Leergang: Krachtige leider in verandering (live!) (vol)

Anders kijken, anders doen, anders zijn

Doe het maar even….leidinggeven terwijl er in je organisatie, team en de buitenwereld van alles verandert! Dat vraagt echt iets nieuws van je. Pak je regie of laat je los? Ben je coach voor je medewerkers of moet je vooral het resultaat bewaken? Kun je je team goed meenemen in de ontwikkeling terwijl je zelf twijfels hebt? Voor veel leidinggevenden is het een zoektocht: hoe ben ik een krachtige leider in verandering.

In deze Leergang ontwikkel je jouw kracht. Met nieuwe perspectieven. Met zelfinzicht. Met vertrouwen. Met mouwen opstropen. Met concrete instrumenten. In deze multidisciplinaire leergang gaan we de breedte in én de diepte. Want hoe jij kijkt, doet en bent, is wat de verandering maakt, breekt of opzij stuurt. Aan het eind van de leergang heb je een bomvolle toolbox met jouw naam erop: je vult hem zelf met de kennis, interventies en werkvormen die bij jou passen.

De leergang draagt ook bij aan onze prachtige regio. We gaan samen expertise opbouwen, door aan echte vraagstukken in Noord-Nederland te werken, ervaring op te doen, te experimenteren en te verbinden.

Anders kijken, anders doen, anders zijn

Van september tot en met maart gaan we je op allerlei manieren voeden, prikkelen en inspireren. Je krijgt inzicht in nieuwe ontwikkelingen en leert kijken vanuit meerdere perspectieven en disciplines, binnen en buiten je organisatie. Wat ziet de organisatiekundige? Wat ziet de psycholoog? Wat ziet de antropoloog? En nadat je al deze verschillende brillen hebt opgezet: wat zie jij?


Je ontdekt dat als je andere dingen ziet, je ineens ook andere dingen kunt doen. Want zie je patronen, onderstromen en relaties, dan kun je daarop interveniëren. Het effect daarvan is enorm. Je krijgt concrete tools en interventies aangereikt en gaat daarmee aan de slag in de praktijk, met echte vraagstukken. Doen, experimenteren, evalueren, herhalen, feedback geven en krijgen, gaandeweg vul je zo je eigen toolbox.

Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wat jouw persoonlijkheid en aanpak typeert. Hoe je in het grotere geheel en de verandering past. Hoe jij er betekenis aan geeft en welk effect je hebt op de mensen om je heen. Je komt tot jouw kern door jezelf en je rol als veranderaar onder te loep te nemen en te ontwikkelen.


Inhoud

Drie expertdocenten delen hun kennis en ervaring met je.

Nicoline Mulder neemt je een dag lang mee in chaos en orde. Ze leert je anders kijken naar complexe systemen en sociale netwerken in je organisatie. Daardoor ga je zien wat er echt gebeurt als niet alles volgens plan loopt en ontdek je ineens heel nieuwe aangrijpingspunten. Je gaat spelen met de wetten van ‘chaorde’.

Corporate antropoloog Jitske Kramer is expert in misschien wel het lastigste onderdeel van verandering: cultuur. Zij brengt tools en interventies mee uit andere culturen die kunnen helpen bij het bouwen van een nieuwe cultuur in jouw organisatie.

Bart Brandsma geeft je inzicht in de dynamiek van wij-zij-denken. Hij laat zien dat ogenschijnlijk kleine dingen grote impact hebben en hoe je de dynamiek kunt doorbreken door bijvoorbeeld van toon of onderwerp te veranderen.

Twee vaste kerndocenten begeleiden je de hele weg. Uiteraard delen ook zij hun expertise met je. Ze helpen je daarnaast bij het leggen van logische verbindingen tussen alle onderdelen en ze dagen je uit: ga het maar doen, ook tussen de vijf bijeenkomsten door. Dan werk je aan een concrete opgave in je eigen context.


