Terugblik lezing GEEN PANIEK! Ook jouw baan gaat eraan

Blijf niet hangen in je huidige beroep, maar blijf mobiel, kijk vooruit en ontwikkel je. Het ontwikkelen van vaardigheden is daarbij relevanter dan een diploma. Zo kun je meebewegen in een veranderende arbeidsmarkt. Ook bedrijven en de overheid moeten dat inzien en mogelijk maken.

Dat is deze middag in het mooie Gasuniegebouw de boodschap van Ben Rogmans. ‘s Ochtends heeft hij hetzelfde betoogd in Leeuwarden, allebei op uitnodiging van Noorderlink in het kader van het project ‘Verander Mee’.

Pessimisme volop

Hoe komt het dat we vaak zo pessimistisch tegen de toekomst aankijken, terwijl iets meer dan de helft van de Nederlanders zegt een optimist te zijn? Nederland geven we het rapportcijfer 7 en ons eigen leven een 8,4. Na een korte peiling stelt Ben vast dat dat ook geldt voor de zaal. Dat pessimisme komt omdat we met slecht nieuws worden doodgegooid laat Ben ons zien.

Het einde der tijden is namelijk nabij...

Talloze boeken en teksten passeren de revue met de boodschap dat het einde der tijden nabij zou zijn, waarvan enkele teksten al van 100 jaar geleden dateren. Hoezo actueel? Relativerend stelt Ben ons gerust dat de toekomst dus niet zo afschrikwekkend is als wordt gesteld. Sterker nog: Jeremy Rifkin, een vooraanstaand econoom voorspelde in zijn boek ‘The end of work’ uit 1995 talloze doemscenario’s, maar er bleek na onderzoek niet 1 te zijn uitgekomen!

Of toch niet?

Ben laat zien dat het 60 jaar later later in de tijd altijd beter is dan 60 jaar daarvoor. Natuurlijk, veranderingen zullen er komen. Maar als er een probleem is, dan lossen we dat wel weer op. Sommige beroepen zullen verdwijnen en de flexibilisering van werk zet door. Maar er blijven tekorten -en dus banen- op de arbeidsmarkt en er komen ook weer tal van nieuwe banen. Wie had in 1920 gedacht dat je ooit een baan als paardenfluisteraar, opvoedcoach of piloot kon hebben? The Future Institute stelt dat 80% van de banen in 2035 nu nog onbekend is. Technologische veranderingen bieden ook nieuwe kansen, maar we weten alleen nog niet welke.

GEEN PANIEK! dus, maar ook jouw baan gaat eraan*.

*Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan het boek GEEN PANIEK! van Ben Rogmans.

Wil jij je ook blijven ontwikkelen? Blijf op de hoogte van de laatste lezingen/workshops/cursussen bij Noorderlink en/of meld je meteen aan voor de vacaturenieuwsbrief.

#verandermee