Verander Mee reeks deel 3: Interim professional bij Yacht en bij Veiligheidsregio Groningen tijdens de coronacrisis: wat doe je dan?
Door corona meeveranderen; in deze reeks delen aangesloten Noorderlink organisaties hoe ze inspelen op de gevolgen van het virus. Deze week: Yacht/Randstad.
Evelyn Zielstra is sinds eind 2019 werkzaam als interim professional bij Yacht. Ze is inzetbaar als marketingcommunicatieprofessional en haar eerste opdracht was bij Veiligheidsregio Groningen.
Als communicatiemedewerker kwam zij al snel terecht in de grootste crisissituatie die Nederland in jaren heeft gekend. Evelyn heeft deze interim opdracht eind mei afgerond en ze vertelt over haar ervaring.
Ondersteuning
“Ik ben bij de Veiligheidsregio gestart om een tijdelijke ziekte op te vangen. Onder Veiligheidsregio Groningen vallen alle gemeenten van Groningen, de brandweer en de Geneeskundige Hulpverlenersorganisatie in de Regio, waar bijvoorbeeld de ziekenhuizen en de GGD onder vallen. Mijn dagelijkse werkzaamheden waren vooral het ondersteunen van de communicatieadviseurs en -medewerkers door het bijhouden van het intranet en de website, maar ook door het beantwoorden van vragen via mail en webcare.”
Vindicat terug van skivakantie
Nadat Evelyn enige tijd aan de slag was voor Veiligheidsregio Groningen was het eerste coronageval in Nederland bevestigd en kort daarna kwam Groningen ook groot in het nieuws doordat een groep van zo’n 900 studenten van studentenvereniging Vindicat vervroegd terugkwam van een skivakantie in Noord-Italië, een regio waar de uitbraak van corona toen erg hevig was.
Toen begon de drukte
“Dit was het moment dat bij de Veiligheidsregio de drukte echt begon. De GGD registreert de coronapatiënten en voert ook de testen uit. De GGD is onderdeel van de Geneeskundige Hulpverlenersorganisatie van de Veiligheidsregio en wij hebben dan ook ondersteuning in de communicatie geboden om onder andere de website en de sociale media up to date te houden.”
"Het publiek vraagt zich af wie besmet is: is het een van de studenten die teruggekomen is van skivakantie, is het iemand anders?"
Afstemmen
“Op het moment dat de eerste besmetting in onze regio werd geconstateerd moest er natuurlijk een persbericht uitgestuurd worden. Gezien de verschillende organisaties die samenwerken in de veiligheidsregio is het belangrijk om afstemming te zoeken met betrokken partijen. Soms is dat lastig en vooral in deze situatie. Het publiek vraagt zich af wie besmet is: is het een van de studenten die teruggekomen is van skivakantie, is het iemand anders? Belangrijk is dan om goed af te stemmen wat er gecommuniceerd wordt in het persbericht.”
Unieke crisis
Veiligheidsregio Groningen was de eerste crisisorganisatie waar Evelyn werkzaam is geweest. Ze was benieuwd naar de dynamiek in de organisatie en ze vond in beginsel deze unieke crisis vrij spannend, maar al snel merkte ze dat ze door deze situatie al snel creatiever ging nadenken. Ze heeft onder andere meegewerkt aan de campagne om op te roepen zoveel mogelijk thuis te blijven en anderhalve meter afstand te houden.
Jongeren bereiken
“Wij zijn vrij snel geweest met de start van de campagne. In de eerste week van de invoering van de maatregelen zochten wij naar creatieve manieren om de maatregelen onder de aandacht te brengen. De belangrijkste boodschap: houd altijd anderhalve meter afstand. Maar ook de hygiënemaatregelen waren een belangrijk boodschap. Hetzelfde weekend nog startten we met de campagne. We hadden nog geen Instagram-account, maar vanaf dat weekend wel. We wilden zoveel mogelijk mensen en specifiek ook jongeren bereiken met korte filmpjes van bekende Groningers en leuke woordspelingen om de maatregelen en tips onder de aandacht te brengen. Jongeren als doelgroep is lastig te bereiken en het was fijn dat er later ook landelijke aandacht kwam voor deze doelgroep met de campagne #Slimmerchillen. Deze doelgroep blijft toch wel een uitdaging.”
