Strategisch Adviseur (nieuwe) Ontwikkelingen

Functie omschrijving

Ben jij al een aantal jaren werkzaam als Strategisch Adviseur binnen een politiek-bestuurlijke omgeving en toe aan een vervolgstap? Het liefst een coördinerende rol, waarin jouw strategische expertise breder kan worden ingezet? Dan zou jij voor ons weleens de passende collega kunnen zijn voor het team Ontwikkelingen. Je hebt een belangrijke rol in de verdere professionalisering van het team en bent functioneel inhoudelijk het eerste aanspreekpunt van de medewerkers in het team. Een diverse rol, waarin geen dag hetzelfde is!

Wat ga je doen?
Als Srategisch Adviseur (nieuwe) Wntwikkelingen kom je te werken binnen de ambitieuze afdeling Strategie & Beleid (S&B), die bestaat uit ruim 40 hoogopgeleide professionals. Vanuit de afdeling S&B coördineer je de werkzaamheden van een aantal business consultants, die o.a. strategische businessanalyses (QuickScans en Uitvoeringstoetsen) uitvoeren op nieuwe (strategische) ontwikkelingen, wetgeving en opdrachten voor het CJIB. Je vormt samen met hen een multidisciplinair team in een matrixorganisatie. In samenwerking met anderen zorgt dit team ervoor dat interne en externe ontwikkelingen strategisch getoetst en beoordeeld worden op haalbaarheid, complexiteit en impact op de organisatie. Je neemt namens het CJIB en het team deel aan verschillende in- en externe overleggen. Je borgt de samenwerking en doorontwikkeling van het team en je bent verantwoordelijk voor de planning, control en kwaliteitsbeoordeling van de werkzaamheden. Jij stimuleert vanuit jouw coördinerende rol de integraliteit en samenhang in de strategische adviezen en de samenwerking binnen en buiten het team. Je hebt inzicht in de relevante ontwikkelingen voor het CJIB en de kansen en risico’s die deze met zich meebrengen en acteert daarop. Je adviseert de directie over prioriteiten, kansen en risico’s en plant samen met het team het werk dat hieruit voortvloeit.
Je werkt in nauwe samenwerking met interne stakeholders (inhoudelijke directies) en ketenpartners aan diverse vraagstukken. Vanuit jouw expertise heb je veel contact met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook met andere ministeries. Jij bent als strategisch adviseur (nieuwe) Ontwikkelingen op de hoogte van de politieke actualiteit en weet kansen en mogelijke risico’s te vertalen naar het CJIB. Dit vraagt van jou een vlot schakelvermogen en een vooruitziende blik. Out of the box denken is wat we hierin zoeken!

Functie-eisen

Wat vraagt deze functie van jou?
Je hebt aantoonbare ervaring met beleidsontwikkeling, voorbereiding van besluitvorming door de directie en strategisch relatiemanagement met strategische partners. Daarnaast zijn wij op zoek naar jouw organisatiesensitiviteit en verbindende vaardigheden. In deze coördinerende rol ligt de nadruk namelijk op afstemming met je stakeholders. Dit zijn interne collega’s, ketenpartners en belanghebbenden vanuit het departement. Daarom is het zo belangrijk dat jij goed bent in het vlot leggen van contacten. Dankzij jouw netwerkvaardigheden weet je op het juiste moment de juiste contacten in te zetten, zowel intern als extern. Je bent in staat om maatschappelijke ontwikkelingen richting de context van het CJIB te spiegelen. Diverse onderwerpen maak jij je snel eigen en je komt het best tot je recht binnen een politiek-bestuurlijke context. Tot slot ben je vaardig in het signaleren en analyseren van ontwikkelingen en problemen en beschik je over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

Daarnaast:

 • Is wo-werk- en -denkniveau* een vereiste. Je beschikt bij voorkeur over een afgeronde wo-opleiding, in de richting van Bestuurskunde, Bedrijfskunde, Rechtsgeleerdheid of een vergelijkbare studierichting;
 • Beschik je over aantoonbare beleidsmatige ervaring (denk hierbij aan het schrijven en presenteren van beleidsnota’s en -adviezen);
 • Heb je ervaring met het coördineren en uitvoeren van strategische businessanalyses;
 • Heb je minimaal drie jaar werkervaring in een soortgelijke, strategische functie binnen een (politiek) bestuurlijke en/of complexe omgeving;
 • Vinden wij het een pre wanneer je kennis hebt van een of meer van de vakgebieden waarop het CJIB werkzaam is.

