een greep uit jouw werkzaamheden:

 • de juiste inbreng in bestemmings-, bouw- of herinrichtingsplannen zodat er na realisatie direct een goed basis is ontstaan voor verder ontwikkeling van de natuur
 • het maken van concrete voorstellen voor ecologisch beheerd groen
 • het adviseren over ecologisch inrichting en beheer van de openbare ruimte (zowel binnen de projecten daarbuiten)
 • het adviseren over binnenkomende kapvergunningsaanvragen
 • het actueel en operationeel houden van het Bomenbeleid (Bomenverordening, waardevolle bomenlijsten en -structuren) en het verder inbedden ervan binnen de gemeentelijke organisatie.
 • het overleggen met externe partijen (natuur- en milieuorganisaties)
 • secretariaat van de Bomenadviescommissie.

Kenmerkend aan jou

Met jouw organisatietalent coördineer en plan je moeiteloos jouw werkzaamheden. Je ontzorgt jouw opdrachtgevers. Er wordt van je verwacht dat je meedenkt en proactief handelt. Een pragmatische instelling wordt gewaardeerd, waarbij je denkt in kansen in plaats van beperkingen. Je draagt bij aan kwaliteitsverbetering en bent in staat bruggen te slaan en integraal samen te werken. Je kijkt hierbij over de grenzen van het werkveld ecologie heen: wat is wenselijk en haalbaar binnen de geldende wet- en regelgeving?

Daarnaast ben je een enthousiaste, proactieve collega die communicatief sterk, toegankelijk en accuraat is. En je bent in staat zelfstandig te werken binnen een soms hectische werkomgeving.

Wat vragen wij

 • Je beschikt over HBO werk- en denkniveau op basis van een relevante opleiding (minimaal MBO niveau).
 • Je hebt een gedegen, relevante soortenkennis (flora en fauna) die je optimaal toepast.
 • Je hebt kennis en ervaring op het gebied van stedelijk groen, natuurontwikkelingsprojecten, inventarisatieprojecten betreffende flora en faunawetgeving waaronder NATURA2000­
 • Je hebt affiniteit heeft met beheer- en inrichtingsplannen voor stedelijk groen;
 • Je hebt kennis van de (beleid)ontwikkelingen op het gebied van groen en flora- en faunawetgeving-
 • Je hebt ervaring heeft met het opstellen van rapportages-
 • Je bent communicatief vaardig, resultaatgericht, creatief en beeldend.
 • Naast inhoudelijke kennis heb je affiniteit heeft met advisering en beschik je over goede uitdrukkingsvaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling).
 • Ervaring als adviseur op het gebied van ecologie en groen is een pré.

Wat bieden wij jou?

Het team POR is een resultaatgericht team met dat veel met elkaar overlegt. We investeren veel in het verrijken van kennis en vaardigheden van medewerkers. Het aan de functie verbonden salaris bedraagt minimaal € 2.973,00 en maximaal € 4.494,00 bruto per maand (schaal 10) bij een 36-urige werkweek. Afhankelijk van opleiding en ervaring kan sprake zijn van plaatsing in een aanloopschaal. Je ontvangt een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% (dat je op diverse manieren kunt besteden), goede werk-/privébalans, training- en ontwikkelmogelijkheden en een prima werksfeer.

We starten met een arbeidsovereenkomst voor een jaar, welke bij goed functioneren wordt omgezet in een vast dienstverband.

 

Het team

Team POR is een team waarbij het te behalen resultaat wordt ervaren als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Binnen POR werken projectleiders, ontwerpers, werkvoorbereiders, adviseurs en directievoerders nauw samen in projectteams aan de voorbereiding en realisatie van projecten in de openbare ruimte. Projecten met een mix van civieltechnische- en cultuurtechnische vraagstukken. Dit doen we projectmatig en steeds duurzamer. Projectleiders sturen hierbij het proces en de projectteams aan. Van initiatief tot overdracht naar beheer. We werken aan uiteenlopende opdrachten zoals grootschalige reconstructies of ruimtelijke plannen maar ook aan reconstructies in het kader van beheer en onderhoud.

 

Wil je meer informatie over deze functie?

Neem dan contact op met Vincent Fennis (teamleider POR) via het algemene telefoonnummer van de gemeente Emmen- 14 0591. Vincent is vanaf 2 augustus telefonisch bereikbaar. 

Solliciteren

Ben je enthousiast over deze functie? Stuur dan je brief en curriculum vitae vóór 23 augustus via vacatures.vooruitindrenthe.nl. Je kunt je brief richten aan Vincent Fennis.