Training: Werkvormen voor Interactie (VOL!)

Hoe kan ik tijdens bijeenkomsten met meer energie resultaat bereiken met een groep en eigenaarschap creëren? Leer groepen interactief te begeleiden naar resultaat.

Inhoud training

In deze compacte en praktische training reiken we je concrete, interactieve werkvormen aan die jou helpen om met meer energie resultaten te bereiken in groepen. Leren door te doen. Optimaal leren wordt bereikt door mensen zelf iets te laten ervaren en daarop te reflecteren. Dat is immers de kracht van de participatieve benadering. Je krijg een concreet stappenplan om op een effectieve manier groepsprocessen vorm te geven.
De training heeft een interactief karakter, waarbij je ook kijkt naar je houding als facilitator en oefent met faciliteren. Daarnaast ga je aan de slag met een eigen praktijkcase.

Dag 1 – Hoe ontwerp ik een interactieve bijeenkomst met impact? (1 dag)

 • Wat maakt het werken met groepen lastig?
 • Hoe ontwerp je een effectief groepsproces?
 • Het Hartelijk Gefaciliteerd vijfstappenplan voor interactieve bijeenkomsten
 • Gedeeld eigenaarschap is key. Hoe creëer ik dat voor, tijdens en na een sessie?
 • Basisset aan interactieve werkvormen

Dag 2 – Hoe kies ik praktische werkvormen? (1 dag)

 • Werkvormen voor het opstarten, verdiepen en afronden van bijeenkomsten
 • De criteria op basis waarvan je een werkvorm kiest
 • Aan de slag met een detailontwerp van een eigen sessie
 • Tips, do’s en don'ts uit de praktijk

Dag 3 - De leer- en reflectiebijeenkomst (0,5 dag)

Tijdens deze leer- en reflectiebijeenkomst gaan we aan de slag met het interactief maken jouw praktijksituatie. Je krijgt concrete tips van de trainer die helemaal aansluiten op jouw groep(en) en context.

Deze training levert jou en jouw organisatie op dat tijdens bijeenkomsten met groepen mensen actief betrokken zijn. Dat zij ‘samen in de boot stappen en er weer uit’ met gedragen resultaten.

Je weet na afloop van deze training hoe je met interactieve werkvormen projecten in een stroomversnelling brengt. En hoe je meer eigenaarschap creëert in beleidstrajecten, veranderprocessen, innovaties, visie- en strategievorming.

Citaat deelnemer: “Het met elkaar doen van de werkvormen, de checklist, templates en korte theorie gecombineerd met de vele voorbeelden, tips, do’s en dont’s maken deze training heel praktisch. Ik kon het de volgende dag meteen toepassen”. Meer referenties vind je hier.

Doelgroep

 • Begeleid jij regelmatig groepssessies of wil je dat meer gaan doen?
 • Wil jij op een leuke manier interactie en betrokkenheid creëren en meer doen met werkvormen?
 • Of wil je nou eindelijk wel eens die onderbouwing bij het werken met groepen wat je nu meer doet op gevoel, en weten welke systematiek eronder ligt?
 • En als het belangrijk is dat mensen eigenaarschap nemen voor, tijdens en na een bijeenkomst in plaats van dat jij moet duwen en trekken. Dan is deze training iets voor jou.

Voor onder meer adviseurs, projectleiders, trainers, teamleiders, hr- en communicatie-adviseurs die willen leren effectief en interactief met groepen aan de slag te gaan.

Planning / Duur en data

Dag 1: 28 mei 10.00 uur – 17.00 uur
Dag 2: 27 juni 10.00 uur – 17.00 uur
Dag 3: 19 september Leer- en reflectiedag 10.00 uur – 13.00 uur (groep 1) en 14.00 uur – 17.00 uur (groep 2) 

Aantal deelnemers 

8-12 personen, zodat we interactief met elkaar aan de slag kunnen en er ruimte is voor ieders inbreng.

Trainer

De training wordt gegeven door Annet Noordik. Annet is oprichter van bureau www.hartelijkgefaciliteerd.nl en auteur van het gelijknamige boek ‘Hartelijk Gefaciliteerd - Interactief Veranderen in de Praktijk’. Samen met anderen ontwerpt en begeleidt zij interactieve bijeenkomsten en geeft hierin training. Hartelijk Gefaciliteerd bestaat ruim 10 jaar. Onze aanpak en trainingen hebben zich in de praktijk bewezen. Voor het downloaden van de gratis checklist voor interactieve bijeenkomsten verwijzen we je naar www.hartelijkgefaciliteerd.nl

Daar vind je ook klantreferenties, tips en werkvormen voor het interactief werken met groepen.

Extra informatie

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats waarin wordt gevraagd naar je achtergrond en ervaring met het werken met groepen. En naar je leerdoelen. Bij aanvang van de training ontvang je het boek: ‘Hartelijk Gefaciliteerd - Interactief Veranderen in de Praktijk’. Hiermee ga je gedurende de trainingsperiode ook aan de slag.

Aanmelden