* een (online) assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4551,- tot €6786,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Waarom solliciteren?
Het werkveld van het CJIB is breed en complex. De afdeling S&B is ‘klein CJIB’ waar alle onderwerpen samen komen als het gaat om het strategisch adviseren. Hierdoor zal je horizon verbreed worden en zul je te maken krijgen met onderwerpen en ketenpartners die nieuw voor je zijn. Het willen leren en ontwikkelen is daarom een must.
Daarnaast krijg jij binnen deze functie te maken met:

 • Werken in een maatschappelijke context: we coördineren de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen en incasseren geldelijke sancties met oog voor mens en maatschappij;
 • Complex en relevant strategisch werkveld in een politiek-bestuurlijke context;
 • Direct adviseren aan de directie;
 • Samenwerken met professionals, zowel intern- als extern;
 • Werken in een organisatie die groot genoeg is om het verschil te kunnen maken en compact genoeg om daadkrachtig te zijn;
 • Een goede balans tussen werk en privé, mede door de verdere uitrol van hybride werken.

Wat bieden wij jou?

 • Een betrouwbare werkgever;
 • Volop faciliteiten om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling;
 • Een structurele functie binnen de Rijksoverheid met uitzicht op een vast dienstverband, voor 36 uur per week;
 • De functie valt onder de functiegroep (Senior) Beleidsmedewerker en is ingeschaald op schaal 13, conform CAO Rijk. Jouw inschaling is afhankelijk van je kennis, ervaring en achtergrond;
 • Je ontvangt, naast je salaris, 16,37% Individueel Keuze Budget.

Centraal Justitieel Incassobureau

Wie zijn wij?
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is een dynamische en ambitieuze uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is gevestigd in Leeuwarden en er werken momenteel ruim 1.250 medewerkers. Het CJIB is bij de meeste Nederlanders bekend als verwerker van de verkeersboetes. Minder bekend is dat het CJIB daarnaast ook regisseur in de executieketen is voor alle strafrechtelijke beslissingen. Hiermee zorgen we, door het voeren van de operationele regie, voor meer grip en zicht binnen de executieketen.

Hoogwaardige en persoonsgerichte dienstverlening staat centraal in alles wat we doen; richting de burger en richting (keten)partners waarmee we samenwerken. Altijd in verbinding met hen en de samenleving. Het CJIB staat daarbij bekend om het innovatief vermogen, hands-onmentaliteit en het zijn van een lerende organisatie waarin ontwikkeling van medewerkers een belangrijk uitgangspunt is. Gedreven medewerkers zorgen ervoor dat onze taken, ondersteund door adequate ICT, binnen de beschikbare middelen op juiste wijze worden uitgevoerd.

Directie Strategie & Beleid

Jouw werkveld
Strategie & Beleid
Je werkt binnen de afdeling Strategie & Beleid (S&B). Deze afdeling is verantwoordelijk voor strategie- en beleidsontwikkeling, integrale besluitvorming én bestuurlijke advisering gericht op politieke risico’s en kansen aan de directie van het CJIB. In de afdeling zijn verschillende aandachtsgebieden vertegenwoordigd, zoals strategische beleidsontwikkeling, Juridisch Control, Concern Control, CIO office en bestuurlijke ondersteuning. De afdeling werkt verbindend tussen de drie directies van het CJIB, werkt nauw samen met het Ministerie van Justitie & Veiligheid en vertaalt extern beleid naar de interne organisatie. Je rapporteert aan het Hoofd S&B. De afdeling valt hiërarchisch onder de Algemeen Directeur van het CJIB.

Team Ontwikkelingen
Het team Ontwikkelingen is een multidisciplinair team en bestaat uit een strategisch adviseur (nieuwe) Ontwikkelingen (afkomstig uit de afdeling S&B), business consultants en adviseurs (afkomstig uit de directies).
Door een combinatie van strategisch relatiemanagement en het uitvoeren van strategische businessanalyses (QuickScans en Uitvoeringstoetsen) wordt door dit team geborgd dat mogelijke opdrachten aansluiten bij de kerntaken en de beschikbare capaciteit van de organisatie. Tevens wordt geborgd dat de verschillende ontwikkelingen samen met de visie en strategie van het CJIB een samenhangend geheel blijven en dat het CJIB constant aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen en wijzingen in wet- en regelgeving.
Het team Ontwikkelingen:

 • Levert analyses op die bijdragen aan (door)ontwikkeling van het CJIB;
 • Zorgt voor inzicht en samenhang in de ontwikkelingen;
 • Is vooruitstrevend en werkt innovatief door actief nieuwe trends en ontwikkelingen toe te passen;
 • Neemt een leidende rol naar opdrachtgevers en ketenpartners waar het gaat om (door)ontwikkelingen en een informerende rol naar de eigenaar.

“Het team functioneert als spin in het web, daar komt alles bij elkaar. Je bent elke dag met elkaar bezig met maatschappelijk relevante thema’s. En daar kun je vanuit het cluster ook nog eens een bijdrage aan leveren. Dat maakt werken voor dit cluster zo interessant en leuk!” - Lennart van Zanten, Projectmanager


Reageer op deze vacature