Ik ben meer dan mijn cv

In september 2016 kreeg Janine (47) te horen dat ze, na 18 jaar dienstverband bij de Rabobank, boventallig zou worden. Haar vertrouwde plek als commercieel medewerker binnendienst was vervolgens binnen twee maanden verleden tijd. Dat was even slikken. Gelukkig kon Janine snel de knop omzetten.

De veiligheid van een bekende werkplek

In totaal werkte Janine 28 jaar in het bankwezen in verschillende functies. De gedachte om over te stappen naar een andere sector heeft in deze jaren meerdere malen door haar hoofd gespookt.“Ik had leuk contact met collega’s en bedacht me vaak dat ik blij mocht zijn met de plek die ik had. Het gemak en de veiligheid van een bekende werkplek maakten het moeilijk om een stap in een andere richting te zetten.

Loopbaancoach

In de eerste helft 2016 werd bekend dat verschillende werklocaties van de Rabobank samen zouden gaan. Als gevolg hiervan zou Janine in Heerenveen moeten gaan werken. Janine besloot met haar werk mee te verhuizen en ondertussen samen met loopbaancoach op zoek te gaan naar een volgende stap in haar loopbaan. In dit loopbaantraject kwam al naar voren dat een baan in de zorg wellicht iets voor haar was.

Even slikken en de knop om

De verhuizing naar Heerenveen is er niet van gekomen, omdat ze boventallig raakte. Dit betekende dat ze sneller stappen moest ondernemen, maar ook dat ze de tijd en ruimte had om zich volledig te richten op beroepsoriëntatie. “Het was even slikken toen ik hoorde dat ik boventallig werd. Ik heb er wel eerder over nagedacht dat het zou kunnen gebeuren, maar als het dan echt gebeurd…”

Ze kon de knop gelukkig makkelijk omzetten en bekeek het van de positieve kant. Thuiszitten ligt niet in haar aard. Ze kreeg vanuit de Rabobank een begeleidingstraject aangeboden via Randstad en ging druk aan de slag met netwerken, solliciteren, oriënteren en vrijwilligerswerk. Ze had al nagedacht over welke kant ze op wilde en kon zo dus doelgericht te werk gaan. “Het blijkt dat als je iets heel graag wilt, dat er dan veel mogelijk is”

Ik ben meer dan mijn cv

Vanaf het moment dat Janine thuis kwam te zitten was ze optimistisch over het vinden van een leuke nieuwe baan. Reacties in haar omgeving deden haar af en toe twijfelen of haar positieve instelling wel terecht was. Met een MBO-opleiding en een leeftijd van 47 jaar is het immers niet altijd eenvoudig om een baan te vinden. Met de instelling: “Ik ben meer dan mijn cv”, had ze heel duidelijk een doel voor ogen. “Als ik zorg dat ik ergens binnenkom, dan komt het wel goed.”

Werkervaring als medisch secretaresse

Janine nam contact op met Noorderlink met de vraag of ze hulp kon krijgen bij het vinden van een werkervaringsplaats of een stageplek. Daarnaast begon ze met een opleiding tot medisch secretaresse. Per 1 maart van dit jaar begon ze aan haar stageplek als secretaresse op de afdeling gynaecologie van het Martini ziekenhuis. Het werk op haar stageplek bevalt haar erg goed. Ze draait volop mee en leert elke dag ontzettend veel. Werken met verschillende patiënten en het zoeken van de juiste oplossing per patiënt zijn aspecten die ze ontzettend leuk vindt aan haar werk.

Na 3 weken een betaalde baan

Al na 3 weken stage werd haar gevraagd of ze wilde solliciteren op een functie die vrijkomt op de afdeling Kindergeneeskunde. Dat heeft ze gedaan en met succes! Per 1 juni gaat Janine als medisch secretaresse aan de slag op deze afdeling.

Toekomst

Dat ze in een korte tijd al zoveel heeft bereikt, geeft haar veel zelfvertrouwen.  Janine kijkt met positiviteit en enthousiasme naar haar professionele toekomst. Ze kan en ze wil nog veel leren en hoopt zich na haar opleiding als medisch secretaresse verder te specialiseren.

Wat ze anderen wil meegeven

“Als je jezelf goed profileert dan kun je er alleen maar winst uithalen. Als je weet wat je wilt, dan moet je er echt voor gaan. Het actief bezig zijn en netwerken heeft mij gegeven dat ik dit bereikt heb. Noorderlink heeft me hierbij geholpen doordat ik gebruik mocht maken van het netwerk en de juiste contacten kon leggen.”