Adviseur markt & regulering

Wil jij in een klein, gedreven team grote dingen voor elkaar krijgen? Werk je graag op het snijvlak van regulering en commercie en van economie en wetgeving? Wil je meebouwen aan gezonde markten voor (duurzame) energie en aan het verwezenlijken van een duurzame energievoorziening? Dan ben jij wellicht de persoon die we zoeken!

Standplaats: Groningen, waarbij hybride werken uiteraard mogelijk is.
Aantal uur per week: 32 tot 40.

Wat ga je doen?

Je gaat meewerken aan het (verder) ontwikkelen, vormgeven en uitdragen van het marktmodel of de marktmodellen voor (nieuwe) energie-infrastructuur, zoals voor waterstof. Dit betekent dat je werkt aan het bedenken en verbeteren van de spelregels voor de partijen die gebruik willen maken van onze (toekomstige) infrastructuur. Veelal worden deze spelregels gedreven door economische theorieën en principes. Hierbij is van belang om rekening te houden met de verschillende posities en rollen van partijen in de energieketen - waaronder uiteraard die van Gasunie. Je bouwt mee aan een gezonde markt voor (duurzame) energie en daarmee aan het verwezenlijken van een duurzame energievoorziening.

Voor Gasunie zelf gelden natuurlijk ook spelregels, met name bij activiteiten en investeringen waar Gasunie een monopolie heeft of krijgt. Denk aan het ontwikkelen van energie-infrastructuur als transportnetten voor waterstof, warmte of aardgas. Deze spelregels noemen we reguleringskaders.

Als adviseur Markt & Regulering werk je mee aan het analyseren, vormgeven en verbeteren van die reguleringskaders. Het reguleringskader voor het aardgasnet is logischerwijs het meest uitgebreid en ontwikkeld, maar wordt evengoed steeds geactualiseerd en aangepast aan de veranderende (markt)omstandigheden. Reguleringskaders voor de transportnetten voor duurzame energiedragers, zoals waterstof, zullen grotendeels nog worden ontwikkeld en vormgegeven. Hier ligt een belangrijke taak voor de adviseur Markt & Regulering die we zoeken.

Financieel-economische afspraken en regels vormen doorgaans een belangrijk onderdeel van een reguleringskader. Financiële regulering bepaalt hoeveel netgebruikers moeten betalen voor het gebruik van onze infrastructuur en is daarmee direct van invloed op de ontwikkeling van (nieuwe, duurzame) energieketens en -markten. Tegelijkertijd hangt een groot deel van de inkomsten en daarmee de financiële gezondheid van Gasunie af van financiële regulering. Als adviseur Markt & Regulering werk je aan het vormgeven en verbeteren van het financieel-economische reguleringskader.

Naast het ontwikkelen en vormgeven van marktmodellen en (financiële) reguleringskaders, vertaal en interpreteer je deze ook voor de Gasunie-organisatie. Vertaalslagen zijn bijvoorbeeld nodig bij het ontwikkelen van producten en diensten, maar ook bij het aangaan van (grootschalige) investeringen. Als adviseur Markt & Regulering ben je direct betrokken bij dergelijke grote (business development) projecten. Jouw input vormt een belangrijk onderdeel in de totstandkoming van nieuwe energie-infrastructuur (zoals warmte- en waterstoftransportnetwerken).

Tot slot praat je niet alleen met Gasunie-collega’s, maar ook met publieke en private stakeholders buiten Gasunie. Bijvoorbeeld met ministeries, de toezichthouder en/of andere netbeheerders, maar in voorkomende gevallen ook met toekomstige netgebruikers en/of de organisaties die hun belangen behartigen.

Wat vragen we?

 • Een afgeronde wo-opleiding, bij voorkeur in een (bedrijfs)economische richting.
 • Je hebt minimaal vijf jaar relevante werkervaring bij voorkeur in de energiesector.
 • Je hebt ervaring met het opstellen van financiële modellen.
 • Je stelt hoge eisen aan de kwaliteit van werk en hebt een kritische blik op zaken

Als persoon ben jij conceptueel en analytisch sterk en je houdt van complexe vraagstukken. Je bent tekstueel sterk en je zet zaken graag scherp op papier. Je bent organisatiesensitief, je begrijpt de posities van verschillende stakeholders en je kunt vanuit hun belangen redeneren. Daarnaast beschik je over de benodigde ‘soft skills’ om de interne en externe samenwerking soepel te laten verlopen.

Wat bieden we je?

 • Een salaris tussen € 70.305 en € 105.066 bruto per jaar op basis van een fulltime dienstverband.
 • Hier bovenop ontvang je een vaste 13e (vakantiegeld) en 14e maand.
 • Een contract voor bepaalde tijd met uitzicht op een vast contract.
 • Een uitstekende pensioenregeling met een kleine eigen bijdrage van 2,45%.
 • Naast 160 verlofuren per jaar krijg je een flexibel keuzebudget. Hier kun je extra vrije dagen (max 220 uur) van kopen, maar je kan het ook laten uitbetalen.
 • Ruime mogelijkheden om cursussen/opleidingen te volgen.
 • Een thuiswerkvergoeding van € 22,50 en om je thuiswerkplek goed in te richten krijg je van ons een vergoeding van maximaal € 750.
 • Een werklaptop/-iPad en een iPhone.
 • Een actieve personeelsvereniging en diverse clubs waar je lid van kunt worden.
 • Een kilometervergoeding van € 0,21 per km voor maximaal 90 km (enkele reis) per bezoek aan de standplaats.

Wij zijn Gasunie

Gasunie is een Europees netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden we de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken we mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO₂. Wij zorgen, als 100% staatsdeelneming, ervoor dat dit deel van de energievoorziening veilig, ongestoord en zo duurzaam mogelijk gebeurt. Zodat iedereen altijd over energie kan beschikken.

Over de afdeling

Je gaat werken vanuit de afdeling Markt & Regulering. Deze afdeling houdt zich bezig met de regelgevende kaders waarmee klanten en (nieuwe) energiemarkten worden gefaciliteerd – en waarmee de financiële gezondheid van de gereguleerde activiteiten en investeringen van Gasunie op peil blijft. De gereguleerde activiteiten en investeringen bestaan voor een belangrijk deel uit gereguleerd transportnetbeheer. De afdeling Markt & Regulering werkt voor diverse Gasunie-entiteiten en in (grote) projecten.  

Wil je solliciteren?

Stuur dan uiterlijk 8 oktober je cv en motivatie in via de website van Gasunie. Rond 9 oktober laten we je weten of je bent uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken op 19 oktober in Groningen.

Wil je eerst meer weten over de vacature? Bel met je mogelijk toekomstige coördinator Marien de Haan: 06 3103 7269. Wil je meer weten over de procedure? Neem dan contact op met de betreffende recruiter Jelte de Haan: 06 4675 2273.

Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Werken bij Gasunie betekent werken in een professionele omgeving die volop in beweging is. Een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol. Samen met alle collega’s lever je een bijdrage aan de realisatie van o.a. de Energietransitie. Engineers, business developers, ICT’ers, managers, administratieve krachten en dispatchers, samen en met de nodige energie koersen we richting 2030. Dit willen we bereiken met medewerkers vanuit diverse achtergronden, opleidingen en nationaliteiten. Wij zijn een organisatie waar we geloven dat elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten ons sterker maken. Een organisatie waar iedereen ertoe doet en zichzelf mag zijn.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Delen van deze vacature in je netwerk wel!