Roelie Hoving blogt over 'gezien worden'

Zie mij

In de bus vanaf een P+R zit een groepje scholieren achter hun schermpjes en tevens wat stoer tegen elkaar te praten. Als ze uitstappen roepen ze naar de chauffeur: ‘Bedankt, meneer!’ Het ontroert me om te zien hoe dit een glimlach op het gezicht van de buschauffeur tovert. Ook geeft het me vertrouwen in de toekomst: onze jeugd snapt waar het om draait. De chauffeur werd gezien als mens. Willen we dat niet allemaal?

Is dat niet waarom we de Riepe-verkoper een goedendag wensen, ook al krijgt hij vandaag even geen euro’s voor zijn blaadje? Is dat waarom het me zo goed doet wanneer mijn collega me van achter zijn tafel een knipoog geeft, omdat hij ziet hoe hard ik mijn best doe om structuur in dit chaotische overleg te brengen? Zelfs de vrouwen bij ‘Boer zoekt Vrouw’ zijn intens gelukkig als zij een vraag krijgen van hun droom-boer. “Dan voel ik mij gezien” zeggen ze. En ze hebben gelijk. Zie mij!

Verbinding

Gezien worden is zo belangrijk. Gezien worden als mens, gewaardeerd worden om wie je bent en wat jij betekent voor een ander. Het is de kern van het verlangen van veel medewerkers en tevens is het omgekeerde reden voor veel frustratie of verdriet. We willen leiders die ons zien, collega’s die ons zien, klanten en opdrachtgevers die ons zien. Het gaat daarbij niet alleen om de aandacht die sommige mensen krijgen doordat ze zichzelf veelvuldig laten zien op social media of live evenementen. Het gaat er net zo goed om dat mensen na twee jaar thuiswerken bij hun eerste kantoorbezoek even ‘wat fijn jou weer te zien’ krijgen te horen. Veelal gaat het er daarbij om dat je niet anoniem ‘een van de groep’ bent maar ook zelf, met al je kwaliteiten en eigenaardigheden, iets betekent voor die groep. Pas als je elkaar echt ziet ontstaat (weer) die verbinding waar we zo’n behoefte aan hebben.

Spreek het uit

Spreek het dus uit. Als die collega geneigd is om vanachter het thuisbureau heel hard te gaan werken en af en toe in te bellen voor een teams-vergadering: “ik zou je zo graag weer eens zien”. Dit geldt voor mensen in onze eigen organisatie, maar ook voor anderen waar we een band mee hebben. Laten we dat ook doen naar collega’s in ons netwerk die we door corona al zo lang niet echt hebben gezien. Je werd echt gemist! Als we elkaar echt zien, wordt het weer waardevol om tijd te investeren en samen te werken. Ik hoop je snel te zien!

Roelie Hoving - Voorzitter Algemeen en Dagelijks bestuur Noorderlink