Educatief medewerker


Eén van onze ambities is dat wij als beheerder van historische informatie in Drenthe, zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het Drentse erfgoed. Educatie is daarbij een belangrijk speerpunt. Gebruikmakend van innovatieve leermiddelen brengen wij deze kennis op een interactieve manier over aan leerlingen.

Bij het Drents Archief kunnen leerlingen kiezen uit vele verschillende lesprogramma’s. ‘Edutainment’ speelt hierbij een belangrijke rol. Door spelenderwijs te leren nemen de leerlingen informatie beter op.

Wat ga je doen als educatief medewerker

Als educatief medewerker ga je vooral bezig met het begeleiden van schoolklassen zodra deze weer opgestart kunnen worden. In 2019 bezochten maar liefst 7.500 leerlingen het Drents Archief en genoten van een van onze lesprogramma’s. Vaak beginnen de schoolklassen al vroeg en moet je op tijd aanwezig zijn om alles klaar te zetten. Vervolgens heet je een klas welkom, vertel je een introductieverhaal en begeleid je samen met vrijwilligers het lesprogramma. Bijvoorbeeld het interactieve Operatie Sigismund in onze educatieve kelder, een quiz in de Studio, een game op smartphones of het nieuwe innovatieve Oorlogsdagboek van Drenthe, waarbij leerlingen via een AR-wereld in de huid van jongeren uit de Tweede Wereldoorlog kruipen.

Ook richt jij je op productontwikkeling. In de loop van een schooljaar komen er altijd verzoeken binnen voor een lesprogramma op maat. Hiervoor bedenk jij lesprogramma’s die aansluiten bij de wensen van de school. Tevens zal je deelnemen aan diverse overleggen, zoals het Drentse Educatoren overleg.

Als educatief medewerker ben je creatief, actief en je beschikt over een hands-on mentaliteit. Je bent stressbestendig en sociaal. Je kan een verhaal boeiend vertellen en weet hoe je een leerling kan helpen bij de opdrachten. Je geniet van het contact met de leerlingen, docenten en vrijwilligers. En je doet er alles aan om het bezoek aan het Drents Archief voor onze gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Je beschikt over de nodige educatieve vaardigheden om lesmateriaal te ontwikkelen en je kan de vertaalslag maken van ons archiefmateriaal naar een interessante les voor de leerlingen.

Wat vragen we van je

  • HBO werk- en denkniveau;
  • Didactische vaardigheden;
  • Minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie;
  • Affiniteit met leerlingen in de leeftijd 4-18 jaar;
  • Kennis van de Drentse geschiedenis;
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
  • Bij voorkeur beschikbaarheid op dinsdag, donderdag en vrijdag;
  • De flexibiliteit/bereidheid om evt. meer uren te werken als de functie dat in een bepaalde periode vereist;
  • Bezit van het rijbewijs B.

Wat bieden wij

  • Een tijdelijk dienstverband voor de duur van een halfjaar. Voor afloop van deze periode wordt met je besproken of de tijdelijke aanstelling wordt voortgezet voor onbepaalde tijd;
  • Het Drents Archief volgt de rechtspositie Rijk (Cao Rijk). Afhankelijk van jouw opleiding en ervaring word je ingeschaald in schaal 7 (minimum € 2.422,62 / maximum € 3.157,60 bruto per maand bij een volledige werkweek van 36 uur). Je ontvangt naast je salaris een IKB-budget van 16,37% van het bruto jaarsalaris dat je vrij kunt besteden.
  • De werkomgeving is informeel met collega’s die passie hebben voor hun vak;
  • Een bijzondere werkplek in het historisch centrum van Assen, op loopafstand van het NS station.

Wat je ook nog moet weten

Voor deze functie is een Verklaring omtrent het Gedrag vereist.
Een persoonlijkheidstest kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Informatie en solliciteren

Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Henk Nijkeuter, manager Collecties en publiek, bereikbaar via telefoonnummer
0592-313523.

Jouw motivatiebrief en curriculum vitae kun je mailen naar vacature@drentsarchief.nl en ontvangen we graag voor 26 mei 2021.
De sollicitatiegesprekken worden gehouden in de tweede week van juni.