Festival Verder met de bedoeling

Met o.a Wouter Hart, Thom Verheggen, Joseph Oubelkas en nog veel meer

van 9.00-14.30 uur

Meer dan € 50,- korting voor medewerkers van bij Noorderlink aangesloten organisaties.

Regulier € 150,- 
Medewerkers Noorderlink-organisaties betalen maar € 95,- !! (excl btw)

De livestream is te volgen via de online academy van Noorderlink

Voor iedereen die het ‘oude online’ zo zàt is: wij gaan de uitdaging aan en nemen je mee op een virtueel avontuur vol inspiratie, kennis en creativiteit.

Een inspirerend festival

'Werken vanuit de bedoeling' het klinkt natuurlijk gemakkelijker dan dat het is. Want zo'n beetje elk middel dat we bedenken wordt al snel een doel op zich. Toch ontstaat er vaak een doorbraak wanneer we elkaar samen rondom de bedoeling weten te vinden. Hoe kunnen we daar handen aan voeten aan geven in onze eigen praktijk?

Op 23 april is er daarom het online festival Verder met de Bedoeling. Een inspirerende dag om de inspiratie op te slurpen uit de denkers en doeners die de dag zullen kleuren. Uiteraard met lezingen van o.a. grondlegger van het gedachtengoed Wouter Hart maar ook topspreker Joseph Oubelkas. 

Sabine Uitslag gaat in twee blokken in gesprek met diverse gasten zoals Joost Melchers (Sociale Verzekeringsbank), Jaap van Dooren (UWV) en Maartje Kemme (Ministerie van SZW) Marleen Fretz – Stuivenberg van Gemeente Leiderdorp en vele anderen. Over de zoektocht naar maatwerk, verder met de bedoeling in organisaties en de bedoeling tussen organisaties.

Uiteraard ook met veel muziek en verrassende korte bijdrages van bijvoorbeeld Maarten Schurink (secretaris-generaal van het ministerie van BZK) .

Koop jouw ticket voor het livestream-podium via https://academy.noorderlink.nl/ 

Bestel je ticket

Daar vind je ook aanvullende info

-----------------------------------------------------------------

PROGRAMMA

 

09.00 - 09.10 SABINE UITSLAG & WOUTER HART

WELKOM

09.10 - 09.15 MAARTEN SCHURINK (SECRETARIS-GENERAAL VAN HET MINISTERIE VAN BZK)

DE BEDOELING IN NEDERLAND

09.20- 10.10 WOUTER HART

LEZING VERDER MET DE BEDOELING

10.10- 10.30 JOOST MELCHERS (SVB), JAAP VAN DOOREN (UWV) EN MAARTJE KEMME (MINISTERIE VAN SZW)

AAN TAFEL … 'ZOEKTOCHT NAAR MAATWERK'

10.40- 11.25 MET DE JP VAN DEN BENTSTICHTING (ZORG), TIWOS (WONINGBOUW) EN ANDEREN

AAN TAFEL: VERDER MET DE BEDOELING IN ORGANISATIES

11.30- 12.15 OVER DE BEDOELING, EEN VERRASSINGSONDERDEEL

12.15- 13.00 MARLEEN FRETZ, JANINE DE VRIES, BART BAKKER EN JUDITH UITERMARK

AAN TAFEL … 'OVER DE BEDOELING TUSSEN ORGANISATIES'

13.20- 14.20 JOSEPH OUBELKAS

EEN ENORM FUNDAMENTELE BOODSCHAP

14.20- 14.30 SABINE UITSLAG & WOUTER HART, AFSLUITING


Programma in detail

Hieronder een vind je de inhoud. Met tussen door natuurlijk volop gave livemuziek

DE BEDOELING IN NEDERLAND

Korte video bijdrage van Maarten Schurink (secretaris-generaal van het ministerie van BZK)

Maarten Schurink is Secretaris-Generaal bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Via een videoboodschap geeft hij zijn kijk op de bedoeling in Nederland. Bij het ministerie gaat de bedoeling over het realiseren van de beoogde impact zoals die is bedoeld. “Voor ons is het een waardevolle manier om naar ons werk te kijken. Waarom doen we dit eigenlijk? Wat is de bedoeling hiervan? We willen verder gaan dan de ‘blauwe’ kant van regels en procedures, het gaat er uiteindelijk om dat je de burger van dienst kan zijn. Als dat niet gaat alleen door het volgen van de wet- en regelgeving, dan moeten we kijken naar andere mogelijkheden.”

