Adviseur

Adviseur regioteam Werken in de Zorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nederland gezond en wel: dat is het motto van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). VWS wil iedereen zo lang mogelijk gezond houden, zieken zo snel mogelijk beter maken, mensen met beperkingen ondersteunen en maatschappelijke participatie bevorderen. Zo levert VWS een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van leven van alle Nederlanders. We zijn er als VWS van overtuigd dat we op ons best zijn als wij een diversiteit aan perspectieven, achtergronden, oriëntaties en kennis in huis hebben. We willen daarom een veelzijdige werkgever zijn voor alle groepen in de samenleving en houden hiermee rekening tijdens de selectieprocedure. VWS telt ongeveer vijfduizend medewerkers. Zij zijn voor een belangrijk deel werkzaam bij agentschappen, raden en inspecties. Op het kerndepartement werken ongeveer 1.300 mensen. Het ministerie is ook verantwoordelijk voor een aantal ZBO’s (zelfstandige bestuursorganen) zoals de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit), het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg), het CAK (Centraal Administratie Kantoor) en het Zorginstituut Nederland.

Functieomschrijving

De kranten berichten dagelijks over tekorten aan zorgmedewerkers met alle uitdagingen en gevolgen van dien. Hoe zorgen we voor voldoende, betrokken en goed opgeleide zorgmedewerkers? Dat is een van de belangrijkste opgaven van dit kabinet, dat de ambitie heeft om de arbeidsmarkttekorten fors terug te dringen. Daarvoor is het actieprogramma Werken in de Zorg opgesteld: een extra en stevige impuls om deze ambitie te bereiken. Als een van de adviseurs voor het regioteam van dit programma speel jij hierin een belangrijke rol. Je vervult zowel de rol van verbindingsofficier als die van projectmanager.

Het zwaartepunt van het actieprogramma Werken in de Zorg ligt in de regio’s. Dáár wonen, werken en leren mensen. Bovendien is de arbeidsmarkt in Appingedam anders dan die in Amsterdam. Iedere regio heeft een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT), aangejaagd en gefaciliteerd door de regionale werkgeversorganisaties zorg en welzijn. Hierin werken zorg- en welzijnsorganisaties, medewerkers, onderwijsinstellingen, zorginkopers, overheden en andere stakeholders samen aan een duurzame aanpak van de arbeidsmarkttekorten.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleren en ondersteunen wij deze ambitie op verschillende manieren. Een goede verbinding tussen het ministerie en de regio’s is van groot belang voor een succesvolle aanpak. Daar zet het regioteam Werken in de Zorg zich voor in, om zo merkbaar het verschil te maken voor medewerkers in zorg en welzijn. Voor het regioteam zijn we op zoek naar zeven adviseurs.

Als adviseur ben je namens het ministerie het aanspreekpunt als het gaat om het actieprogramma Werken in de Zorg. Waar nodig help je de regio’s bij het betrekken van partijen bij het RAAT in de regio’s en wijs je partijen op (financierings-)mogelijkheden rondom scholing, behoud en anders werken. Ook leg je de link tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag, en zorg je ervoor dat knelpunten die niet in de regio kunnen worden opgelost naar landelijk niveau worden getild voor een oplossing. Daarnaast werk je in de regio als projectmanager aan concrete projecten. Denk bijvoorbeeld aan acties voor het behoud van medewerkers, anders werken of zorgtechnologie en het bespreken hoe VWS of andere landelijke partijen daarbij kunnen helpen.

Je komt te werken in een bijzondere en dynamische werkomgeving. Met jouw functie draag je bij aan een vraagstuk dat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda staat en grote belangstelling heeft van de Tweede Kamer en de media. Omdat het actieprogramma Werken in de Zorg zich op de gehele sector richt, krijg je hiervan een compleet beeld. Je netwerk bestaat uit sociale partners, beroepsorganisaties en onderwijsorganisaties. Zowel landelijk als in de regio’s waar jij komt te werken.

Om ervoor te zorgen dat je werk goed aansluit bij het RAAT in de regio, formuleren we met de regionale werkgeversverenigingen opdrachten op maat. Het zwaartepunt van jouw werk ligt in de regio: je werkt drie tot vier dagen in de regio en komt één dag per week met het regioteam samen op het ministerie van VWS. Zo creëren we een optimale verbinding tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag. Het team wordt deze zomer gevormd en gaat ná de zomer aan de slag.

