Technisch datamanager/data steward research data

Afdeling

Genetica

Werkomgeving

Het Genomics Coordination Center (GCC), is de science data hub van het UMC Groningen en valt onder de afdeling Genetica. Zij houden zich bezig met grootschalige cohorten van gezonde en zieke mensen. Met de nieuwe bio/informatica technieken worden terabytes aan data gegenereerd en ongekende mogelijkheden gerealiseerd voor het begrijpen van ziekte en gezondheid. In het bijzonder werken we voor genetisch onderzoek, zeldzame ziekten, grote internationale cohort studies en elektronenmicroscopie. Met 40+ collega’s bij het GCC en veel (inter)nationale samenwerkingspartners werken zij aan open source software, slimme methoden en gave visualisaties om deze waardevolle en vaak gevoelige data vindbaar, deelbaar, herbruikbaar en vooral interpreteerbaar te maken (FAIR data). Zo dragen zij bij aan het versnellen van onderzoek, het verbeteren van de patiëntenzorg en gezond ouder worden.

Dit project is een samenwerking tussen het Genomics Coordination Center en het UMCG Digital Competence Center(DCC).
In het DCC wordt expertise op het gebied van data management en stewardship, software en computing gebundeld op één locatie. Het is een landelijke ontwikkeling dat elke universiteit en UMC een lokale DCC opricht. Deze DCC’s ondersteunen onderzoekers bij hun vragen op het gebied van Research Data Management en research IT en werken op nationaal niveau samen.
Data stewards van het DCC vormen de brug tussen de vraag van onderzoekers en het aanbod van Research IT infrastructuur en services. De data stewards hanteren hierbij het UMCG beleid, de FAIR data principes en passen wet- en regelgeving (bijvoorbeeld AVG) toe.

Functiebeschrijving

Voor het ontwikkelen van een nieuwe UMCG (klinisch) onderzoeksdata catalogus zijn wij op zoek naar een ervaren technisch data manager (‘data steward’) om ons datateam te versterken en onze onderzoekers blij te maken, met name rondom de MOLGENIS online databases. We zijn een snelgroeiende organisatie, met alle dynamische eigenschappen van dien. Als technisch datamanager dek je een belangrijk deel van de data handling en -structurering af, en als je het leuk vindt kun je veel aan het werk met klanten en gebruikers. Maar ook visualisaties of instructie workshops behoren tot de mogelijkheden. Onze gebruikers zijn mensen die actief zijn in het onderzoek, dit loopt van jonge onderzoekers tot hele biobanken, en van dokters dichtbij tot grote internationale consortia. Je helpt onderzoekers zelf slim met data om te gaan, je helpt ons om onze interne processen te verbeteren (hoe gaan we goed met data om), met het waarborgen van security en privacy, nadenken over data lifecycles, performance, storage, het bouwen van scripts (of zelfs user interfaces) die de data handling kwalitatief, herhaalbaar en beheersbaar maken, en ga zo maar door. Je werkt samen met de programmeurs van MOLGENIS, de bio-informatici op onze grote rekenclusters, wetenschappelijk onderzoekers en collega’s uit de zorg. Er is veel ruimte voor goede ideeën van iemand met het data-hart op de goede plaats.
Bij het DCC werk je mee o.a. aan implemenatie van FAIR binnen het UMCG, 1e lijnsondersteuning leveren aan onderzoekers op het gebied van data management en stewardship, ontwikkelen van beleid, workshops en trainingen.

Wat vragen wij

- HBO of WO werk en denkniveau
- Je hebt ervaring met modelleren, beheren en bewerken van databases en databestanden; kennis van SQL, ETL, wat Excel-magie en één van de scripttalen Javascript, R of Python.
- Je schrikt niet van direct klantcontact, je denkt graag creatief mee, bent initiatiefrijk, proactief en hebt oog voor samenwerking en service.
- Je hebt eerder (mee)gewerkt aan de ontwikkeling van databases of IT infrastructuur.
- Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.

We vinden het extra mooi als je:
- Ervaring hebt met ‘FAIR’ principes, data stewardship, ontologieën, semantic web of kennis van privacy en security aspecten van (mensgebonden) onderzoeksdata.
- HTML websites of simpele user interfaces kunt bouwen, want dan kun je mooie visualisaties of rapportages maken om de data te helpen begrijpen.
- Ervaring hebt in wetenschappelijk (klinisch)onderzoek.
- Het leuk vind om on-site trainingen, Youtube webinars of blog postings te maken over ons werk.
- Affiniteit hebt met DevOps methoden en technieken, we gebruiken nu Linux en Docker.
- Kennis hebt van DMBOK principes.

Wat bieden wij

Een arbeidsovereenkomst als technisch data manager voor 20-36 uur per week in een boeiende, jonge omgeving en met ruimte om veel nieuwe kennis op te doen, eerst voor één jaar, met uitzicht op verlenging met 2 jaar. Het salaris bedraagt maximaal €4.370,- bruto per maand (schaal 9) op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

prof.dr. Morris Swertz
m.a.swertz@umcg.nl
Ulrike Dijkman telefoonnummer (050) 36 17100

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 16 oktober 2022. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier