08 oktober 2024
Start het gesprek over Diversiteit en Inclusie: Een gids voor werkgevers
Diversiteit en inclusie: je hoort het overal, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Voor werkgevers in Noord-Nederland is dit meer dan een modewoord. Het raakt direct aan de vraag hoe we als regio aantrekkelijk en toekomstbestendig blijven op de arbeidsmarkt. Tijd om het gesprek aan te gaan, maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog vertellen we je waarom dit onderwerp zo belangrijk is, beantwoorden we veelgestelde vragen en delen we tips over hoe je als werkgever het gesprek kunt starten.
Waarom is diversiteit en inclusie belangrijk?
Laten we eerlijk zijn: het lijkt soms makkelijker om het er maar niet over te hebben. Want diversiteit en inclusie, dat is toch een onderwerp voor HR? Dat is een misvatting. Diversiteit gaat niet alleen over gender of etniciteit, maar over verschillende achtergronden, leeftijden, en ook bijvoorbeeld mensen met een handicap. Inclusie betekent dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt binnen het bedrijf, wat leidt tot een beter werkklimaat, meer betrokkenheid en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten.
In Noord-Nederland, waar vergrijzing en arbeidskrapte steeds grotere uitdagingen vormen, kan een focus op diversiteit en inclusie bedrijven helpen om de beste talenten aan te trekken en te behouden. Het zorgt voor meer innovatie, nieuwe perspectieven en een sterkere verbondenheid met de maatschappij. Het maakt je organisatie klaar voor de toekomst.
Veelvoorkomende misvattingen over diversiteit en inclusie
We snappen dat dit soms een complex onderwerp lijkt. Voordat we verder gaan leek het ons handig om eerst de drie van de meest voorkomende misvattingen over diversiteit en inclusie op een rij te zetten:
-
“Diversiteit draait alleen om geslacht of afkomst.”
Diversiteit en inclusie gaat om veel meer dan dat. Leeftijd, cultuur, seksuele geaardheid en bijvoorbeeld fysieke of mentale beperking. -
“Inclusie betekent positieve discriminatie.”
Inclusie draait om gelijke kansen voor iedereen, niet om mensen voortrekken vanwege hun achtergrond. Het gaat erom dat iedereen een eerlijke kans krijgt en zich welkom voelt. -
“Diversiteit zorgt voor conflicten.”
Hoewel verschillen in perspectief discussies kunnen opleveren, leidt dit vaak tot betere oplossingen en meer innovatie. Diversiteit voegt daardoor juist waarde toe.
Hoe start je als werkgever het gesprek in je organisatie?
Nu dan de grote vraag: Hoe start je het gesprek over diversiteit en inclusie? Wij hebben vier tips die je kunnen helpen:
- Creëer een veilige omgeving: Zorg dat iedereen zich veilig voelt om eerlijk en open te praten. Laat duidelijk zien dat alle meningen welkom zijn.
- Gebruik data om het gesprek te openen: Wat zeggen de cijfers over de diversiteit en inclusie in jouw organisatie? Dit kan een concrete start zijn om het over verbeterpunten te hebben.
- Voer gesprekken in kleine groepen: Mensen voelen zich vaak meer op hun gemak in kleinere settingen, wat de drempel verlaagt om open te praten.
- Wees zelf open: Als leidinggevende kun je het goede voorbeeld geven door zelf open en eerlijk te zijn over je eigen ervaringen of blinde vlekken. Wees eerlijk.
Vragen die je van je medewerkers kunt verwachten
Als je hierover met je team in gesprek gaat, komen er vast vragen naar boven. Hier zijn een paar veelgestelde vragen die je kunt verwachten:
-
Waarom is diversiteit goed voor mijn bedrijf?
Het antwoord hierop is dat diversiteit en inclusie leidt tot meer creativiteit, betere besluitvorming en een hogere betrokkenheid van werknemers. -
Hoe kan ik bijdragen aan diversiteit en inclusie binnen ons team?
