Traineedag van het Noorden 2019

De Traineedag van het Noorden is een netwerkevenement voor en door trainees. Het doel is om trainees van elkaar(s) (organisaties) te laten leren. Op de Traineedag van het Noorden wordt dit gefaciliteerd door het aanbieden van netwerkmomenten, workshops en bedrijfsbezoeken.

Thema

Het thema van de Traineedag van het Noorden 2019 is ‘local heroes’. Dit thema is de rode draad door het programma van de dag. Zo begint de dag met een netwerklunch waar de trainees als ‘potentiële local heroes’ met elkaar in gesprek kunnen gaan. Vervolgens wordt er een local hero geïnterviewd tijdens een plenair onderdeel. Gedurende het middagprogramma is het mogelijk om aan verschillende workshops en bedrijfsbezoeken deel te nemen die plaatsvinden bij local heroes uit de drie noordelijke provincies. Dit zijn bijvoorbeeld sociale initiatieven, start-ups of andere organsiaties. Trainees kunnen hierbij onder meer kennis maken met personal branding, serious gaming, verantwoord ondernemen, holocratie en zakelijk tekenen. We sluiten af met een interactieve netwerkborrel.

De Workshops

1) Personal Branding (UWV)

Wat vind je belangrijk? Wat maakt jou uniek? Tijdens de workshop Personal branding ga je op ontdekkingstocht naar jouw waarden en kwaliteiten. Je gaat op zoek naar wat jou drijft en wat jou als ‘merk’ definieert. 

Hoe maak jij jezelf zichtbaar en zet jij je persoonlijke merk slim neer? Hoe kom jij over en hoe wil jij overkomen? Samen met Frans Pattisapakoly ga je op ontdekkingsreis naar jouw personal brand. Hij is een ervaren loopbaanadviseur en coach. Personal branding is super handig bij samenwerking, als je gaat netwerken of als je gaat solliciteren. Breng je carrière naar een hoger niveau. In andere woorden: Word je eigen local hero!

2) Werken zonder managers? Het werkt! (Spindle)

Devhouse Spindle, gevestigd in Het Kwadraat, ontwikkelt open source software en wil vrije communicatie wereldwijd mogelijk maken. Met bijna 60 collega’s wordt dagelijks gewerkt aan slimme tools die communicatie efficiënter en persoonlijker maken. Zo wordt gebouwd aan het telefonieplatform VoIPGRID, door het FD uitgeroepen tot snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2016, en Lily, een uniek CRM voor teams dat in 2017 werd gelanceerd. Met de 48% foundation wil Spindle, samen met andere partijen, ervoor zorgen dat mensen overal ter wereld vrije toegang hebben tot communicatiemiddelen. Spindle werkt met Holacracy, een zelfsturend systeem zonder managers. Elke collega heeft de expertise om de juiste beslissing te nemen in zijn of haar rollen. Zo draagt iedereen bij aan de richting van de organisatie en het vervullen van de purpose.

Tijdens de traineedag nemen we een kijkje in de keuken bij Spindle en maken we tijdens een workshop kennis met deze manier van zelfsturing. Wat voor impact heeft dat op bijvoorbeeld vergaderingen? Wat betekent het om vanuit een rol te werken, en niet vanuit een functie? Kan dat wel echt, werken zonder managers? Voor meer informatie over Spindle, kijk op https://wearespindle.com/

3) Sociaal ondernemen: de boxershort met een goed verhaal (Van Hulley)

Van Hulley zet elk jaar haar (atelier)deuren open voor vrouwen met een migratieachtergrond. Die heel graag aan de slag willen, maar daarvoor de scholing, de werkervaring en de netwerken missen. Die graag onderdeel willen uitmaken van de (werkende) samenleving, maar het lastig vinden om de weg te vinden. En dat lukt dan na een jaar bij Van Hulley wel. Met een diploma, èn werkervaring, èn een netwerk, in staat om de volgende stap te maken. Samen met Van Hulley maken deze vrouwen van je favoriete maar versleten overhemd of bloesje een prachtige boxershort: voor mannen, vrouwen en ook voor de allerkleinsten!

Jolijn Creutzberg, oprichter van de sociale onderneming, gaat het hebben over sociaal ondernemen, en de manier waarop zij daar met het naaiatelier Van Hulley vorm aan gegeven heeft. Wat is het precies, en is het nou echt anders dan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Verder krijg je uiteraard een rondleiding door het atelier. Meer informatie over Van Hulley vind je op www.vanhulley.nl of op de Facebookpagina van Van Hulley.

4) Code gekraakt: de perfecte talk! (360talk)

Een presentatie moet zorgen voor een goed gevoel bij zowel je publiek, als bij jou als spreker. Je presentatie kán namelijk een grote impact hebben, maar dan moet je ‘m wel helemaal goed voorbereiden! Vier TEDx sprekerscoaches kraakten de code van de perfecte talk en ontwikkelden de 360talk training!

Jonas van der Vlugt en Gijs Nillessen laten je in deze workshop kennismaken met de 360talk methode en zorgen er direct voor dat je tijdens je volgende presentatie veel krachtiger op het podium staat! Meer informatie over de training en de trainers vind je op www.360talk.nl

5) Serious gaming (Friesland Boeit)

Friesland Boeit is een serious gaming en training bedrijf. Ze zijn expert in het bereiken van bedrijfsresultaat door de inzet van fysieke serious games. Met een vaste locatie in het centrum van Leeuwarden, verschillende verplaatsbare serious games en trainingen én diverse thema’s zoals leiderschap, samenwerken en communicatie zijn ze de grondleggers van de escaperoom als trainingstool.
Tijdens de Traineedag van het Noorden introduceren Jeffrey Meijer en Jeanine de Leeuw de serious game 'bomkoffer' over effectief communiceren, luisteren en beslissingen nemen. Daarnaast geven zij een interactieve Masterclass over Serious Gaming, hoe dat ingezet kan worden bij veranderingen in organisaties en de ontwikkeling van teams en jezelf.

6) Iedereen kan (zakelijk) tekenen! (Ingrid Pieters)

Zou het niet gaaf zijn als je lol had tijdens je werk door te tekenen. Met als bijkomend voordeel dat tekenen ook nog eens heel nuttig blijkt te zijn. Want door te tekenen kom je makkelijker tot de kern en onthoudt je veel meer van de bijeenkomsten die je hebt. En tekeningen bij teksten maken het geheel veel luchtiger. Het is dus tijd om weer te gaan tekenen! En iedereen kan tekenen, want een tekening hoeft niet mooi te zijn. Dat is niet de functie van tekenen. De functie van tekenen is communiceren.

Wil je laagdrempelig de basis van het tekenen onder de knie krijgen? Kom dan naar deze workshop.

7) Toonaangevende media - hoe doe je dat? (Sikkom)

Sikkom is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende mediakanalen voor jong Groningen. Dat is gelukt met minimale bezetting in een tijd dat (regionale) media zwaar onder druk staan. Bij het bedrijfsbezoek gaan we in op het ontstaan van Sikkom. Van de eerste ideeën tot wat het nu is. Daarnaast werpen we een blik in de toekomst, waar we naartoe willen en hoe we dat gaan doen. Plus we vertellen wat over onze specifieke manier van content maken, die anders is dan bij traditionele media.

Aantal deelnemers 

Het aantal deelnemers is maximaal 80. De Traineedag van het Noorden wordt georganiseerd door Traineelink.

Aanmelden