Netwerken, niks nieuws onder de zon
Netwerken, er wordt veel over geschreven met tips en trucs. Daardoor lijkt netwerken ingewikkelder dan het is. Het is gewoon een manier om aan een relatienetwerk te bouwen. Handig als je bijvoorbeeld werk zoekt.
Burenhulp
Netwerken is niet nieuw. Het was er altijd al, bijvoorbeeld in een dorpsgemeenschap. Als je iets nodig had wist je via via bij wie je moest zijn. En anders was er de burenhulp, of iemand in de omgeving, die je verder kon helpen. Deze zogenaamde ‘noaber’hulp was een sociale verplichting om elkaar met raad en daad bij te staan. Door de toegenomen individualisering zijn deze banden niet meer zo sterk.
In contact komen met de juiste personen
Tegenwoordig is je leefwereld veel groter dan een dorp. Oorzaak zijn de toegenomen technische mogelijkheden, alleen al op het gebied van mobiliteit en internettoegang. Sociale netwerken bestaan tegenwoordig ook zonder dat we elkaar persoonlijk, in levenden lijve, kennen. Facebook is er groot mee geworden en LinkedIn ook. Het samenwerken in netwerken heeft op velerlei gebied de kans op nieuwe oplossingen en inzichten vergroot. Echt nieuw is het niet. Het gaat er om dat je in contact komt met de juiste personen die je verder kunnen helpen.
Focus
Het in contact komen met anderen is iets wat je moet laten gebeuren. Durf te vertrouwen op het toeval dat iemand jou precies de informatie verstrekt die je op dat moment nodig bent. Ontdek dat iemand die in je netwerk zit, jouw toegang verschaft tot iemand die je verder kan helpen. Daarbij is het weten wat je wilt bereiken en intrinsieke focus op je eigen doel wel een voorwaarde. Je gaat dus nooit zomaar naar een bijeenkomst of netwerkgroep. Anders kun je net zo goed, misschien wel beter, naar een café gaan.
Oprecht geïnteresseerd
Toch verschilt actief netwerken niet zo veel van het bezoeken van een café, op het doel na dan. Wat je namelijk bij netwerken doet is gewoon een praatje maken met iemand die je tegenkomt of aanspreekt. Een gesprek moet spontaan zijn, zijn natuurlijke loop hebben. Is het te geregisseerd, vooropgezet, dan wordt het snel ongemakkelijk. Je gesprekspartner gaat zich afvragen: “Wat wil je van mij?”. Het gaat vooral om interesse in elkaar. Mensen praten van nature graag over zichzelf. Het enige wat jij hoeft te doen is oprecht geïnteresseerd zijn, vragen stellen, luisteren en afstemmen. Voor je het weet ben je met een volslagen onbekende in een geanimeerd gesprek.
Wat doe jij?
Veel mensen vinden het lastig om te beginnen met netwerken. Je moet misschien even over de drempel stappen of over de eerste schroom. Maar nogmaals als je weet waarom je juist bij die bijeenkomst bent is het niet zo moeilijk. Het is echt niks anders dan het gesprek aangaan. Zoek met een willekeurig iemand oogcontact, sluit je aan bij een groepje, luister vooral goed en vindt aansluiting. Haak in, denk mee en draag bij aan het gesprek. En dan komt vanzelf de vraag: “Wat doe jij?”
Vertel je verhaal
Wat nu komt is belangrijk. Deze vraag (Wat doe jij?) kun je verwachten en zal je direct en zonder al te veel gestotter en onderbrekingen moeten kunnen beantwoorden en alsjeblieft een beetje enthousiast. Daarom is het ook zo belangrijk dat je er klaar voor bent om nieuwe stappen te zetten Zorg dat je wat te melden hebt. Weet wie je bent en wat je te bieden hebt. Maak anderen nieuwsgierig naar jouw verhaal en interesses. Laat je hart spreken.
Zo werkt het
Je persoonlijke presentatie moet je bijzonder goed voorbereiden en ik zou deze ook meerdere keren (hardop) oefenen en bijschaven. Blijf bij je doel en stem wat je wilt vertellen af op de omgeving waarin je vertoeft. Hou je verhaal zo beknopt mogelijk en ga vooral niet jezelf verkopen met het idee dat er dan vast wel iemand is die je attendeert op een vacature. Zo werkt het namelijk niet. Je moet elkaar leren kennen en vertrouwen opbouwen. Dat betekent niet alleen aandacht voor jezelf, maar vergeet ook vooral niet om met aandacht naar je gesprekspartner te luisteren. Daarom is het not done om tijdens het gesprek je smartphone te checken.
Het werkt
En dan gebeurt het. Er komt een moment dat je merkt dat je iets voor elkaar kunt betekenen. (Of niet, dan kan natuurlijk ook.) Iemand reikt je een suggestie aan, brengt je in contact met iemand anders of je deelt informatie die voor je gesprekspartner van belang is. Er ontstaan daardoor nieuwe lijntjes. Elkaar verder helpen, inspireren en kennis delen. Dat is de kracht van een goed netwerk. Niks bijzonders, toch?
Dirk Bruin
bruin@noorderlink.nl