Eerste deelnemers HBO-V Noorderlink omscholingstraject afgestudeerd!

"Door dit traject heb ik geleerd dat ik meer kan dan ik ooit gedacht had!"

Van senior administratief medewerker, cluster coördinator en medewerker opleidingen naar gediplomeerd verpleegkundige. Reiny Hartman, Heleen van der Velde en Ceciel Wessels durfden na een jarenlang dienstverband bij hun werkgever de schoolbanken weer in te duiken en solliciteerden in maart 2013 naar het HBO-V omscholingstraject van Noorderlink. Op 5 juli mogen we hen met trots als eerste afgestudeerde verpleegkundigen uit dit omscholingstraject feliciteren. 


De schoolbanken in

Een carrièreswitch vraagt om lef. Van professional met jaren ervaring terug naar de schoolbanken en voor je gevoel alles opnieuw moeten leren. De studenten begonnen aan een duaal opleidingstraject waarin ze 1 dag per week naar school gingen en 4 dagen als leerling verpleegkundige aan de slag konden. “De eerste tijd was zwaar omdat ik echt weer moest leren-leren”, vertelt Ceciel. Reiny was zo zenuwachtig voor de eerste toets dat ze een onvoldoende haalde en hem nog eens over moest doen. Gelukkig bleef het in de vier jaar die volgde bij die ene onvoldoende. Zo werkend leren kunnen ze iedereen aanraden hoewel ze het ook met elkaar eens zijn dat het het erg zwaar was. “Vooral de combinatie gezin, 32 uur werken en de studiebelasting was soms niet te doen. Vele weken hadden uren te kort, maar het kunnen uitvoeren in de praktijk, elk jaar een andere afdeling; geweldig!”

Vraag en aanbod

De bij Noorderlink aangesloten organisaties vinden het belangrijk om medewerkers de kans te bieden zich optimaal te ontwikkelen. Ook als dat betekent dat ze de nieuwe kennis en talenten op een andere plek gaan inzetten. Vaak zie je dat er binnen de ene organisatie functies gaan verdwijnen, terwijl bij de andere organisatie vraag is naar gespecialiseerd personeel. Zo moest de organisatie waar Ceciel werkte bezuinigen en om ontslagen te voorkomen werd gevraagd wie vrijwillig wilde bewegen. “Ik vroeg me af, wat als mijn baan hier ophoudt, wat wil ik dan.... meer van hetzelfde of totaal iets anders?”. Ondertussen voorzagen het Martini ziekenhuis en het UMCG in de toekomst een grote vraag naar HBO-gediplomeerde verpleegkundigen.

Noorderlink samenwerking

Binnen Noorderlink werd een optelsom gemaakt en in nauwe samenwerking met het UMCG, het Martini ziekenhuis en de Hanzehogeschool werd in 2013 het HBO-V omscholingstraject opgestart. De eerste twee jaren van de duale opleiding bleven de studenten in dienst van hun toenmalige werkgever. Vanaf het derde studiejaar kwamen ze via een leerarbeidsovereenkomst in dienst van het ziekenhuis. 

Trots zijn we op Reiny, Heleen en Ceciel die lef hebben getoond en nu, na vier jaar heel hard werken zijn afgestudeerd en aan de slag kunnen in hun droombaan. We zijn blij dat we door de samenwerking binnen Noorderlink hebben kunnen helpen om deze stap mogelijk te maken.

En nu…

Ceciel mag dan nu officieel afgestudeerd zijn, uitgeleerd is ze nog lang niet. “In dit beroep kan ik mij tot mijn pensioen uitleven... er zijn zo veel mogelijkheden. Bijscholen en BIG op orde houden vraagt al veel.” Bovendien hoopt ze binnenkort, nu ze nog in het leerproces zit, te kunnen starten met de specialisatie tot verpleegkundige geriatrie.

Voor Reiny heeft het het traject nog meer opgeleverd dan een mooie opleiding en baan. “Door dit traject heb ik geleerd dat ik meer kan dan ik ooit gedacht had. Ik heb mijzelf beter leren kennen. Bovendien heeft het ons gezin sterker gemaakt!”

Wij wensen Reiny, Heleen en Ceciel veel geluk en succes in hun verdere loopbaan.