Dispatcher (gas/contract) (2x)

De Centrale Commando Post (CCP) is het hart van ons gastransportsysteem. De belangrijkste taak is om een veilig, doelmatig en betrouwbaar fysiek gastransport te realiseren op basis van de vraag in de markt. Wil jij hier graag een bijdrage aan leveren? Lijkt het jou leuk om in een dynamische (24x7) werkomgeving aan de slag te gaan als Dispatcher? Signaleer jij snel afwijkende en hectische situaties en reageer jij daar vervolgens accuraat op? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Waar ga je werken?
Groningen

Wat ga je doen?
De taken binnen de functie van Dispatcher omvatten in essentie het plannen, besturen en bewaken van het gastransport door middel van beschikbare transportmiddelen (installaties, stations, reduceren en afsluiters) en het monitoren van volumes en kwaliteiten wat stroomt door de transportleidingen voor binnenlands en buitenlands gastransport, met behulp van onze IT-applicatie Genius.

Je hebt regelmatig contact met binnen- en buitenlandse gashandelaren, waarbij je er op toe ziet dat alle transacties binnen de geldende contractuele en randvoorwaarden worden ingevoerd. Binnen de functie van Dispatcher vervul je in jouw ploeg afwisselend verschillende rollen zoals bijv. het afhandelen van meldingen/alarmen, efficiënt toepassen van het gastransport, commerciële contractactiviteiten, contactafhandeling en het begeleiden van klussen.

Het gastransportnet en de daarbij ingezette middelen moeten op een continue, veilige, doelmatige en kosteneffectieve wijze ingezet. Doordat procescondities en vragen van de markt met betrekking tot vraag en aanbod van energie in hoog tempo veranderen maakt het een uitdagende taak om van de gepresenteerde gegevens een duidelijke beeld te vormen van wat er in het netwerk gebeurt en vergt daarom een vorm van abstract denkvermogen.

In het geval van (dreigende) afwijkingen neem jij het initiatief tot aanpassing in het nominatieproces. Je ziet er op toe dat de klant altijd beschikt over realtime informatie betreffende zijn balanspositie, waarbij jij de informatieverstrekking coördineert.

Wat vragen we?
Om succesvol te zijn als Dispatcher ben je van nature een resultaatgerichte teamplayer met uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel de Nederlandse als Engelse taal. In hectische tijden ben je stressbestendig, je stelt je flexibel op en blijft accuraat zoals altijd. Verder beschik je over:

 • MBO+ / HBO werk- en denkniveau (elektro, werktuigbouw of procestechniek);
 • Werkervaring is niet vereist;
 • Affiniteit met energie en gas transport en economische en/of logistieke processen;
 • Affiniteit met techniek en ICT [toepassing, zoals SCADA systemen);
 • Je bent bereid te werken in ploegendienst volgens een continurooster waarin vijf weken wisselende diensten worden gedraaid, gevolgd door één week reservedienst (kantooruren).

Over Gasunie en de afdeling
Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

Afdeling Dispatching (LAG) verzorgt veilig, doelmatig en betrouwbaar fysiek gastransport tegen zo laag mogelijke kosten met als belangrijke input o.a. de resultaten van het market based balancing regime. Ook het 24/7 faciliteren van het commerciële proces van nomineren en balanceren door shippers is een kernactiviteit. De afdeling heeft een centrale coördinerende rol in de verwerking en verspreiding van gegevens/informatie ten behoeve van alarmen/meldingen in het veld, afwijkingen in het berichtenverkeer en op het gebied van calamiteiten. Ook leveren wij een bijdrage aan o.a. de informatie voor de offline en near-real time balancing. Met ingang van dit jaar zijn ook de taken van de centrale meldkamer (CMK) onderdeel van de werkzaamheden van de afdeling LAG. De afdeling bestaat uit 51 eigen medewerkers.

Wat bieden we je?
Een pakket van arbeidsvoorwaarden dat o.a. bestaat uit:

 • Een salaris dat past bij de kennis en kunde die jij meebrengt. Exclusief de 30% ploegendiensttoeslag is het minimum jaarsalaris van de schaal € 41.100,- voor 12 maanden;
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd;
 • Een goede pensioenregeling en een vaste 13e en 14e maand;
 • Een jaarlijks bedrag om flexibel te besteden aan bijvoorbeeld meer vrije tijd;
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen;
 • Een budget om in te zetten voor jouw duurzame inzetbaarheid.

Wil je solliciteren?
Stuur dan voor 13 juni je CV en motivatie in via de website van Gasunie. 

Rond 18 juni laten we je weten of je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op 26 juni in Groningen. Na maximaal 3 werkdagen geven we je terugkoppeling op deze gesprekken. Het gesprek over je arbeidsvoorwaarden hebben we gepland op 2 juli.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige manager Karl Vogel: 06 1100 5486. 

Aangezien de functie van Dispatcher als vertrouwensfunctie is geclassificeerd maakt een antecedentenonderzoek deel uit van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.