LEZING VERDER MET DE BEDOELING

Wouter Hart

Hoe kun je in de praktijk handen en voeten geven aan het werken vanuit de bedoeling? Dat is de zoektocht van de schrijver en spreker Wouter Hart – waarvan zijn boeken Verdraaide organisaties en Anders Vasthouden al bijna 100.000 keer zijn verkocht en die vele mensen en organisaties inspireerden het anders te gaan doen. Met de komst van Corona heeft Wouter zich samen met Thom Verheggen gestort op het maken van een verandertoolkit om de slag in de praktijk ook echt te kunnen maken. Met speelse prikkels voor ín de waan van de dag.

AAN TAFEL … 'ZOEKTOCHT NAAR MAATWERK'

Joost Melchers (SVB), Jaap van Dooren (UWV) en Maartje Kemme (Ministerie van SZW)

Ook in Den Haag en bij een aantal grote uitvoeringsorganisaties is de noodzaak om meer vanuit maatwerk te kijken goed doorgedrongen. De SVB won met hun Garage de Bedoeling al eens een landelijke innovatieprijs en werden in 2020 verkozen tot overheidsorganisatie van het jaar. In navolging van de SVB richten nu ook het UWV en het ministerie van SZW werkplaatsen in voor maatwerk en is er een maatwerkacademie in het leven geroepen. Aan tafel zitten Joost Melchers (SVB), Jaap van Dooren (UWV) en Maartje Kemme (Ministerie van SZW) om over de noodzaak en concrete invulling hiervan te praten.

AAN TAFEL: VERDER MET DE BEDOELING IN ORGANISATIES

met de JP van de Bentstichting (Zorg), Tiwos (woningbouw) en anderen

Op veel plekken wordt de JP van den Bent Stichting geroemd om hun manier van werken. Een organisatie van 3500 man aan het werk zonder Ondernemingsraad, zonder kwaliteitsafdeling en zelfs zonder een begroting… Mooie verhalen, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit als je daar werkt? Medewerkers van de JP van den Bent Stichting vertellen over het ‘doen wat nodig is’ en de ‘cultuur van verantwoordelijkheid’ die dat vraagt.

En hoe is het om binnen een woningbouwcorporatie te werken vanuit de bedoeling? Rachida Oucheikh van woningcorporatie Tiwos vertelt over ‘bondgenootschap’ met huurders en ‘samensturing’ in de organisatie. Kortom: praktijkverhalen vanuit zorg, een woningbouwcorporaties en ook onderwijs

AAN TAFEL … 'OVER DE BEDOELING TUSSEN ORGANISATIES'

Marleen Fretz, Janine De Vries, Bart Bakker en Judith Uitermark

Veel van de werkelijke vraagstukken van deze tijd kun je niet binnen één organisatie oplossen. Denk aan de strafrechtketen, of binnen het Sociaal Domein. Hoe kun je verandering voor elkaar krijgen tussen verschillende organisaties? Aan tafel zitten Marleen Fretz – Stuivenberg van Gemeente Leiderdorp en Janine De Vries van Incluzio die op een innovatieve wijze hebben gecontracteerd. Bart Bakker van de innovatieve Proeftuin Ruwaard waarin op een hele andere manier is samengewerkt door 14 maatschappelijke organisaties. En rechter Judith Uitermark die probeert de strafrechtketen beter aan te laten sluiten bij waar het mensen werkelijk over gaat.

EEN ENORM FUNDAMENTELE BOODSCHAP

Joseph Oubelkas

Joseph Oubelkas is een geweldige spreker met een indringend verhaal. Een van onze favorieten in ieder geval. Op een prachtige wijze vertelt Joseph zijn indringende verhaal over de acht jaar die hij doorbracht in de verschrikkelijke omstandigheden van een Marokkaanse gevangenis. Maar wat daar gebeurde en hoe hem dat vormde tot wie hij nu is, levert ons een enorm fundamentele boodschap op voor het werken vanuit onze bedoeling.

Na de lezing van Joseph gaat Sabine met hem in gesprek.