Quality time is kwali'tijd' voor morgen

Binnenkort is het vakantie. 

Eindelijk tijd voor ontspanning en rust. Bijvoorbeeld om het boek te lezen waaraan je al was begonnen, en verder niet meer aan toe kwam. Of tijd voor een flinke wandeling in een onbekende omgeving. Relaxen aan het zwembad of op het strand op een ligbedje onder een parasol. Heerlijk…

Mijmeren over werkgeluk

Je komt tot rust. Wat dan vaak gebeurt, starend naar de zee bijvoorbeeld, is dat je brein aan het werk gaat. Je gaat de ervaringen van de afgelopen periode verwerken en daar betekenis aan geven. Je plaatst het in perspectief. “Is mijn werk nog wel zo leuk als toen ik eraan begon?”, zou zomaar een vraag kunnen zijn waar je onderbewuste mee aan de slag gaat. Zo ontstaan gedachten over het werk en de toekomst.
Wat moet je met al die mooie inzichten terwijl je ligt te lummelen in de zon? Gewoon laten voor wat het is… Dat is misschien het beste voor het moment. Juist door afstand te nemen laad je weer op. Vakantie is toch vooral om bij te tanken en tot jezelf te komen. Aan de andere kant helpt een moment van bezinning bij het zetten van weloverwogen stappen in je loopbaan.

Inzichten concreet maken

Wat je kunt doen is noteren wat er in je opkomt, wat ongemakkelijk voelt. Doe je wat je het liefste doet? Waar sta je en wil je naartoe? Welke stappen heb je de vorige zes maanden gezet? Word je geleefd door de waan van de dag? Heb je wel uitdaging genoeg? Waar ben je trots op? Wat geeft energie, wat kost energie? Noteer de antwoorden op de vragen die je jezelf stelt. Zo krijg je inzicht in wat voor jou belangrijk is.
Ben je visueel ingesteld dan kun je er ook voor kiezen om te beginnen met het einde voor ogen. Dat betekent dat je een ideaalbeeld schetst door het visualiseren van jouw einddoel. Een hulpmiddel daarvoor is een moodboard. Dit is een collage van afbeeldingen, waarmee je een concrete voorstelling maakt van het werk dat je wil doen. Op een regenachtige dag tijdens de vakantie kun je bijvoorbeeld foto’s (en ook teksten) uit tijdschriften knippen die je aanspreken. Vervolgens plak je wat je hebt uitgekozen op een stuk (stevig) papier. Zo wordt een regenachtige dag een dag vol inspiratie.

En na de vakantie...

Doe er wat mee! Ben je nog tevreden met je werk? Komen je talenten voldoende aan bod? Met behulp van je notities en eventueel een moodboard heb je inzicht gekregen in wat voor jou belangrijk is. Nu is het zaak om het daar niet bij te laten. Heb je behoefte aan verdieping van jouw inzichten en wil je zelf de regie nemen over je loopbaan? Kijk dan eens op www.verandermee.nl

Maar nu eerst: Fijne vakantie en geniet ervan!

Dirk Bruin
bruin@noorderlink.nl