Bakkerij Mantelzorg

Mantelzorg op de HR agenda. Kennis en ervaringen delen met Humanitas en elkaar

 
Steeds meer mensen zijn mantelzorger. Velen van hen combineren hun zorgtaken met een baan. Soms gaat dat goed, soms gaat dat heel moeizaam. Veel mantelzorgers raken overbelast, kampen met stress, vallen gedeeltelijk of helemaal uit wat kan leiden tot ‘grijs’ ziekteverzuim. Alle reden om het thema op de HR-agenda te zetten.

Voor werkgevers zijn er verschillende mogelijkheden om te faciliteren dat medewerkers op een gezonde manier werk en mantelzorg kunnen combineren. Naast de (wettelijke) verlofregelingen is het vooral belangrijk om een mantelzorgvriendelijke organisatiecultuur te stimuleren Als directies, leidinggevenden, P&O-ers, collega’s en mantelzorgers zich bewust zijn van de vele flexibele ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers en met elkaar naar werkbare oplossingen zoeken, kan mantelzorg en werk beter gecombineerd worden.

Humanitas en Gemeente Groningen hebben het initiatief genomen om samen op te trekken en een groep van 8 organisaties bij elkaar te brengen om extra te stimuleren en te ondersteunen om een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te voeren.

In deze Bakkerij brengen we kennis en ervaringen samen. We horen mantelzorgers vertellen over hun ervaringen, Humanitas presenteert welke ondersteuning zij kunnen bieden, externe partijen laten zien welk trainingsaanbod zij hebben om mantelzorg succesvol te ondersteunen, en Gasunie doet uit de doeken hoe zij vanuit de organisatie mantelzorgvriendelijk te werk gaan.

Aanmelden  


Programma

We trappen af met een plenaire sessie waarbij Lykle een aantal personen interviewt. Een daarvan is Lucien Katerberg, die kort vertelt over de ondersteuning die Humanitas aanbiedt op het gebied van Mantelzorg. Ook interviewt Lykle twee mensen die mantelzorger zijn of zijn geweest om hun ervaringen en bevindingen te vernemen. De insteek van de interviews is om een eerste beeld te krijgen van de uitdagingen en mogelijkheden voor organisaties in het voeren van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

Het programma vervolgt met een carrousel van drie rondes van 30 minuten, waarin de deelnemers meer te weten kunnen komen over:

  • Het aanbod van Humanitas; zij ondersteunen mantelzorgers en organisaties en ontwikkelen momenteel een programma waaraan 8 organisaties in 2017 deel zullen nemen om mantelzorg-ondersteuning verder te verbeteren
  • De ervaringen van de GasUnie met Mantelzorg: Gasunie werd erkend als Mantelzorgvriendelijk en verteld hoe ze dat voor elkaar kregen);
  • Jong en Veer inspireert vanuit het leidinggevende perspectief hoe u zakelijk én sociaal met een proactieve houding en duurzame interventies invulling kunt geven aan een mantelzorgvriendelijk werkklimaat. Met een film uit de praktijk;
  • De ervaringen van Gemeente Zuidhorn met Mantelzorg; Ook de gemeente Zuihorn werd erkend als Mantelzorgvriendelijk en vertelt hoe ze dit realiseerden.

We sluiten af met een lunch waar de contacten verder vorm kunnen krijgen. Alle deelnemers ontvangen een informatiepakket van Humanitas, en een uitnodiging voor hun organisatie om deel te nemen in het Mantelzorg-initiatief van Humanitas.

Datum:
Donderdag 6 oktober

Tijd:
9.30 - 10.00 - Inloop
12.30 Optionele lunch
13.30 Einde

Locatie:
Hanzeplaza (Gentzaal, Bruggezaal en Dinantzaal) opening en lunch in de societeit.
Protonstraat 16
9743 AL Groningen

Toegang:
Dit event is gratis toegankelijk voor medewerkers van bij Noorderlink aangesloten organisaties.