Student: onderzoek informatiebehoefte bij erfelijke vormen van Parkinson

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

De Klinische Genetica is een relatief jong en zich snel ontwikkelend medisch specialisme dat zich bezig houdt met onderzoek naar en voorlichting over erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen.

Wij zoeken een student voor (wetenschappelijk) onderzoek naar informatiebehoefte bij erfelijke vormen van Parkinson

Het hier beschreven onderzoek vindt plaats binnen de ELSI-onderzoeksgroep, een multidisciplinaire onderzoeksgroep binnen de afdeling Genetica in het UMCG en in samenwerking met de afdeling Neurologie. De ELSI-onderzoeksgroep doet wetenschappelijk onderzoek naar de ethische, juridische, economische en (psycho)-sociale aspecten van het toepassen van nieuwe genetische technieken, zoals DNA-diagnostiek.

De ziekte van Parkinson is één van de aandoeningen waarbij sinds kort DNA-diagnostiek mogelijk is. Deze ziekte is echter niet altijd erfelijk en daarom beperkt het onderzoek zich tot patiënten die de diagnose op jonge leeftijd krijgen, of als er meerdere familieleden zijn met Parkinson. Het vinden van een erfelijke aanleg heeft (nog) geen gevolgen voor de behandeling, de ziekte is namelijk niet te genezen.

Probleemschets
De wetenschap dat er een erfelijke aanleg is, heeft wel consequenties voor familieleden (broers, zussen, kinderen). Het is echter niet bekend hoe patiënten en familieleden aan kijken tegen dit soort erfelijkheidsinformatie, zonder gevolgen voor de patiënt, maar wel voor zijn of haar familie. We willen graag weten of en hoe of en hoe patiënten die (mogelijk) een erfelijke vorm van de ziekte van Parkinson hebben hun familieleden hierover informeren.

We hebben twee vragen die we graag willen beantwoorden:
- Ten eerste willen we graag weten hoe vaak een erfelijke vorm van Parkinson voorkomt en wat de opbrengst van ons DNA-onderzoek is.
- Ten tweede willen we graag weten hoe patiënten hun familieleden informeren over de (mogelijk) erfelijke aanleg voor Parkinson, of zij daarin barrières tegenkomen en op welke manier wij hen kunnen helpen daarin. Mogelijk kunnen we ook nog met familieleden zelf hierover praten.

Uiteindelijk doel is dat als we weten wat er goed en wat er minder goed gaat bij het informeren van familieleden, we de zorg kunnen verbeteren en in de toekomst dergelijke patiënten en hun familieleden beter kunnen helpen.

Functiebeschrijving

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar een enthousiaste student, die ons onderzoek kan uitvoeren.
- De belangrijkste dagelijkse werkzaamheden bij eerste deelvraag bestaan vooral bestaan uit statusonderzoek, en het werken met datasets. De mogelijkheid bestaat dat we ook andere Universitair Medische Centra betrekken en daar data gaan (laten) verzamelen.
- Bij de tweede deelvraag staat het ontwikkelen van een interviewleidraad voor patiënten centraal, het houden van interviews met patiënten, het verwerken van de data en het meedenken over goede manieren om ook de familieleden te benaderen.

Waarschijnlijk ga je in je stage samenwerken met een andere student die een folder gaat schrijven waarmee patiënten hun familieleden kunnen informeren over de (mogelijk) erfelijke aanleg voor de ziekte van Parkinson. Die folder kun je ook in je eigen onderzoek goed gebruiken.

Wat vragen wij

- Je bent een student uit bijvoorbeeld de richting psychologie, toegepaste psychologie of een relevante richting binnen de faculteit letteren
- Je kunt nauwkeurig werken
- Je hebt een goede schriftelijke vaardigheid in de Nederlandse taal
- Je hebt goede communicatieve vaardigheden
- Je bent enthousiast over wetenschappelijk onderzoek
- Je hebt affiniteit met genetica en erfelijkheidsonderzoek

Wat bieden wij

- Stage/afstudeerovereenkomst met het UMCG
- Goede begeleiding in het UMCG
- Wetenschappelijke werkomgeving
- Werkplek bij de sectie Klinische Genetica
- Ruimtes met flexplekken bij het Studentenbureau UMCG, voorzien van pc en telefoon
- Studentenwerkoverleg (inloopuur) voor intervisie, vragen en ondersteuning
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl (niet voor sollicitaties)

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Meteen na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier