Alles ligt weer open. Ik ben zelf aan zet

Marjolein Koeneman (50) werkte bijna 28 jaar bij Dienst Uitvoering Onderwijs toen ze besloot dat het tijd werd om haar carrière een andere wending te geven. Afgelopen maand begon ze als programmamedewerker bij Noorderlink Careers. “Het is ontzettend verfrissend om met compleet andere onderwerpen aan de slag te gaan. Alles is nieuw”

Vroeger wilde Marjolein graag arts worden. Ze vindt het belangrijk contacten te hebben tijdens haar werk, houdt van dynamiek en van onverwachte dingen. Bij DUO, en voormalig IB-Groep, heeft ze verschillende functies gehad. Zo was ze communicatiemedewerker, droeg bij aan het opzetten van een servicebalie en pakte later de organisatie van evenementen op. Als eventmanager werkte ze bij het congresbureau, waar ze verantwoordelijk was voor de organisatie van middelgrote en grote evenementen voor DUO en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nu of nooit

Afgelopen jaar begon ze te denken aan een carrièreswitch. “Op een bepaald moment bereik je het punt dat een carrièreswitch niet makkelijk meer te maken is. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het wordt. Dit was voor mij hét moment een stap te nemen in een andere richting.” Als lid van Noorderlink kon DUO haar de ruimte bieden om in het kader van mobiliteit bij een andere Noorderlink organisatie aan de slag te gaan. De functie als programmamedewerker bij Noorderlink Careers wekte haar interesse en tijdens het eerste gesprek was er meteen een klik. Dankzij de goede samenwerking tussen het Loopbaancentrum van DUO en Noorderlink kon ze al snel aan de slag gaan.

Een verfrissende ervaring

De compleet andere werkomgeving, het werken met andere onderwerpen en een nieuw team beleeft Marjolein als ontzettend verfrissend. “Het is best een zoektocht, maar het voelt heel goed om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Op deze manier kan ik ontdekken waar mijn interesses liggen en wat mijn sterke punten zijn.”

Elke dag is anders op haar nieuwe werkplek. Gesprekken met sollicitanten, een overleg met een Noorderlink-partner, het ontwikkelen van een stappenplan. Programmaleider Mireille Galama betrekt haar overal bij en samen pakken ze verschillende projecten op. Een belangrijk project op dit moment is Lef’l up!. Een project dat zich richt op het bieden van nieuw perspectief aan MBO-opgeleide medewerkers binnen Noorderlink-organisaties. Daarnaast richt ze zich op de Noorderlink werkervaringsplaatsen.

Leren van elkaar

Programmaleider Noorderlink Careers, Mireille Galama, is erg te spreken over de samenwerking met Marjolein.

“Het is erg leuk om Marjolein de kans te bieden ervaring op te doen binnen een nieuw vakgebied in een andere omgeving. Haar ervaringen in de eerste periode binnen Noorderlink leren mij veel over wat het betekent, wanneer je na zo’n lange tijd een stap als deze maakt. Toch merk je ook dat naast het wennen aan de nieuwe systemen, processen en de manier waarop dingen hier gaan, haar jarenlange werkervaring een goede basis vormt om direct al van meerwaarde te kunnen zijn binnen het programma”

Hoe haar professionele toekomst er precies uitziet is nog onduidelijk. Marjolein heeft bij Noorderlink een jaar de tijd om te ontdekken wat ze leuk vindt, wat haar sterke kanten zijn en waar haar grenzen liggen. “Alles ligt weer open. Ik ben zelf aan zet.”