Werknemers willen weten hoe ze zelf actief kunnen bijdragen aan een inclusieve werkomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan actief luisteren, vooroordelen te vermijden en diverse perspectieven te waarderen -
Zijn er training of workshops beschikbaar over diversiteit en inclusie?
Werknemers kunnen geïnteresseerd zijn in opleidingsmogelijkheden om hun kennis over D&I te vergroten. Bij Noorderlink bieden we veel leeractiviteiten aan omtrent diversiteit en inclusie. -
Hoe worden klachten over discriminatie of uitsluiting behandeld?
Het is belangrijk voor werknemers om te weten dat er een veilig kanaal is voor het melden van incidenten en dat deze serieus worden genomen. -
Wat doet onze organisatie om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt?
Werknemers kunnen zich afvragen hoe gelijkheid wordt gewaarborgd, bijvoorbeeld in promotiekansen en evaluaties.
3 tips voor de gesprekken over diversiteit en inclusie
-
Luister actief
Geef ruimte aan de ervaringen van medewerkers zonder te onderbreken of meteen oplossingen aan te dragen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord en serieus genomen voelen. -
Wees transparant
Erken dat er altijd ruimte is voor verbetering en dat niemand perfect is. Wees open over de stappen die de organisatie wil nemen, maar ook over de uitdagingen die er nog liggen. -
Creëer gezamenlijke doelen
Diversiteit en inclusie zijn doelen die de hele organisatie aangaan. Stel gezamenlijk haalbare doelen en werk samen aan het verbeteren van de werkplek.
Wat te doen met de uitkomsten
Het doel van het gesprek is niet alleen om meningen te horen, maar om daadwerkelijk veranderingen door te voeren. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:
- Stel een actieplan op: Gebruik de inzichten uit de gesprekken om concrete acties op te zetten. Dit kan variëren van een aanpassing van je wervingsbeleid tot het aanbieden van inclusieve trainingen voor je personeel.
- Monitor de voortgang: Blijf de ontwikkeling op het gebied van diversiteit en inclusie volgen. Dit kan bijvoorbeeld door periodieke gesprekken of enquêtes onder medewerkers.
- Wees transparant over de resultaten: Deel met je werknemers welke veranderingen je hebt doorgevoerd en wat de impact hiervan is.
Waarom dit bijdraagt aan een betere arbeidsmarkt in Noord-Nederland
In Noord-Nederland staan we voor unieke uitdagingen, zoals vergrijzing en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Diversiteit en inclusie kunnen helpen om deze uitdagingen aan te pakken door een breder scala aan talenten aan te trekken. Bovendien zorgt een inclusieve werkomgeving voor een hogere tevredenheid onder werknemers, wat hen motiveert om langer bij een bedrijf te blijven werken.
Werkgevers in het Noorden, zoals de leden van Noorderlink, hebben de kans om samen te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Door ervaringen en best practices te delen, kunnen we als regio vooroplopen op het gebied van diversiteit en inclusie.
Ga het gesprek aan met andere organisaties
Diversiteit en inclusie zijn onderwerpen die je niet kunt vermijden. Ze zijn essentieel voor een toekomstbestendige organisatie en een gezonde arbeidsmarkt. Begin het gesprek, wees open en transparant, en werk samen aan een inclusievere werkplek—zowel binnen je bedrijf als binnen de regio.Wil jij het gesprek aangaan met andere organisaties over dit onderwerp? Sluit je aan bij ons platform over diversiteit en inclusie of kijk bij ons leeraanbod voor leeractiviteiten die hierbij aansluiten.
Wil jij delen hoe jullie diversiteit en inclusie bevorderen binnen jouw organisatie of heb je andere ideeën om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen? Neem gerust contact met ons op!
Bronnen:
https://www.catalyst.org/research/why-diversity-and-inclusion-matter/
https://www.tno.nl/nl/over-tno/organisatie/diversiteit-inclusie/
https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/05/behoud-doorstroom-medewerkers/
https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-interactive
https://boommanagement.nl/artikel/diversiteit-en-inclusie-waarom-daarom/