Adviseur Geluid

Bij de RUD Drenthe werken zo’n 200 gespecialiseerde medewerkers met kennis van en ervaring met milieuwetgeving. Inwoners en bedrijven van Drenthe kunnen op ons rekenen. Wij zorgen namelijk voor een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Nu én voor volgende generaties. Dit doen wij onder andere door middel van het houden van toezicht en het handhaven van de wettelijke milieuregels, door vergunningverlening en door onze gemeenten en provincie te adviseren over verschillende milieuthema’s. 

Met deze missie staan wij in het brandpunt van grote maatschappelijke ontwikkelingen in ons land: het behouden en versterken van de kwaliteit van de leefomgeving in een drukbevolkt land, het verantwoord gebruik van de schaarse ruimte, de economische ontwikkeling, de verduurzaming en de energietransitie en de bescherming van natuur. Daar kun jij aan meewerken!

Het team Advies is op zoek naar een enthousiaste en gedreven collega die zijn kennis en ervaring wil inzetten voor het milieu en de kwaliteit van de leefomgeving. Ben jij op zoek naar een baan waarin geen dag hetzelfde is en waar jouw advies meteen impact heeft op de directe leefomgeving? Dan is deze veelzijdige functie echt iets voor jou!

Een greep uit je werkzaamheden

 • Je adviseert over geluidhinder, lokale omgevingskwaliteit en toelaatbare emissies/immissies bij vergunningaanvragen, in ruimtelijke plannen en in toezichtzaken.
 • Je beoordeelt onderzoekrapportages van derden, rapporteert hierover en brengt zo nodig advies uit over noodzakelijk of aan te bevelen onderzoek naar geluid/trillingen .
 • Je voert zelfstandig of met het team geluidonderzoeken uit door monitoring of metingen en/of toepassing van rekenmodellen. Bijvoorbeeld om de effecten van plannen of maatregelen op de geluidsituatie in beeld te brengen en te toetsen aan normen.
 • Je beoordeeld complexe onderzoeken en brengt zo nodig advies uit over noodzakelijk of aan te bevelen onderzoek naar geluid/trillingen
 • Je stelt voorschriften en overwegingen op en beantwoordt zienswijzen en beroepen.
 • Je ondersteunt bij zaken die dienen bij bezwaarschriftencommissies, rechtbank en af en toe ook de Raad van State.
 • Je bespreekt met opdrachtgevers intern en extern(op locatie).
 • Je voert complexe geluidsmetingen uit; soms op bijzondere tijden en bijzondere locaties.
 • Je bent in staat om procedures binnen de wettelijke termijn of adviestermijn af te handelen.
 • Samen met je collega’s draag je zorg voor de (kennis-)ontwikkeling van het werkveld Geluid.
 • Je begrijpt de verschillende belangen van bedrijven, inwoners, overheden. Je overziet ook de gevolgen van onze vergunningen en de aandacht vanuit de omgeving. Je gebruikt daarom niet alleen je expertise, maar ook je politieke en maatschappelijke sensitiviteit.

Wat bieden wij jou?

De RUD Drenthe is een organisatie waar jouw werk van directe invloed is op de kwaliteit van leven van mensen, de natuur en de balans daarmee met economische vooruitgang. Werken bij de RUD Drenthe is dynamisch, veelzijdig en complex en wordt ervaren door collega’s als ontzettend leuk.

We hebben een werkomgeving waarin je kunt leren én jezelf kunt ontwikkelen. Er is dus volop mogelijkheid om jouw kennis op peil te houden. Daarnaast is onze werksfeer informeel en bestaat er een goede werk-privé balans met flexibele werktijden. Lees hierover meer op www.ruddrenthe.nl/vacatures

Wij bieden in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor één jaar die, bij gebleken geschiktheid, ongewijzigde omstandigheden en een goede klik, wordt omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het betreft een functie van 32 tot 36 uur per week, waarbij onze voorkeur uitgaat naar 36 uur per week.

De functie Adviseur Geluid is ingedeeld in het HR21 functieprofiel van Medewerker Beleidsuitvoering I. Het salaris (afhankelijk van kennis en ervaring) is gebaseerd op schaal 10 van de Cao SGO met een bruto maandsalaris van maximaal € 5.009,- bij een dienstverband van 36 uur per week.

Naast je salaris ontvang je een Individueel KeuzeBudget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris. Het IKB kan (maandelijks) worden ingezet voor bijvoorbeeld het kopen van vakantiedagen, het aanschaffen van een fiets of het uitruilen van woon-werk kilometers. Je ontvangt voor de dagen dat je thuiswerkt een vergoeding van € 3,- netto.

Wat neem je mee?

 • Je hebt een relevante, afgeronde HBO opleiding, bijvoorbeeld Milieukunde, (werktuig-)Bouwkunde.
 • Je hebt de post-HBO opleiding Hogere akoestiek / Milieu geluid of een andere vergelijkbare aanvullende opleiding gevolgd dan wel bent bereid deze te volgen.
 • Je beschikt over actuele kennis en ervaring op het gebied van geluid in de fysieke leefomgeving (en ruimtelijke ordening). Heb je daarnaast ook kennis van en ervaring met bouwakoestiek en/of  trillingsvraagstukken dan is dit een pre.
 • Je hebt kennis van relevante wet-, en regelgeving (Wabo, Abm, Arm, Wro, Wm, Awb, Rbl en Bref’s) en meet- en rekenbepalingen voor geluid (HMRI, RMG)
 • Je bent in staat om technische informatie om te zetten in een volledig, concreet en helder advies.
 • Hoewel niet noodzakelijk maar wel een pre: kennis van programma’s als AutoCAD of GIS
 • Je hebt ervaring met geluidsproblematiek in onze samenleving
 • Je bent goed in managen van verwachtingen bij interne en externe opdrachtgevers, zoals deelnemende gemeentes, provincies, adviserende ingenieursbureaus, ondernemers en bedrijven.
 • Hierbij zet je je kwaliteiten in zoals je enthousiasme, nauwgezetheid, bereidheid om samen te werken en je besluitvaardigheid.
 • Je hebt een goed gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.
 • Van nature denk je in kansen en oplossingen en kom je met voorstellen. Of je weet probleemstellingen te vertalen naar een onderzoeksvraag.
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Voldoe je nog niet helemaal aan de functie-eisen voor dit specifieke vakgebied, maar heb je wel affiniteit met milieu en geluid én ben je bereid je verder te ontwikkelen tot Adviseur Geluid? Dan nodigen we je vooral uit om te solliciteren, zodat we samen kunnen gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ben je enthousiast?

We ontvangen dan graag je sollicitatie!

Je motivatiebrief en cv kunnen worden gestuurd naar personeelszaken@ruddrenthe.nl.

De procedure wordt gesloten zodra er zich een goede kandidaten heeft gemeld!

Dus wacht niet te lang! We zien je sollicitatie graag tegemoet.

De sollicitatiegesprekken worden zo snel mogelijk ingepland.

Mocht je meer informatie over deze functie willen hebben, dan kun je contact opnemen met Selcio Tuzla, teamleider Advies (telefoonnummer 0592-754411) of met Arjen Abbingh, Senior adviseur Geluid (telefoonnummer 0592-754425).

Wij hebben begrip voor acquisitie, maar zullen daar niet op ingaan.

Voor meer informatie over de RUD Drenthe zie www.ruddrenthe.nl.