"We hadden nog geen Instagram-account, maar vanaf dat weekend wel."
Allerlei vragen
Groningen is een echte studentenstad en studenten hadden ook veel vragen: “Ik heb onder andere de webcare gedaan en merkte dat daar erg veel vragen binnen kwamen. De Veiligheidsregio stelt een noodverordening op die voor de hele regio geldt op basis van een landelijke lijn. Door de unieke situatie ontstaan er allerlei vragen waar je niet direct het antwoord op hebt. Zo kwamen er ook vragen binnen van studenten die met grote groepen in studentenhuizen samenwoonden. Ze vroegen zich af of zij, omdat ze samenwoonden, ze wel of niet in een groep voor hun huis mochten zitten. Dat zijn natuurlijk lastige vragen waar, zeker in het begin, niet meteen antwoord op is. Mensen moeten soms met hun vragen ook bij de Rijksoverheid of hun eigen gemeente zijn met specifieke vragen. Wij zorgden ervoor dat mensen dan bij de juiste partijen uitkwamen en dat de contactgegevens makkelijk op onze site te vinden waren.”
Bekende Groningers
Veiligheidsregio Groningen heeft verschillende middelen ingezet tijdens hun campagne. Online zijn zij onder andere begonnen met korte filmpjes van bekende Groningers die zowel zijzelf als de veiligheidsregio deelden. Ook werd er gebruik gemaakt van visuals waarbij met tekst gespeeld werd.
"De studenten vroegen zich af of zij, omdat ze samenwoonden, ze wel of niet in een groep voor hun huis mochten zitten."
Offline bewustmaken
Offline gebeurde er ook veel. Zo werden er stewards ingezet in het Noorderplantsoen in Groningen die mensen aanspraken op het houden van afstand om zo boa’s te ondersteunen. Ook werden borden geplaatst en reden er auto’s met een digitaal scherm door het plantsoen om zo mensen te attenderen op de speciale coronamaatregelen. Vanuit de brandweer werd ook een oude brandweerwagen met een campagneboodschap ingezet in Veendam om bewustwording te creëren.
Kennisgemaakt
Op de vraag of Evelyn het fijn vond om toch, voor de coronacrisis, eerst een start te hebben gemaakt op het kantoor van Veiligheidsregio Groningen kan zij alleen maar positief antwoorden: “Ik vond het prettig om toch wel, voordat de coronamaatregelen van kracht werden, op kantoor te hebben gewerkt om collega’s te leren kennen. Starten in een periode waarbij je thuis werkt, lijkt mij erg gek. Bij Yacht kwam ik binnen in een erg leuk team, maar ook bij de Veiligheidsregio heb ik meteen gevoeld dat ik als interim professional meteen onderdeel van het team was – ook al was het voor een bepaalde tijd.”
Nieuwe opdracht
Evelyn heeft op dit moment haar opdracht bij de Veiligheidsregio afgerond. Ze is reeds gestart met een nieuwe opdracht bij gemeente Smallingerland.
Auteur: Ingeborg van Dorth
Yacht
Deel je mee?
Samen met de aangesloten Noorderlink organisaties maken we graag een mooie reeks waarin we met elkaar delen welke verandering/innovatie de organisaties hebben doorgevoerd. Want zoals onze doorontwikkelaar Verander Mee, Ciska Vreede, in de eerste blog van deze reeks al zei "Hoe waardevol kan het zijn wanneer we vanuit verschillende organisaties kunnen lezen hoe ieder met de gevolgen van deze pandemie omgaat."
Deel je mee? Mail ons: verandermee@noorderlink.nl!