Wat levert het op:

Na deze leergang:

  • geef je met zelfvertrouwen leiding in verandering;
  • kijk je anders, met een bredere blik en vanuit onverwachte perspectieven naar veranderprocessen en vertaal je deze naar jouw organisatie en team;
  • ken je de visie van experts op het gebied van veranderen en heb je je eigen visie gevormd;
  • beschik je over klassieke en moderne veranderinzichten;
  • heb je een brede toolbox vol concrete veranderroutes en interventies, afgestemd op jouw context;
  • heb je diepgaand inzicht in jouw eigen rol in veranderprocessen en heb je jouw rol als veranderaar verder ontwikkeld;
  • draag je met impact bij aan betekenisvolle verandering in Noord-Nederland.

Doelgroep & deelnemers

  • leidinggevenden met meer dan 5 jaar ervaring
  • die leidinggeven in een organisatie of team dat in verandering of ontwikkeling is
  • in zorg | onderwijs | publiek | dienstverlening | handel & industrie

Er kunnen 18 tot 22 deelnemers meedoen.


Planning

De leergang bestaat uit 5 trainingsdagen. Tussendoor pas je wat je hebt geleerd toe in je eigen context. De doorlooptijd is 6 maanden.

Data trainingsdagen 
14 september, 26 oktober, 23 november, 11 januari en 8 maart

Aanmelden
uiterlijk 4 september

Intakegesprek
We starten met individuele intakegesprekken, in augustus/september.

Praktisch

Kosten
De leergang kost 2.645,- euro per persoon (excl. btw). Dit is inclusief al het lesmateriaal, lunches, locatie, het boek van de gastsprekers en een goed gevulde toolbox die je gaandeweg nog aanvult.

Certificaat
Na afloop krijg je een certificaat.

Locatie
Deze leergang vraagt om live bijeenkomsten. Het perspectief is dat dit in het najaar weer kan. Daarom starten we wat later dan eerst gepland. De trainingsruimte van Hollandse Nieuwe aan Martinikerkhof 9 in Groningen is dan de locatie.

Aanmelden

De trainers

Expertdocenten

Nicoline Mulder
Nicoline Mulder is verbonden aan het Value-based Institute, docent en zelfstandig adviseur. Ze is expert in het begrijpen, benutten en beïnvloeden van complexiteit, chaos en orde. Haar nieuwe boek Chaordisch Organiseren verschijnt in februari.

Jitske Kramer: anders doen
Corporate antropoloog en veelgevraagd spreker en facilitator. Ze reist de wereld over om te leren van leiders, healers en voorbijgangers. Ze weet alles van organisatieculturen. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke ‘tribes’ te bouwen en relaties te versterken.

Bart Brandsma: anders zijn
Bart is filosoof en consultant. Hij traint en adviseert internationaal ministers, burgemeesters en beleidsmakers. En ons. Hij is een expert in polarisatie en wij- zij denken.Weet als geen ander dat ogenschijnlijk ‘kleine dingen’ een groot verschil maken.


Vaste Kerndocenten

Renate Kamp
Renate is een ervaren (verander)manager, consultant en trainer. Ze is bedrijfskundig opgeleid en begeleidt in allerlei rollen verandertrajecten. Al veel organisaties legden taaie, complexe organisatie- of veranderkundige vraagstukken in haar handen. Die brengt ze terug tot de kern en naar een oplossing. Altijd met humor en een heldere, sterke visie. Renate is eigenaar van Hollandse Nieuwe.

Cato Paridaens
Cato heeft zich tijdens haar studie gespecialiseerd in arbeids- en organisatiepsychologie
en veranderkunde. Een belangrijke pijler onder deze leergang is haar afstudeeronderzoek.
Daarin onderzocht ze wat leidinggevenden nodig hebben en willen leren als het gaat om
hun rol in organisatieverandering. Cato is junior consultant bij Hollandse Nieuwe en
ondersteunt organisaties in ontwikkeltrajecten.

 

Deze leergang is een gezamenlijk initiatief van Hollandse Nieuwe en Noorderlink.

  Logo