Wat betekent de combinatie werken en leren? Hoe is het om na jaren werken weer te beginnen met studeren? Wat kan een zelfverzekerde stap in je loopbaan je brengen? Ervaringingsdeskundigen vertellen hier over een zelfverzekerde stap in hun loopbaan.

henriette

Deelneemster Lef'L Up!
Henriëtte Wasse-Oosting - Adviseur Dagelijkse Bankzaken 

Henriëtte werkt al 26 jaar met plezier bij de Rabobank. Ze beseft dat er veel verandert en dat ze aan de slag moet om met deze veranderingen mee te gaan. Dat roept vragen op. Ze wil graag ontdekken wat ze wil, wat ze kan en wat ze nodig heeft om een stap te kunnen nemen.

Met hulp van Lef’L Up! hoopt ze te ontdekken welk werk bij haar past en wat haar kwaliteiten en vooral haar passies zijn. Het kan nog alle kanten op: nog 21 jaar bij de Rabobank of een stap buiten het bankwezen. “Ik wil graag de regie over mijn loopbaan behouden en het beste en mooiste uit mijzelf halen.”

Jelger de Boer (40) - juridisch beleidsadviseur bij DUO

Jelger begon in 2004 als klantenservice medewerker bij DUO. Hij kon hier doorgroeien, maar na een aantal jaren had hij het plafond bereikt. “Ik had het gevoel dat ik meer in mijn mars had.”

Geïnspireerd door collega beleidsadviseurs bij DUO begon hij aan de deeltijdopleiding HBO-rechten. De combinatie werken, studie en privé vond hij erg zwaar. Het scheelde dat hij stageopdrachten tijdens zijn reguliere werk kon uitvoeren en met een goede planning is het hem uiteindelijk gelukt. Doordat je tijdens de studie de theorie meteen aan de praktijk kunt toetsen, weet je steeds heel goed waarom je het ook alweer doet en wat je er aan gaat hebben. 

Naast een nieuwe baan als juridisch beleidsadviseur heeft de opleiding Jelger zelfvertrouwen gegeven over zijn eigen competenties en capaciteiten.

Tessa Poelman(26) - Verpleegkundige bij het Martiniziekenhuis

Na haar opleiding MBO-verpleegkunde volgde Tessa de studie HBO-verpleegkundige. Dit combineerde ze met haar werk in de verpleging in het Martiniziekenhuis.

De combinatie studeren en werken beviel haar goed. “Als verpleegkundige in opleiding heb je veel mogelijkheden om te werken in de zorg. Je bent nog niet gediplomeerd, maar door al te participeren in de gezondheidszorg doe je veel ervaring op.”

Tessa werkt nu met veel plezier op de verpleegafdeling en op de polikliniek urologie. Ze assisteert bij kleine chirurgische ingrepen, geeft voorlichting tijdens spreekuren en zorgt voor patiënten op de afdeling. Deze combinatie vindt ze fantastisch. 

“Deze opleiding heeft mij veel gebracht. Naast persoonlijke ontwikkeling, heb ik nu een functie die voortgevloeid is uit mijn opleiding."

Kim Brinkema-Hoogerdijk (35) - Voormalig Rabobankmedewerker

Kim volgde naast haar werk bij de Rabobank een deeltijdopleiding Bedrijfskunde MER aan de Hanzehogeschool.

De combinatie van studeren, privé en een fulltime baan vond Kim niet altijd makkelijk. “Je moet strak plannen en prioriteiten stellen, maar laten dit dan net weer competenties zijn die je hierdoor leert” Ze heeft af en toe een feestje of uitje moeten laten schieten, maar uiteindelijk heeft ze dat na haar opleiding goed gemaakt met een groot “geslaagd feest” voor vrienden en familie.

“Dankzij mijn opleiding heb ik geen angst voor de toekomst. Ik zie het als een kans. De regie op mijn loopbaan heb ik zelf; in het verleden, nu en in de toekomst!”

Geert Heidekamp (44) - Teammanager bij Enexis

Geert twijfelde al een aantal jaren of hij aan een HBO-opleiding zou beginnen. “Zou ik het niveau van een HBO-opleiding wel aankunnen? Anderen lukt het wel. Maar lukt het mij ook?” 

 Uiteindelijk is hij begonnen aan de Brede Middel Management opleiding bij HanzeConnect. Het niveau was te doen! Dit gaf Geert het zelfvertrouwen om aan een HBO-opleiding te beginnen. Hij kreeg vrijstellingen dankzij zijn vooropleiding en rondde uiteindelijk de studie Technische Bedrijfskunde en Management Economie en Recht af.

“Mocht er nog iets aan twijfel bij je zijn om een HBO opleiding te volgen, dan kan ik zeggen dat je eigen inzet voor 80% het resultaat bepaalt. Als anderen en ik het kunnen; waarom zou het jou dan niet lukken?”

Janine Renkema (47) - Medisch secretaresse bij het Martinieziekenhuis

In september 2016 kreeg Janine (47) te horen dat ze, na 18 jaar dienstverband bij de Rabobank, boventallig zou worden. Haar vertrouwde plek als commercieel medewerker binnendienst was vervolgens binnen twee maanden verleden tijd. Dat was even slikken. Gelukkig kon Janine snel de knop omzetten. 

Janine zag deze ervaring als een kans zich te oriënteren op een nieuwe stap in haar loopbaan. Ze begon aan een studie tot medisch secretaresse en ging stage lopen in het Martiniziekenhuis.

Al na 3 weken stage werd haar gevraagd of ze wilde solliciteren op een functie die vrijkomt op de afdeling Kindergeneeskunde. Dat heeft ze gedaan en met succes! Per 1 juni 2017 gaat Janine als medisch secretaresse aan de slag op deze afdeling.

“Als je jezelf goed profileert dan kan je er alleen maar winst uithalen. Als je weet wat je wilt, dan moet je er echt voor gaan."