HR meets ICT

Noordelijke Workshop Futures Literacy met keynote spreker Maarten van Beek. 

Wil je nieuwe inzichten in de impact van technologie op het gebied van organisatieontwikkeling en HR? Wil je kennis van de vaardigheid Futures Literacy en die kennis inzetten in jouw eigen werk of context? Neem dan op maandag 22 juni van 10:00 tot 12:00 uur deel aan de online workshop HR meets ICT die Noorderlink organiseert met Samenwerking Noord en Samenwerking Rijk Noord. 

Maarten van Beek, directeur HR ING

De sessie wordt ingeleid door Maarten van Beek, directeur HR ING Nederland. De ING is één van de grootste werkgevers van Nederland. De bank is steeds meer het synoniem voor digitalisering. Dat vraagt om een totaal nieuwe werkwijze, die performance, talentmanagement en ook HR tot in de kern raakt. Maarten vertelt op welke wijze de ING hiermee omgaat.

Online workshop

De workshop Futures Literacy neemt deelnemers online mee in kleine, diverse groepen waar ze de voorspelde en gedroomde toekomst op een lange termijn verkennen. Door toekomstvisies te verbeelden en perspectieven te verbinden, onderzoekt een Futures Literacy workshop de aannames die de bodem vormen voor onze voorspellingen. Het effect? Een nieuwe kijk op het nu, met nieuwe vragen en ideeën voor de Toekomst van HR in een steeds verdere digitaliserende wereld waarin voor nu geldt dat gezondheid wellicht de sturende en bepalende factor is.

Van scenario naar werkelijkheid

Wat als een globaal virus over de wereld trekt en ons en masse dwingt thuis te blijven? Dit scenario klinkt als een reframe-scenario dat wel eens gebruikt is in een Futures Literacy Lab om flexibeler na te kunnen denken over verschillende toekomsten….

Op 13 maart jl. werd dit scenario werkelijkheid en kwam het openbare leven stil te liggen. De conferentie Nederland Digitaal van 16 maart in Martiniplaza werd afgeblazen en daarmee ook de workshop Futures Literacy. Dat terwijl het gesprek en de discussie op die wijze nu urgenter is dan ooit; waren we toen vooral nieuwsgierig naar digitalisering en mobiliteit van HR in het algemeen; nu dringen zich andere vragen op:

 • Wat nu … als de anderhalvemeter-samenleving vanaf nu een feit is?
 • Wat betekent dat voor HR en de inzet van IT?
 • Wat als er een wereldwijde economische crisis uitbreekt?
 • Hoe gaan organisaties met een crisis als deze om?
 • Voor welke vragen komen we te staan?
 • Welke nieuwe perspectieven dienen zich aan?

Verder kijken

Ook al zitten we nu nog midden in deze crisis en proberen we wendbaar om te gaan met de onvoorspelbaarheid ervan, we bedenken ook alvast strategieën om de gevolgen van deze situatie zo veel mogelijk het hoofd te bieden. We kijken verder: wat zal de toekomst ons brengen en wat is daarin essentieel voor ons? Welke lessen leren we nu en hoe kunnen we van deze crisissituatie ook een transformatieve fase maken? 

Wat levert HR meets ICT jou op?

 • Nieuwe inzichten op het gebied van de impact van technologie op het gebied van organisatieontwikkeling en HR 
 • Een online Futures Literacy-ervaring met een interessante mix van mensen en disciplines. Zo draagt het team Futures Literacy van de Hanzehogeschool draagt graag haar steentje bij aan dit gesprek. 
 • Kennis van de vaardigheid Futures Literacy die jij kunt inzetten in jouw eigen werk of context
 • Nieuwe contacten op HR en IT gebied in de noordelijke regio

Wat vraagt het van jou? 

 • 2 uur van jouw tijd en een open blik
 • Device met goede internet verbinding om deel te nemen aan de digitale workshop

Futures Literacy

Futures Literacy, een methodologie uit de koker van UNESCO, leert ons de toekomst in te zetten om het heden te innoveren. We gebruiken de toekomst immers iedere dag; we plannen afspraken op basis van agenda’s. Maar... wat als we niet weten hoe die toekomst eruit ziet? En hoe gaan we met een toekomst om die onzeker is? 

Filmpje: wat is Futures Literacy 

Aanmelden

Er zijn geen kosten voor deelnamen aan de workshop