Het verhaal van Anas Abu Samra

Anas Abu Samra is geboren in Palestina en opgegroeid in Syrië. Hij heeft ruime ervaring als grafisch ontwerper, behaalde zijn studie Perzisch en volgde een jaar de studie Grafisch Ontwerp aan de universiteit in Iran. Uiteindelijk moest hij zijn studie afbreken en legde hij een lange reis af via Egypte en Libanon, om uiteindelijk in Nederland aan te komen. Hier schreef hij zich in voor vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. Via het vluchtelingenproject bij Noorderlink vond hij een stageplek bij Actium.

Anas is een gedreven mens en al sinds zijn middelbare schooltijd als vrijwilliger betrokken bij meerdere organisaties. Bij een humanitaire organisatie in Syrië zorgde hij dat mensen in nood de juiste hulp krijgen. Na de middelbare school volgde Anas grafische cursussen en ging werken bij een ontwerpbureau. Daarnaast werkte hij als persoonlijk assistent bij een organisatie voor Palestijnse hulp. Hier verrichtte hij administratieve werkzaamheden voor de voorzitter van de raad van bestuur. In Iran deed Anas een studie Perzisch en begon hij aan de universitaire studie Grafisch Ontwerp.

In 2014 kwam Anas, na een lange en gevaarlijke reis, uiteindelijk in Nederland terecht.  Hij kreeg zijn verblijfsvergunning, vond een woning en begon met het leren van de Nederlandse taal. Om zo snel mogelijk aan een betaalde baan te komen schreef Anas zich in bij uitzendbureaus voor vrijwilligerswerk en volgde hij workshops bij Noorderlink.  Hier kreeg hij onder andere tips voor het schrijven van een goede Nederlandse sollicitatiebrief en het gebruik van Linkedin.

Uiteindelijk heeft Anas via Noorderlink werkervaring opgedaan bij woningcorporatie Actium. Hij ondersteunde op het gebied van administratie en communicatie en was betrokken bij het klantcontact met niet-Nederlandstaligen. Teammanager Stafdiensten, Geja Hagedoorn schreef via Linkedin een referentie over Anas. Ze heeft Anas leren kennen als een leergierige, slimme en bereidwillige collega. Ook geeft ze aan dat referenties altijd bij haar opgevraagd kunnen worden. Bekijk het Linkedin profiel van Anas voor de complete referentie en informatie over zijn werkervaring. 

Anas heeft voor zichzelf een duidelijk toekomstplan. Hij wil cursussen gaan volgen in de richting administratie en daarnaast doorgaan met het leren van Nederlands en andere talen. Het lijkt hem leuk om een administratieve baan te vinden en net als in Syrië aan het werk te gaan als persoonlijk assistent. Hij hoopt dat hij samen met zijn vrouw een toekomst kan hebben in Nederland en uiteindelijk de middelen te hebben om een universitaire studie Bedrijfskunde te beginnen.