Nynke: De wereld een stukje leuker maken

Bij Mediation begeleid je twee partijen die niet in staat zijn een conflict zelf op te lossen.


Mensen willen met elkaar verder, maar er zit iets in de weg. Door middel van het stellen van de juiste vragen in gesprekken, kun je de samenwerking tussen mensen weer op gang brengen en de relatie verbeteren. Projecten lopen beter wanneer mensen elkaar snappen en met elkaar kunnen samenwerken. Wanneer mensen dus niet op één lijn zitten of wanneer gebeurtenissen uit het verleden in de weg staan kan dat de voortgang van een project behoorlijk in de weg zitten.

Ik vind het leuk om dit soort processen te begeleiden. Je helpt de partijen bij het voeren van het gesprek op de inhoud, maar ook zeker op het proces. De pijn zit namelijk vaak in het proces en gaat vaak over onuitgesproken zaken die niet met de inhoud te maken hebben. Als mediator help je de partijen om daar achter te komen en help je ze door meer begrip voor elkaar te krijgen de problemen op te lossen en de samenwerking te verbeteren. Dit maakt de wereld weer een stukje leuker.

Tijdens de opleiding Mediation heb ik geleerd goed te luisteren en door te vragen in gesprekken. Ik ben daardoor beter geworden in het voeren van gesprekken. Af en toe wordt er een beroep op mij gedaan bij de Provincie Fryslân, maar mediation is nog helemaal niet ingebed in de organisatie. Jammer, want ik zou het erg leuk vinden om vaker ingezet te worden als gespreksbegeleider of mediator. Tenslotte ben ik inmiddels een gecertificeerd mediator met al aardig wat ervaring! Onlangs heb ik me ook in het MfN-register van de Mediatorsfederatie Nederland laten registreren en ben ik lid geworden van de vereniging specifiek voor overheidsmediation VMO. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van de vakkennis en volg dan ook nog regelmatig cursussen en congressen op dit gebied.

In mijn vrije tijd zet ik mijn vaardigheden in bij buurtbemiddelingen. Het is mooi om resultaat te zien. Bijvoorbeeld als buren, die elkaar lang uit de weg zijn gegaan, elkaar de hand toe steken en afspreken elkaar weer te groeten op straat, omdat de ergernissen zijn uitgesproken. Soms lukt het niet om een oplossing te vinden, maar ondanks dat is er dan toch een gesprek met elkaar geweest en draagt dat hopelijk bij aan een verbeterde
verstandhouding op lange termijn.

Ik ben ook lid geworden van het platform mediation van Noorderlink. Het platform brengt mensen met interesse, kennis en ervaring op het gebied van mediation bij elkaar. Ik kan hier mijn ervaringen delen en leer van de ervaringen van de andere leden. Op deze manier hoop ik ook in mijn organisatie meer aandacht te kunnen krijgen voor mediation.

Nynke Blijham-Blanksma is mediator en werkt bij de provincie Fryslân.