Leergang Krachtige leider in verandering - 2e editie

anders kijken, anders doen, anders zijn

Doe het maar even….leidinggeven terwijl er in je organisatie, team en de buitenwereld van alles verandert! Dat vraagt echt iets nieuws van je. Pak je regie of laat je los? Ben je coach voor je mede-werkers of moet je vooral het resultaat bewaken? Kun je je team goed meenemen in de ontwikkeling terwijl je zelf twijfels hebt? Voor veel leidinggevenden is het een zoektocht: hoe ben ik een krachtige leider in verandering.

In december 2022 start de tweede editie van de Leergang Krachtige leider in verandering. In deze leergang ontwikkel je in drie maanden jouw kracht. Met nieuwe perspectieven. Met zelfinzicht. Met vertrouwen. Met mouwen opstropen. Met veel werkvormen en andere concrete instrumenten voor jouw dagelijkse praktijk. In deze multidisciplinaire leergang gaan we de breedte in én de diepte. Want hoe jij kijkt, doet en bent, is wat de verandering maakt, breekt of opzij stuurt. Aan het eind van de leergang heb je een bomvolle toolbox met jouw naam erop: je vult hem zelf met de kennis, interventies en werkvormen die bij jou passen.

Als je meedoet, draag je ook bij aan onze prachtige regio. Want we gaan samen expertise opbouwen, door ervaring op te doen, te experimenteren en te verbinden. En dan bundelen we onze denkkracht voor een complex maatschappelijk vraagstuk in Noord-Nederland.

Wat gaan we doen?

Van december tot en met maart 2023 gaan we je op allerlei manieren voeden, prikkelen en inspireren. Je krijgt inzicht in nieuwe ontwikkelingen en leert kijken vanuit meerdere perspectieven en disciplines, binnen en buiten je organisatie. Wat ziet de organisatiekundige? Wat ziet de psycholoog? Wat ziet de antropoloog? En nadat je al deze verschillende brillen hebt opgezet: wat zie jij? Je ontdekt dat als je andere dingen ziet, je ineens ook andere dingen kunt doen. Want zie je patronen, onderstromen en relaties, dan kun je daarop interveniëren. Het effect daarvan is enorm. Je krijgt concrete tools en interventies aangereikt en gaat daarmee aan de slag in de praktijk, met echte vraagstukken. Doen, experimenteren, evalueren, herhalen, feedback geven en krijgen, gaandeweg vul je zo je eigen toolbox.

Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat jouw persoonlijkheid en aanpak typeert. Hoe je in het grotere geheel en de verandering past. Hoe jij er betekenis aan geeft en welk effect je hebt op de mensen om je heen. Je komt tot jouw kern door jezelf en je rol als veranderaar onder te loep te nemen en te ontwikkelen.

Data

Dag 1: 13 december 2022
Dag 2: 31 januari 2023 (met als gasttrainer cultureel antropoloog Karin van Mensvoort)
Dag 3: 21 februari 2023 (met als gasttrainer polarisatie-expert Bart Brandsma)
Dag 4: 14 maart 2023 (met als gasttrainer expert in ‘chaordisch werken’ Nicoline Mulder)
Big Bang (slotdag): 28 maart 2023

De trainers

Drie expertdocenten delen hun kennis en ervaring met je. 

Nicoline Mulder: anders kijken
Nicoline Mulder is verbonden aan het Value-based Institute, docent en zelfstandig adviseur. Ze is expert in het begrijpen, benutten en beïnvloeden van complexiteit, chaos en orde. Haar nieuwe boek Chaordisch Organiseren verscheen in februari.

karin van mensvoort

Karin van Mensvoort: anders doen
Antropoloog, veelgevraagd en zeer ervaren spreker en trainer op het vlak van cultuur en leiderschapsontwikkeling. Karin kijkt altijd naar het unieke, vanuit de overtuiging dat elke situatie anders is. Als Karin er is, is er energie, relativering, pragmatisme en resultaat.

Bart Brandsma: anders zijn
Bart is filosoof en consultant. Hij traint en adviseert internationaal ministers, burgemeesters en beleidsmakers. En ons. Hij is een expert in polarisatie en wij-zij denken. Weet als geen ander dat ogenschijnlijk ‘kleine dingen’ een groot verschil maken.

Vaste kerndocenten

Renate Kamp
Renate is een ervaren (verander)manager, consultant en trainer. Ze is bedrijfskundig opgeleid en begeleidt in allerlei rollen verandertrajecten. Al veel organisaties legden taaie, complexe organisatie- of veranderkundige vraagstukken in haar handen. Die brengt ze terug tot de kern en naar een oplossing. Altijd met humor en een heldere, sterke visie. Renate is eigenaar van Hollandse Nieuwe.

Cato Paridaens
Cato is gespecialiseerd in arbeids- en organisatiepsychologie en veranderkunde. Een belangrijke pijler onder deze leergang is haar onderzoek naar wat leidinggevenden nodig hebben en willen leren als het gaat om hun rol in organisatieverandering. Cato is consultant bij Hollandse Nieuwe en ondersteunt organisaties in ontwikkeltrajecten.

Na deze leergang

  • geef je met zelfvertrouwen leiding in verandering
  • kijk je anders, met een bredere blik en vanuit onverwachte perspectieven naar veranderprocessen en vertaal je deze naar jouw organisatie en team
  • ken je de visie van experts op het gebied van veranderen en heb je je eigen visie gevormd
  • beschik je over klassieke en moderne veranderinzichten
  • heb je een brede toolbox vol concrete veranderroutes en interventies, afgestemd op jouw context
  • heb je diepgaand inzicht in jouw eigen rol in veranderprocessen en heb je jouw rol als veranderaar verder ontwikkeld
  • draag je met impact bij aan betekenisvolle verandering in Noord-Nederland

Aanmelden

aanmelden kan tot uiterlijk 1 december 2022