Je legt inhoudelijke verantwoording af aan zowel de coördinator van het regioteam als aan de directeuren van de regionale werkgeversorganisaties. Er is in deze functie veel aandacht voor onderling leren, ervaringen uitwisselen en talentontwikkeling. Je start met een teambuilding- en opleidingstraject waarin je samen met de andere adviseurs de weg in Den Haag leert kennen, (politieke) vaardigheden opdoet en een netwerk opbouwt.

Voor meer informatie over het actieprogramma Werken in de Zorg verwijzen we je naar: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/jaarplannen/2018/03/14/actieprogramma-werken-in-de-zorg. Via www.regioplus.nl wordt naar de betreffende regio doorverwezen voor meer informatie over de organisaties en de regionale actieplannen.

Functie-eisen

  • Je hebt een relevante hbo- of wo-opleiding afgerond.
  • Je hebt minimaal drie jaar ervaring met het leiden van projecten en procesmatig werken.
  • Je hebt bij voorkeur een relevant landelijk of regionaal netwerk binnen de zorg, het welzijn, het onderwijs en/of de overheid. Werkervaring binnen de overheid is geen vereiste.
  • Je doorziet snel de belangen, risico’s en kansen van zaken.
  • Je bent bestuurs- en organisatiesensitief.
  • Je bent in staat om zowel beleidsmatig als pragmatisch en uitvoerend te denken en te handelen.
  • Je beweegt je gemakkelijk in netwerken van bestuurders, HR-professionals en medewerkers, en bent in staat de juiste verbindingen te leggen.
  • Je kunt goed samenwerken en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je kunt goed plannen en organiseren, bent creatief en toont lef in je werk.
  • Je bent vaardig in advieswerk en kunt processen goed doorzien 
     

Arbeids­voorwaarden

  • Salaris­niveauschaal 12
  • Maand­salaris Min €3.740 – Max. €5.559 (bruto)
  • Dienst­verband Tijdelijke aanstelling voor de duur van project / traject / werkzaamheden
  • Contract­duur 2 jaar
  • Minimaal aantal uren per week 32
  • Maximaal aantal uren per week 36 
     

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

    Contactpersonen

    Voor meer informatie over deze vacature:

    Joost Trienekens 
    j.trienekens@minvws.nl 
    06-29410912

    Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:

    Natasja Vissers 
    vacaturemeldingen@minvws.nl 
    070-3405657

    Donna de Zwart 
    vacaturemeldingen@minvws.nl 
    070-3407531

    Bijzonderheden

    • Richt je sollicitatie aan Joost Trienekens, onder vermelding van vacaturenummer VWS190137 (MEVA).
    • Ben je aangewezen als een verplichte Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat? Stuur dan een kopie van de aanwijzingsbrief mee met je sollicitatie.
    • Vind jij het leuk om samen met zes anderen deze uitdaging in het regioteam aan te gaan? Aarzel niet en solliciteer! Reageren kan tot 19 augustus via onderstaande button. De gesprekken (met de coördinator regioteam en de directeuren van de betreffende regio’s) vinden — in verband met de vakantieperiode — eind augustus plaats,
    • Je gaat voorkeur per oktober of begin november aan de slag, maar eerder is ook mogelijk.
    • Vermeld bij je sollicitatie voor welke regio je wilt solliciteren: ZorgpleinNoord (Groningen, Friesland, Drenthe), WGV Zorg & Welzijn en WZW (Overijssel, Gelderland), Voor Betere Zorg en SIGRA (Noord-Holland), Zowelwerk en Utrechtzorg (Flevoland, Utrecht), Care2Care en ZorgZijn Werkt (Rijn-Gouwe, Haaglanden), deRotterdamseZorg en WGV Zorg & Welzijn Zuid-Holland Zuid (Rotterdam Rijnmond, Drechtsteden), ViaZorg, Transvorm en Zorg aan Zet (Zeeland, Limburg, Noord-Brabant). Via www.regioplus.nl wordt naar de betreffende regio doorverwezen voor meer informatie over de organisaties en de actieplannen.
    • Het gaat om een tijdelijke aanstelling bij de directie Macro-economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt voor de duur van twee jaar, van het derde kwartaal 2019 tot het derde kwartaal 2021.
    • Het gaat om een functie voor 32 tot 36 uur per week.
    • Vacature­nummer VWS190137 (MEVA)
    • Stand­plaats Den Haag
    • Werkplekken 7
    • Niveau Master / doctoraal
    • Vakgebied Sociaal  /  maatschappelijk  /  welzijn

    Meer over de functiegroep (Senior) Adviseur

    Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

    Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

    Meer over jouw toekomstige afdeling

    Ervoor zorgen dat nu en in de toekomst voldoende zorg van hoge kwaliteit geleverd kan blijven worden. Dat is de opdracht van de directie Macro-economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA). Hierbij staan twee vragen centraal:

    • Hoe zorgen we voor voldoende, tevreden en goed toegeruste medewerkers in de zorg?
    • Hoe zorgen we ervoor dat de zorg straks nog collectief betaalbaar is?

