Student voor De tablet als input device voor het Radiologie werkstation

Inleiding

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een grote organisatie met ruim 10.000 medewerkers en een groot aantal medische afdelingen, waaronder de Radiologie. Dit medisch specialisme houdt zich bezig met het verrichten van onderzoek en het stellen van diagnoses met straling of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. Behalve met röntgenfoto’s, werkt de radioloog ook met de CT-scan, echografie en MRI (Magnetic Resonance Imaging). De afdeling doet ook wetenschappelijk onderzoek dat zich vooral richt op verbetering van de patiëntenzorg. Daarnaast verzorgt de Radiologie de opleiding van artsen tot radioloog en levert een bijdrage aan de studie geneeskunde, de opleiding tot radiologisch laborant en de bij- en nascholing van verschillende beroepsgroepen.

Probleemschets

De belangrijkste software op het radiologie werkstation is het Picture Archiving and Communication System (PACS). De radioloog gebruikt het PACS om patiëntbeelden op te halen, te bekijken en te manipuleren. Het huidige PACS wordt bestuurd door middel van een standaard muis en toetsenbord.
Het vervangen van het toetsenbord door een tablet biedt interessante mogelijkheden om de gebruikersinteractie met het PACS te verbeteren. Zo kan de tablet bijvoorbeeld context-specifieke functies weergeven, en kan de radioloog door middel van gestures door patiëntbeelden scrollen, zoomen en 3D reconstructies manipuleren.
In een voorgaand project is een user interface ontwikkeld voor een tablet die gebruikt dient te worden als input device voor de PACS viewer. Screenshots van deze interface zijn te zien in Figuur 1 en 2. Het doel van dit project is om te zorgen dat een PACS viewer daadwerkelijk met deze interface bediend kan worden.
Bovenstaande leidt tot de onderzoeksvraag:
Hoe kan een koppeling tussen het PACS en een tablet worden gerealiseerd, zodat de tablet kan worden gebruikt als input device voor het PACS?

Functiebeschrijving

- Implementatie van een protocol waarmee een tablet als input device voor het PACS kan worden gebruikt.
- Koppeling van een bestaande user interface, in de vorm van een Android applicatie, aan een open source PACS viewer.
- Je levert een versie van het PACS op, bestuurbaar via tablet en muis.

Wat vragen wij

Voor deze afstudeeropdracht zijn naast de kennis en vaardigheden uit je studie de volgende kenmerken en eigenschappen van belang:
- Voor de opdracht relevante HBO- of WO-opleiding.
- Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden die je naar gelang het contact op een correcte wijze gebruikt.
- Je bent creatief en hebt frisse ideeën, ook binnen gestelde kaders.
- Je hebt ervaring met programmeren in C# en/of Java.
- Je beschikt over goede schriftelijke vaardigheden.
- Je bent ambitieus en wilt graag nieuwe dingen leren.
- Je vindt het leuk om samen te werken en anderen enthousiast te maken.

Wat bieden wij

- ClearCanvas PACS (open source, C#).
- User interface voor tablet (Android applicatie, Java).
- Android tablet.
- Een werkplek bij de Radiologie, voorzien van pc en telefoon.
- Een stageovereenkomst met het UMCG.
- Goede begeleiding in het UMCG.
- Een wetenschappelijke werkomgeving.
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning.
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet gebruiken om te solliciteren)

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier