Communicatie medewerker ontdekt hoe het werkt in een andere organisatie

Sinds 18 augustus jl. werkt Ronja Scheeringa als Management Assistente bij Loopbaaninitiatief in Heerenveen. Deze werkervaringsplaats biedt haar de kans ervaring op te doen binnen een nieuwe context. “Het voelt als een warm bad. Iedereen denkt met je mee en je wordt direct meegenomen in het proces. Dan merk je dat je zelf kennis en ervaring meebrengt waar zij ook weer wat mee kunnen.”

Ronja woont met haar man en twee kinderen in Zuidhorn. In die regio heeft zij 14 jaar bij de Rabobank gewerkt, waarvan de laatste 7 jaar als communicatie medewerker. “Ik hield ik me bezig met alle activiteiten die we voor de leden organiseerden. Jaarvergaderingen, een magazine, lezingen, sponsoring etc. Ik vond het erg leuk om op deze manier midden in de gemeenschap te staan en heb dit met heel veel plezier gedaan.” Ontwikkelingen binnen de Rabobank brachten veranderingen op de afdeling. “Ik probeerde eerst mijn stukje wat ik zo leuk vond te behouden, maar al snel vroeg ik me af hoe ik dat moest gaan doen? Toen het moment kwam waarop we op onze eigen functie moesten solliciteren realiseerde ik me dat ik alleen nog maar bij de Rabobank had gewerkt. Misschien moest ik ook eens kijken wat ik anders nog kon doen. In plaats van solliciteren heb ik toen gekozen voor een begeleidingstraject naar een baan buiten de Rabobank. Ik vond het heel spannend, maar ik dacht: ik ga het gewoon doen!”

“Toen ik eenmaal thuis zat merkte ik dat alles ineens een grote stap werd. Door een korte stage voelde ik hoe belangrijk het is om tussen de mensen te blijven. Dat wilde ik blijven doen. Mijn contactpersoon bij de Rabobank noemde de mogelijkheid om een werkervaringsplaats te vervullen. Dezelfde avond ben ik gaan kijken op Noorderlink.nl en vond ik al snel een paar leuke mogelijkheden.” Via contacten tussen Linda Star (migratiemanager bij de Rabobank), Mireille Galama (programmaleider Noorderlef) en Marianne Regtop (loopbaanadviseur bij Loopbaaninitiatief) kwam al snel een kennismaking tot stand, waarna Ronja aan de slag kon.

Marianne Regtop: “Als we mensen in beweging willen brengen dan moeten we met elkaar ook mogelijkheden creëren. Met name binnen het netwerk Noorderlink liggen er zoveel kansen. Dan is het belangrijk dat de contacten goed zijn en dat je elkaar snel weet te vinden. In een korte tijd hebben we nu een mogelijkheid voor Ronja gecreëerd, waarmee we drie partijen blij hebben gemaakt!” Linda Star sluit zich daarbij aan: “We hebben echt goud in handen met ons Noorderlink-netwerk. En het kost nauwelijks energie om dat te verzilveren voor onze medewerkers. Het is geweldig hoe we als Noorderlink-organisaties aan medewerkers kansen bieden om nieuwe ervaringen op te doen en over de rand van de eigen organisatie en functie te kijken. Meerdere (boventallige) medewerkers van de Rabobank hebben dankzij deze werkervaring al een nieuwe werkgever gevonden binnen Noorderlink. Dat levert voor alle partijen veel energie op! ”

Ronja zoekt tijdens de periode bij Loopbaaninitiatief een bevestiging voor de vraag ‘Kan ik ook goed functioneren in een andere omgeving?’ Ronja: “Het werk bij Loopbaaninitiatief geeft me energie om ook de rest van het loopbaantraject te doorlopen. Na een leuke werkdag ga je net zo makkelijk ‘s avonds nog even achter LinkedIn zitten, terwijl je daar anders de hele dag tegenaan hikt. Je wordt veel actiever. Ik gun het ook mensen uit andere organisaties om dit te mogen ervaren en het netwerk Noorderlink biedt kansen. Als het voor jou bagage oplevert voor de toekomst: doe het!”