    We pakken deze vraagstukken aan met een breed palet aan kennis- en beleidsinstrumenten. Bij de betaalbaarheid van de zorg gaat het om strategische analyses en advies. Voor het vraagstuk van voldoende, tevreden en goed toegerust zorgpersoneel zorgen we als eerste voor stevige randvoorwaarden. Dit doen we met wet- en regelgeving die gericht is op een veilige beroepsuitoefening in de zorg (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg), met beleid dat gericht is op toekomstbestendig opleiden en met financiering van opleidingsplaatsen voor medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, op basis van gedegen ramingen. Daarnaast werken we met goede arbeidsmarktanalyses en prognoses aan inzicht in hoe de arbeidsmarkt er nu en in de toekomst uitziet en wat voor uitdagingen dat met zich meebrengt. Die uitdagingen pakken we aan met het actieprogramma Werken in de Zorg. Dat doen we niet alleen, maar samen met de sector. Denk aan vakbonden, werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen en het onderwijs.

    Bij MEVA werken circa zeventig medewerkers aan deze vraagstukken, verdeeld over vier beleidsafdelingen:

    • Algemeen Economisch Beleid;
    • Beroepen;
    • Arbeidsmarkt;
    • Opleidingen en Financiën.

    De directie MEVA werkt voor alle directoraten-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Organisatorisch valt MEVA onder de secretaris-generaal.

    Werken bij MEVA vraagt om strategisch inzicht, overtuigingskracht, ondernemerschap en samenwerkingsgerichtheid. Kennis delen binnen en buiten de directie is essentieel om onze opdracht goed te kunnen vervullen. Deze competenties zijn binnen de directie breed vertegenwoordigd en dragen bij aan de open en flexibele cultuur, die kenmerkend is voor MEVA.

    Afdeling Arbeidsmarkt, actieprogramma Werken in de Zorg 

    Het is de ambitie van het kabinet om de personeelstekorten fors terug te dringen. Daarvoor is het actieprogramma Werken in de Zorg gemaakt, dat een speerpunt is van alle drie de VWS-bewindspersonen. Naast structurele instrumenten — zoals hiervoor genoemd — geven we vanuit de afdeling Arbeidsmarkt met het actieprogramma een extra en stevige impuls om deze ambitie te bereiken.

    We willen graag meer mensen interesseren voor een baan in de zorg. Dit stimuleren we onder andere via een grote wervingscampagne en een scholingsimpuls van zo’n 350 miljoen euro, gericht op scholing van met name nieuwe medewerkers (meer kiezen). Maar met alleen meer medewerkers gaan we het niet redden. We zien dat de instroom weliswaar toeneemt, maar dat de uitstroom uit de sector hoog is. Dit geldt ook voor het ziekteverzuim en de ervaren werkdruk.

    Het is nodig dat veel meer wordt ingezet op de vraag hoe het werken beter georganiseerd kan worden (anders werken). Minder onnodige regeldruk, meer inzet van technologie en innovatie en werk dat past bij persoonlijke talenten en behoeften. Werkplezier is ontzettend belangrijk en een belangrijke sleutel voor de aanpak van verloop en ziekteverzuim (anders werken).

    Daarnaast zien we dat de vraag naar zorg niet altijd aansluit op de kwalificaties van de mensen die er werken. Onderwijs dat mee verandert is daarvoor heel belangrijk. Op inhoud met vakken gericht op technologie bijvoorbeeld, maar ook op de vorm: meer flexibel en modulair en rekening houdend met wat iemand al geleerd heeft en kan (beter leren).

    Veel van deze vraagstukken los je niet op vanuit een ministerie. Het zwaartepunt van de aanpak ligt daarom in de regio. Iedere regio heeft daarom een regionaal actieplan met daarin de opgave en wat zij gaat doen om die op te lossen. Werkgevers, medewerkers, onderwijsinstellingen, inkopers en overheden slaan daarbij de handen ineen. Vanuit VWS stimuleren en ondersteunen wij dit op verschillende manieren en zorgen wij ervoor dat dit niet vrijblijvend is. Een van die manieren is het regioteam Werken in de Zorg.

    Solliciteren

     Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld