Politieman begint nieuwe loopbaan als verpleegkundige: “De hang naar zorg zat er al in voordat ik bij de politie ging”

Van politieman naar verpleegkundige, dat is een wereld van verschil zou je zeggen. Niek-Jan Berends maakte deze stap. Hij werkte eerst tien jaar bij de politie voordat hij zijn gevoel besloot te volgen en deelnam aan het Noorderlef omscholingstraject HBO-V.

Na jaren met plezier bij de politie te hebben gewerkt ontstond bij Niek-Jan in de zomer van 2013 de vraag of hij niet iets anders wilde gaan doen. Niek-Jan “Ik ging mij oriënteren, waarbij HBO-V al sterk in mijn gedachten zat. De zorg sprak mij altijd al aan, maar een switch maken is financieel een grote stap, ik moest er wel een plan voor hebben.” Een week later leest Niek-Jan op intranet: Noorderlef biedt een omscholingstraject HBO-V aan. “Het was bijna te mooi om waar te zijn!” Voordat Niek-Jan ging solliciteren besloot hij een dag mee te lopen met een verpleegkundige in het Martini ziekenhuis. “Er moest meer zijn dan het rooskleurige beeld dat ik misschien van televisie had meegekregen. Het meelopen gaf de bevestiging. Het voelde gewoon goed en toen heb ik gesolliciteerd”.

Vanaf september 2014 startte Niek-Jan met de studie. “Ik begon met een half jaar studeren, waarbij ik één dag in de week naar school ging en voor de rest vrijgesteld was van werk bij de politie. Dat was fijn, zo had ik even de tijd om te wennen aan het studeren. In maart van dit jaar begon de stage van drie dagen in de week. Daarnaast had ik nog steeds één dag in de week college’s en zelfstudie, dat is wel pittig.”

Niek-Jan begon weer van voor af aan en dat was niet altijd gemakkelijk. “Van zelfstandig werknemer bij de politie moest ik nu weer helemaal vanaf nul beginnen. Ik was mijn houvast en veiligheid kwijt en moest over alles vragen stellen en veel opnieuw leren. Maar als ik zie waar ik een jaar later sta, dan ben ik al ver gekomen! Ondersteuning en begrip van mijn gezin en partner hebben mij daarbij ook geholpen”.

Niek-Jan heeft afgelopen juli te horen kregen dat hij zijn propedeuse heeft gehaald. Hij heeft nu nog drie studiejaren te gaan en daar heeft hij erg veel zin in. “Ik heb plezier in het werk wat ik nu doe en kan genieten van kleine dingen, zoals een babbeltje of grapje met een patiënt. Ik heb collega’s gezien die vanaf hun 18e bij de politie kwamen en daar na 40 jaar nog werkten. De één met plezier en een ander de tijd uitzittend. Ik denk dat omscholing, of iets anders doen, heel gezond is. Natuurlijk brengt het ook wel spanning met zich mee, je moet het allemaal rond krijgen met je huidige werkgever en je laat een stukje veiligheid los. Maar ik zou zeggen, als je twijfelt over je werk, doe er wat mee! Onderzoek het in ieder geval. Loop een dagje mee of ga in gesprek. Geef er aandacht aan en als het kan: durf te springen!”