Plastisch Chirurg voor zorgvernieuwing Sentinel flap

Afdeling

Plastische Chirurgie

Werkomgeving

De afdeling Plastische Chirurgie is een zelfstandige afdeling binnen de Sector “Acute Zorg en Buik” van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De afdeling heeft de beschikking over tien eigen klinische bedden en heeft vanwege zijn facilitaire functie een wisselend, maar vaak vergelijkbaar aantal patiënten onder medebehandeling op andere verpleegafdelingen. De patiëntenzorgactiviteiten zijn de laatste jaren gestabiliseerd. Jaarlijks worden er ruim 2.500 nieuwe patiënten gezien en ongeveer evenveel operatieve verrichtingen uitgevoerd. Zwaartepunt van de afdeling is de reconstructieve chirurgie. Een belangrijk deel hiervan vindt plaats in multidisciplinair verband op de OK van andere afdelingen. Het vak wordt daarnaast vrijwel in de volledige breedte uitgeoefend. De afdeling heeft esthetische chirurgie als aandachtsgebied en hiervoor ook een leerstoel. Handchirurgie is een belangrijk onderdeel van het pallet van de afdeling en is ondergebracht in vele multidisciplinaire samenwerkingsverbanden.

Er wordt door de vakgroep ook zorg geleverd in de Ommelander Ziekenhuis Groep in Scheemda en vrijwel alle stafleden werken naast het UMCG in andere zorginstellingen in de regio of daar buiten, waardoor een groot plastisch chirurgisch netwerk is ontstaan. De researchactiviteiten van de afdeling zijn zowel klinisch als basaal van aard met speerpunten binnen de reconstructieve (facialis en mamma), hand en esthetische chirurgie. Er lopen diverse promotieonderzoeken, waarin ook studenten participeren.

De afdeling heeft de volledige opleidingsbevoegdheid. Er wordt gewerkt volgens het opleidingsplan “POWER 3.0”. Met de andere A-opleidingen binnen de OOR-NO bestaat in het kader van de opleiding intensief contact en wordt er uitgewisseld. De afdeling is organisator van cursussen en symposia.

De afdeling kent een goede werksfeer en streeft naar maximale ontplooiing van alle medewerkers en een uitstekend kennis- en vaardighedenniveau van alle stafleden in de patiëntenzorg. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij nadrukkelijk voorop. Er is daarnaast veel oog voor vernieuwing en er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden voor de individuele stafleden. Diverse stafleden werken voor verschillende NGO’s op verscheidene plaatsen in de wereld. De Raad van Bestuur ondersteunt de activiteiten van de afdeling, zowel binnen als buiten het UMCG.

Sentinel flap project
In het UMCG vindt de grootste verscheidenheid aan transplantaties in Nederland plaats. Uniek zijn dunne darmtransplantatie en kinderlevertransplantatie. De inzet van plastisch chirurgen in de transplantatiechirurgie wordt steeds omvangrijker. Recent is de 100e living related orthotope lever transplantatie bij vaak zeer jonge kinderen, met bijdrage van plastisch chirurgen in de vorm van een microchirurgische vaataansluiting, verricht. Sinds enige jaren worden bij dunne darmtransplantatie patiënten ook soms buikwandtransplantaties uitgevoerd, wanneer verwacht wordt dat de buik aan het eind van de darmtransplantatie niet meer gesloten kan worden. Zeer recent is een start gemaakt met het sentinel flap project, hetgeen het mee transplanteren van een vrije lap vanaf de donor naar de ontvanger behelst bij slecht te monitoren organen (dunne darm, pancreas, long en hart). Voor dit project heeft de Raad van Bestuur de afdeling uitbreiding gegund voor een plastisch chirurg. Deze ontwikkeling past ook bij het meerjaren strategische beleid van de afdeling en het UMCG: vormgeven van deze zorgvernieuwing in de transplantatiezorg in Nederland en in de Eurotransplant regio. Alle plastisch chirurgen met meer dan gemiddelde microchirurgische ervaring van de afdeling zullen betrokken worden bij de uitvoering van het project onder leiding van het afdelingshoofd.

Functiebeschrijving

De focus van je werkgebied zal liggen bij het helpen opstarten, coördineren en implementeren van het zorgvernieuwingsproject sentinel flap. Daarnaast word je ingezet in de themagroep hand/pols. Je werkterrein is primair het UMCG, maar detachering naar de Ommelander Ziekenhuis Groep kan onderdeel zijn van je werkveld.

Wat vragen wij

- Je bent een (ervaren) plastisch chirurg met affiniteit voor microvasculaire vrije lap chirurgie en daarnaast bij voorkeur affiniteit in de handchirurgie. Plastisch chirurgen aan het eind van hun opleiding met aantoonbare affiniteit voor micro- en handchirurgie zijn ook van harte uitgenodigd te reageren.
- Je bent een enthousiaste collega en een harde werker met affiniteit voor ten minste twee onderdelen van de trias patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.
- Je bent bereid een actieve rol te spelen in de opleiding van AIOS en co-assistenten.
- Je bent bereid een bijdrage te leveren aan de organisatie van de zorg en zo nodig te participeren in afdelings- of ziekenhuisbrede managementactiviteiten.
- Door de intensieve onderlinge samenwerking met andere afdelingen tussen de artsen en de verpleging, en door de zwaarte van de patiëntencategorie is het van groot belang dat je over uitstekende contactuele eigenschappen beschikt en bereid bent je ondergeschikt te maken aan het team.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Het betreft in eerste instantie een arbeidscontract voor de duur van 1 jaar (32-38,4 uur per week) met uitzicht op verlenging voor nog 2 jaar. Het salaris bedraagt maximaal € 12.098,- bruto per maand (schaal UMS) afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Het UMCG is een wereld op zich, midden in de stad Groningen die is verkozen tot beste binnenstad en leukste studentenstad.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

prof. dr. Paul Werker telefoonnummer (050) 361 8840

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 21 juni 2022. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier