'Ik ben in beweging!'

Anita Pel, medisch administratief medewerker UMCG en was in 2018/2019 deelnemer aan het opleidingsprogramma Lef’L Up. In dit interview vertelt ze waarom ze meedeed en hoe het haar is vergaan.

Waarom besloot je mee te doen?

Ik ben Lef’L Up begonnen door alle veranderingen die op de arbeidsmarkt plaatsvinden. Persoonlijk heb ik er nu al veel mee te maken. Mijn functie is al behoorlijk uitgehold en dat gaat, zoals ik het nu zie, nog meer uitgehold worden. Ik had al wel wat workshops gevolgd, maar nog nooit zo uitgebreid als Lef’L Up. Ik wil graag toekomstbestendig zijn.

Wat heb je geleerd?

Het op zoek gaan naar je competenties en talenten vond ik erg interessant. En ook welke competenties en talenten collega’s in je zien was erg leuk. Tevens vond ik de feedback van de groep erg waardevol. Hoe zien zij jou? En het specifieke voorbeeld van de emmer. Hieruit bleek dat als je deze eerst vulde met kleine dingen, dat de grote belangrijke stukken er niet meer in pasten. Maar al je het andersom deed, dan paste het wel. Dat was een eyeopener. Begin met het belangrijkste, dan heb je tijd en ruimte over voor de rest. Daarnaast durf ik gemakkelijker hulp in te schakelen, samen weet je meer.
Wat ik ook heel interessant vond was de huiswerkopdracht om te kijken naar wat ik als kind deed. Wat deed ik toen voor plezier? Dat zijn vaak je passies nu. Als kind was ik erg creatief. Ik probeer nu creativiteit zowel in mijn werk als privé in te passen. Ik ben weer meer aan het tekenen geslagen en ga zo nu en dan naar crea-beurzen. In mijn werk kan ik creativiteit ook toepassen d.m.v. het organiseren van activiteiten om meer verbinding met elkaar te maken. Ik heb gezorgd dat we met z’n allen weer Sinterklaas vieren op het werk. We hebben al zo’n lol gehad om het lootjes trekken! Ook organiseer ik een paasontbijt en komt er na de vakantie een zomerborrel met gelegenheid om verhalen te delen over de vakantie.

Vinden mensen jou veranderd?

Ik heb het niet teruggekregen van mijn collega’s, maar ik vind zelf van wel. Ik denk minder in hokjes. Als nu iemand ergens bijv. niet aan mee wil doen, dan respecteer ik dat nu. Vroeger zou ik dat minder hebben kunnen loslaten. Ik kijk nu ook meer naar de groep en probeer activiteiten zo te plannen dat iedereen die wil er bij kan zijn.

Waar ben je nu mee bezig?

Ik was van plan om een opleiding Service, Welzijn en Zorg aan de Stenden te doen, omdat met name het stukje hospitality mij aanspreekt. Ik heb een MBO opleiding en dit was een HBO opleiding. Ik moest hiervoor dan ook een 21+ toets doen. Helaas heb ik dat niet gehaald. Ik heb daarna een gesprek gehad met mijn leidinggevende en die heeft aangegeven dat hospitality erg belangrijk is en ook zeker in de toekomst belangrijk blijft. Er zijn intern wellicht ook mogelijkheden om mij hier in te trainen, en hiervoor is ook geld beschikbaar. Dus daar liggen kansen, ik ga het in ieder geval onderzoeken. En daarnaast heb ik me opgegeven voor Pioniers. Vanuit de Pioniers worden bijeenkomsten georganiseerd waarbij mensen uit verschillende disciplines bij elkaar komen om thema’s met elkaar te bespreken. Ook doe ik mee aan een kijkje in de keuken, wat inhoudt dat je bij andere afdelingen van het UMCG kunt ‘snuffelen’. Tevens begeleid ik zelf mensen die bij ons op de afdeling een kijkje komen nemen. En ik ben op dit moment gedetacheerd naar de ODBC (Operatieve Dagbehandeling Centrum). Ik ben in beweging!

Update 11 juli 2019: Anita heeft inmiddels een andere baan gevonden!