Girlsday: meiden in de techniek

Ook dit jaar doet de Hanzehogeschool Groningen weer mee aan Girlsday. Tijdens Girlsday op donderdag 12 april worden in het hele land activiteiten voor meisjes georganiseerd in het kader van bèta, techniek en ICT. 

Vrouwelijke techneuten
De technische opleidingen van de Hanzehogeschool bieden tijdens Girlsday ruim 300 meisjes een gevarieerd programma aan om hen kennis te laten maken met verschillende technische beroepen. Tijdens workshops laten vrouwelijke techneuten zien en ervaren wat hun dagelijks werk inhoudt, waarom zij voor een technisch beroep hebben gekozen en welke mogelijkheden er zijn. 

Techniek experience
De Girlsday op de Hanzehogeschool wordt bezocht door meiden uit zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Ze kunnen kiezen uit workshops als Experimenten doen in een mini-fabriek!, Vrouw in de bouw, Discover the wild world of colorful robots en Scrum. Ook gaan ze naar de Magneet, het experiencecentrum van de Pedagogische Academie en naar de Jonge Onderzoekers. Daarnaast maken de meisjes in Roden kennis met de technologie van hartcatheters ontwerpen en fabriceren. De meiden krijgen een rondleiding bij VDL Wientjes specialisten op het gebied van MRI en röntgen- en scanapparatuur. Ook in de Health Hub Roden wordt nog een workshop aangeboden. 

Talent voor techniek

De Girlsday is een initiatief van VHTO; zij voeren activiteiten uit om de participatie van meisjes en vrouwen in bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten. Nederlandse meisjes kiezen minder voor technische opleidingen en beroepen dan jongens. Het is belangrijk dat meer meisjes kiezen voor een toekomst in bèta, techniek of ICT. Complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een veelheid aan creativiteit en technologische oplossingen. De talenten van divers samengestelde groepen zijn daarbij onmisbaar.