Op de bank ploffen geeft uiteindelijk geen voldoening

Een aantal veranderingen in haar privé leven maakte dat Louise van Dingen zelf ook veranderde. Ze werkte al 13 jaar met plezier bij het UWV, maar voelde dat ze meer in zich had en haar kwaliteiten beter kon inzetten. Ook haar teamleider zag dit en bood een traject aan om te ontdekken wat bij haar  paste. Nu, ruim twee jaar later, heeft Louise haar propedeuse HBO­V gehaald. Op dit moment zit ze in het tweede semester van het tweede studiejaar. Van uitkeringsdeskundige naar verpleegkundige, hoe gaat dat?

Het roer om
‘Op een gegeven moment begon het te kriebelen’, vertelt Louise. ‘Ik zag mijzelf niet nog 20 jaar dit werk als uitkeringsdeskundige WW doen. Ik begon anders tegen het leven aan te kijken en was toe aan een nieuwe uitdaging.’ Terwijl Louise aan het onderzoeken was waar haar kwaliteiten lagen en wat ze nu eigenlijk wilde met haar loopbaan, kwam het omscholingstraject HBO­V van Noorderlef voorbij. De verpleging had Louise altijd al getrokken. ‘Maar ja, je maakt bepaalde keuzes. Je past je aan aan wat er in leven gebeurd en je hebt je verantwoordelijkheden. Dat gooi je niet ineens om, je kunt niet ineens alle schepen achter je verbranden’. 

Het was dus een grote stap die met veel twijfels gepaard ging. Zou ze het wel redden? Louise had geen terugkeergarantie, dus als ze de studie niet goed zou afronden zou ze ook haar baan bij het UWV kwijt zijn. Daarnaast moest er financieel heel wat geregeld en vastgelegd worden. Toch was het gevoel om een nieuwe uitdaging aan te gaan sterker. ‘Mensen zeiden: goh, dat je dat durft! Ik zou het ook wel willen, maar ik durf het niet. En je moet er inderdaad lef voor hebben, het is een grote stap,’ vertelt Louise. Maar ze is ook heel tevreden met de keuze die ze gemaakt heeft. ‘Je hebt dan wel geen terugkeergarantie, maar anders was ik hier ook later wel eens weg gegaan. Dit traject past bij mij, het contact met mensen vind ik erg fijn. Daarnaast krijg ik vanuit het UMCG, waar ik nu mijn stage loop en straks in dienst kom, een studie en baangarantie aangeboden. Dat is toch weer zekerheid’, aldus Louise. 

Pittig
Het eerste jaar was pittig. Louise moest het eerste halfjaar veel theorie leren. In het tweede halfjaar ging ze daarnaast ook nog stage lopen. Een fysieke omslag. ‘De eerste maanden was ik kapot als ik thuis kwam, maar ondertussen ben ik er aan gewend’. Ze heeft in juli vorig jaar al haar propedeuse gehaald, een bewijs van haar vasthoudendheid. Tijdens haar beoordelingsgesprek kreeg ze een mooi compliment. Haar begeleiders zeiden: ‘Je had dit werk eigenlijk al jaren eerder moeten doen, je bent er echt geschikt voor.’

Volg je hart
Soms denkt Louise nog wel terug aan de tijd dat ze uit haar werk thuis kwam en gewoon lekker op de bank kon ploffen zonder nog te hoeven studeren. Haar dagelijkse leven is wel op de kop gezet. Ze moet nu dingen opgeven, maar ze weet ook dat ze dat straks allemaal in veelvoudig terugkrijgt. ‘Op de bank ploffen geeft uiteindelijk geen voldoening.’ Haar tip voor als je ook aan het nadenken bent over een carrière switch: ‘Volg je hart en neem er de tijd voor. Je moet misschien offers brengen, maar uiteindelijk zie je de zon weer aan de horizon schijnen. Ik kijk niet naar waar ik over drie jaar sta, maar kijk in stappen. Elke keer kan ik weer een gedeelte van mijn traject afstrepen en ben ik weer wat dichter bij de horizon’. En als ze alles afgerond heeft, komt misschien zelfs haar volgende droom nog eens ter sprake: rond haar 20e ging Louise voor het eerst naar Afrika en ze heeft altijd gedacht dat ze daar graag nog eens iets met zorg wilde gaan doen. ‘Dat heb ik nog steeds in het vizier. Maar eerst maar lekker mijn opleiding afmaken, ervaring opdoen, misschien nog een interessante specialisatie volgen. Jammer dat er geen nieuwe studenten meer kunnen starten met het HBO­V omscholingstraject. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans gekregen heb’.

In 2013 en 2014 heeft Noorderlef omscholingstrajecten aangeboden, waarop studenten van start zijn gegaan. Voor Louise betekent dit dat zij de eerste twee jaar nog in dienst van het UWV blijft, terwijl zij studeert via de Hanzehogeschool en stage loopt binnen het UMCG. Daarna vervolgt ze het HBO­V omscholingstraject binnen het UMCG en komt ze daar ook in dienst. Louise heeft geen terugkeergarantie, wat betekent dat als ze de opleiding in de eerste twee jaar niet haalt, ze niet weer aan de slag kan binnen het UWV.

Op dit moment bied Noorderlef geen omscholingstrajecten meer aan. Wil jij je wel graag oriënteren of iets anders gaan doen, kijk dan eens bij Noordermatch, ga in gesprek binnen jouw organisatie, of neem contact op met Mireille Galama.)