Het verhaal van Sarah Alsaadi

Sarah Alsaadi komt uit Damascus in Syrië en rondde in 2014 haar studie Farmacie af aan de Arab International University. Met 9 maanden werkervaring als apotheker op zak was ze in 2015 genoodzaakt om Damascus te verlaten. Ze kwam terecht in het Oranje AZC en verhuisde daarna naar een eigen woning in Eext. Ze is nu druk bezig met het leren van de Nederlandse taal en begint binnenkort op haar werkervaringsplek als apotheker.

In 2016 woonde Sarah bijeenkomsten van Noorderlink bij en deed ze mee met de verschillende workshops. Noorderlink wees haar op de Grotius Minor, die door de Hanzehogeschool in Groningen wordt aangeboden aan vluchtelingen met status. Vakken die onderdeel uitmaken van het vakkenpakket zijn Nederlands, Engels, Culturele Communicatie en Communicatieve Vaardigheden. Volgend jaar gaat ze beginnen met deze opleiding.

Noorderlink bracht Sarah in contact met een HR-adviseur van het Martini Ziekenhuis. Ze kreeg een werkervaringsplek aangeboden bij de ziekenhuisapotheek en zal daar vier dagen in de week meelopen voor een periode van drie maanden.

Sarah zal hard aan de slag moeten om in Nederland zelfstandig als apotheker aan de slag te gaan. De procedure om haar certificaat te behalen is vrij ingewikkeld en zal veel tijd kosten. Naast een hoog niveau van Nederlands en Engels, zullen haar kennis en vaardigheden in haar vakgebied moeten worden getoetst.

Haar droom in Syrië was om een goede apotheker te worden en om uiteindelijk een eigen apotheek te openen. Ze denkt dat het openen van een eigen zaak in Nederland misschien niet haalbaar is, maar hoopt een goede apotheker te worden. Het zal niet makkelijk zijn haar doel te bereiken, maar ze is klaar om deze uitdaging aan te gaan!