Jurist exportcontrole

Samen met vijftig collega’s je kennis en expertise inzetten rondom de in-, uit- en doorvoer van goederen. Dat ga je doen als jurist exportcontrole in Groningen. Zo geef je technisch en juridisch advies, ben je gesprekspartner voor ministeries én vertegenwoordig je de Douane bij internationale overleggen. Een uitdagende functie, waarin je zorgt dat je collega’s hun impactvolle werk optimaal kunnen doen.

Dit doe je bij de Douane

Bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) beantwoord je diverse vragen over een goederenstroom met strenge wet- en regelgeving. Denk aan militaire en dual-use-goederen, wapens, cultuurgoederen en chemische stoffen die gebruikt kunnen worden voor de vervaardiging van drugs. Het hoge politieke afbreukrisico en de specialistische branche, materie en wet- en regelgeving maken jouw werk uitdagend. Met gevoel voor politieke en maatschappelijke belangen en de consequenties voor andere terreinen neem je (zelfstandige) besluiten. En zorg je dat partijen binnen en buiten de organisatie effectief zijn ingeschakeld.

In deze functie deel je jouw kennis van exportcontrole met collega’s binnen en buiten de CDIU en ondersteun je hen op juridisch en technisch vlak. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de juridische kwaliteit binnen je team en beoordeel je de dossiers van je collega’s. En voor zowel in- als externe partijen ben je een belangrijk aanspreekpunt. Denk aan het team dat toezicht houdt op de naleving van regels rondom chemische wapens, Douane Landelijk Kantoor (DLK) en het opdrachtgevende ministerie.

Een bijzondere baan, omdat...

 • Je de interne adviseur bent voor alle juridische vragen. Daarmee help je al je collega’s om hun werk optimaal te doen.
 • Je de Douane vertegenwoordigt tijdens internationale overleggen en overleggen met ministeries. En je op het hoogste niveau in contact bent met diverse contactpersonen.
 • Je deel uitmaakt van een team dat verantwoordelijkheden heeft met maatschappelijke impact en die dagelijks uitdraagt.

"Het is interessant om samen met het opdrachtgevende departement en het DLK Rotterdam te komen tot wet- en regelgeving en beleid dat voor collega’s toepasbaar is in hun dagelijkse werkzaamheden. Ik draai al jaren mee, maar de diversiteit van mijn werk verrast me nog iedere dag.” Seekle, clusterhoofd exportcontrole.

Wanneer past deze baan bij je?

 • Je hebt wo-werk- en -denkniveau.
 • Je hebt ervaring als interne coach voor zowel specialisten als uitvoerende medewerkers.
 • Je hebt kennis van relevante wet- en regelgeving of de motivatie om die op korte termijn te verwerven. Denk aan het Verdrag chemische wapens, wetgeving rondom de sanctiemaatregelen, de Wet voorkoming misbruik chemicaliën, het Besluit strategische goederen en de dual-use-verordening.
 • Je hebt inhoudelijke kennis van het werkterrein van de Douane en de gestelde kaders en richtlijnen of kunt je die snel eigen maken.

Jouw competenties

 • bestuurssensitiviteit
 • resultaatgerichtheid
 • samenwerken
 • omgevingsbewustzijn
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid

De afdeling - Douane

De Douane is een handhavingsdienst, stelt de verschuldigde douanerechten en accijnzen vast en heft en int deze. De geïnde bedragen worden afgedragen aan de Nederlandse schatkist en de EU. De Douane zorgt er ook voor dat de samenleving zo goed mogelijk wordt beschermd tegen onveilige en ongewenste goederen. Hieronder valt een breed scala aan taken op het terrein van veiligheid, milieu, flora en fauna, gezondheid en cultuur. Én de Douane draagt bij aan het versterken van de concurrentiepositie van Nederland en de EU door toe te zien op de naleving van Europese maatregelen voor marktordening en te zorgen voor een snelle en goede douaneafhandeling, resulterend in zo min mogelijk oponthoud en lage administratieve lasten.

De organisatie - Directoraat-generaal Douane

Het werkterrein van de Douane is opgedeeld in 8 regiokantoren, het Douane Landelijk Kantoor (DLK) en een drietal landelijke onderdelen. De regiokantoren bevinden zich in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Groningen, Arnhem en Eindhoven en twee op de luchthaven Schiphol. Het Douane Landelijk Kantoor (DLK) in Rotterdam ziet toe op eenheid van beleid en uitvoering op het gebied van handhavingsbeleid, operaties, financiën en control, informatiemanagement en bedrijfsvoering en bewaakt de samenhang binnen Douane Nederland. Het Douane Landelijk Tactisch Centrum (DLTC) stuurt de handhaving aan op basis van risicobeheersing. Douane Centrale Processen (DCP) beheert vanuit Apeldoorn de douanesystemen en zorgt voor geautomatiseerde ondersteuning van de heffings- en inningsprocessen van de Douane en de Douane Landelijke Service Organisatie (DLSO) levert producten en diensten op het bedrijfsvoeringsterrein aan de douanekantoren.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
 • Op 26 september vinden de selectiegesprekken plaats. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Medewerkers van de Belastingdienst, Douane of Toeslagen die korter dan drie jaar in hun huidige functie werkzaam zijn of bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject verzoeken we om in hun motivatiebrief duidelijk aan te geven wat de reden is om binnen de termijn van 3 jaar te solliciteren.

De Belastingdienst, Douane en Toeslagen zetten zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Meer weten? Klik dan hier!

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Solliciteren bij de Belastingdienst

Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zoveel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

 1. Sollicitatie + selectie
 2. Voorselectietest
 3. Sollicitatiegesprek
 4. Assessment
 5. Arbeidsvoorwaarden

Meer over de sollicitatieprocedure?

Neem contact op met Chantal Perin, adviseur Werving & Selectie
Contact via Whatsapp
06 - 11 79 64 25

Meer over de vacature?

Neem contact op met Marco Kauw, medewerker team CDIU
Contact via Whatsapp
06 - 46 09 69 24

Solliciteren