Student voor Food for science; voedingsdata verzamelen

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Lifelines is in december 2006 gestart als grootschalig bevolkingsonderzoek onder ruim 165.000 inwoners van Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe). In dit onderzoek volgen we deelnemers uit drie generaties minimaal 30 jaar om inzicht te krijgen in hoe mensen gezonder oud worden en in de factoren die van belang zijn bij het ontstaan en verloop van chronische ziekten. De deelnemers doen eens in de vijf jaar mee aan het onderzoek, waarin ze metingen en tests ondergaan (o.a. bloeddruk, gewicht, lengte, hartfunctie), we verzamelen ook biomateriaal (bloed, urine, DNA, ontlasting, hoofdhaar).
Het doel van Lifelines is het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek naar gezonder oud worden. Lifelines doet zelf geen wetenschappelijk onderzoek. Lifelines verzamelt en beheert gegevens (data) en biomaterialen onder vereiste kwaliteitscondities en geeft geanonimiseerde gegevens (data) en biomaterialen uit voor wetenschappelijk onderzoek aan onderzoekers.

Probleemschets
Binnen Lifelines zijn we continu bezig met de wijze waarop we data verzamelen en hoe we dit kunnen verbeteren. We willen bijvoorbeeld graag onderzoeken hoe we onze deelnemers het beste kunnen vragen naar hun voeding en voedingspatroon. Tijdens de eerste twee onderzoeksronden deden we dit aan de hand van een Food Frequency Questionnaire (FFQ). Deze vragenlijst is vrij omvangrijk en het vraagt veel van een deelnemer om deze lijst zorgvuldig in te vullen. Daarom willen we graag onderzoek doen naar alternatieve verzamelwijzen en willen we onder andere kijken naar het gebruik van smartphone applicaties.

Het is voor Lifelines van belang dat we de dataverzameling voor onze deelnemers zo toegankelijk mogelijk maken, maar we moeten er ook voor zorgen dat de data van een kwalitatief goed niveau is. Met het in gebruik nemen van een nieuwe verzamelmethode voor voedingsdata, moeten we ook kijken of deze aansluit bij de vraag van, bijvoorbeeld, onderzoekers. Het is hierbij belangrijk om te weten of de data ook bruikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom willen we graag verkennen op welke manieren we nieuwe verzamelmethoden kunnen gaan inzetten; kunnen we gebruik maken van verbeterde methoden, of willen we iets nieuws ontwikkelen?

Functiebeschrijving

Als student voor dit onderzoek krijg je de mogelijkheid om samen met Lifelines na te denken over de toepassing van nieuwe methoden voor de verzameling van voedingsdata. Je gaat hierbij nadenken over de wetenschappelijke toepassing en consequenties, gebruiksvriendelijkheid voor deelnemers en je geeft vorm aan het proces voor nieuwe verzamelmethoden.
Het onderzoek is explorerend van aard en je gaat veel met de verschillende disciplines binnen Lifelines in overleg, om uit te zoeken hoe we een nieuwe wijze van dataverzameling kunnen gaan vormgeven. Je gaat hierbij ook samenwerken met andere partijen binnen en buiten het UMCG om vast te stellen in hoeverre er al nagedacht is over het gebruik van nieuwe verzamelmethoden voor voedingsdata.
Als eindresultaat ontvangt Lifelines van jou een adviesrapport, met daarin inzicht in de verschillende mogelijkheden voor het meten van voeding, en de effecten daarvan op deelnemer en onderzoeker. Daarnaast werk je (mee) aan een prototype voor het meten van voeding, waarin je de nieuwe verzamelmethode kan demonstreren.

Wat vragen wij

Onderzoek naar voeding geeft veel inzichten in de consequenties voor onze gezondheid. Voeding is een zeer belangrijk gegeven, maar is ook lastig om goed en nauwkeurig te meten. We zijn ervan overtuigd dat we ons huidige dataverzamelingsproces kunnen verbeteren met een methode die beter aansluit bij de behoefte van onze deelnemers en gebruikers. We zoeken hiervoor een enthousiaste student, die dit ambitieuze onderzoek wil gaan uitvoeren en zich kan vinden in de volgende functie-eisen:
- Je hebt affiniteit met grote datasets (‘Big Data’) en je hebt kennis van het verzamelen van deze data en het gebruik ervan.
- Je bent analytisch, kritisch en doortastend
- Je bent resultaatgericht
- Je bent innovatief en je bekijkt een onderwerp graag vanuit verschillende invalshoeken
- Je bent op de hoogte van de laatste trends rondom (smartphone) apps en je houd je hier graag mee bezig. Daarnaast ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom quantified self.
- Je beschikt over goede sociale en communicatieve – vaardigheden
- Je bent ambitieus en wilt graag nieuwe dingen leren
- Kennis over voeding en voedingspatronen is een pre

Wat bieden wij

- Stageovereenkomst met het UMCG
- Goede begeleiding in het UMCG
- Wetenschappelijke werkomgeving
- Ruimtes met flexplekken, voorzien van pc en telefoon
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet gebruiken om te solliciteren)

Extra informatie kan worden verkregen via een van de volgende links:
Lifelines

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier