Ketentoezichthouder Afval (36 uur - 1,0 fte)

De Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe zoekt een

Ketentoezichthouder Afval

 (36 uur - 1,0 fte)

Wat ga je doen?

Als Ketentoezichthouder Afval bezoek je bedrijven en controleer je hun activiteiten op naleving van de milieuwet- en regelgeving. Je voert onderzoek uit in de gehele afvalketen, van het vrijkomen tot het verwerken van afval. Je controleert administraties, verzamelt en analyseert data en doet voorstellen voor interventie en handhaving. Je gebruikt je kennis en expertise om ontwikkelingen en risico’s te signaleren en nieuwe methoden te ontwikkelen die relevant zijn voor de uitvoering van het werk als Ketentoezichthouder. Dit doe je hoofdzakelijk voor de branches Afval & Industrie en Agrarisch.

Ons werk staat volop in de belangstelling. Jouw takenpakket als Ketentoezichthouder Afval heeft directe invloed op onze omgeving. In de praktijk blijken er namelijk grote (milieu) risico’s te schuilen in het verwerken en verhandelen van afval. Daar is door crimineel en frauduleus handelen veel in te verdienen. Er zijn afvalketens waarin, door de wet te omzeilen, betaling voor verwerking wordt vermeden en men onterecht geld of subsidie ontvangt voor een nieuw eindproduct.

Wij toetsen de wet- en regelgeving door de volgende werkzaamheden:

 • voorbereidend onderzoek in interne en externe schriftelijke en digitale bronnen;
 • het verzamelen, verdelen en analyseren van data;
 • het toetsen van verbanden tussen de financiële en bijvoorbeeld afvalstoffenadministratie en het bieden van ondersteuning bij risicoanalyses op het niveau van keten, branche of bedrijf;
 • het uitvoeren van inspecties ter plaatse en identificeren van onregelmatigheden, oorzaken en fraude;
 • het opstellen van ketenbeschrijvingen, barrièremodellen, analyseprofielen en interventiestrategieën.

Dit doe je uiteraard niet alleen. Je verzamelt en deelt, als intern informatieknooppunt, informatie met alle externe ketenpartners. Afhankelijk van de overtreding en het onderzoek gaat het dan om verschillende handhavingsinstanties, zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, Inlichtingen en Opsporingsdiensten, maar ook andere omgevingsdiensten of het Waterschap. Samen vormen jullie een multidisciplinair team. Iedereen draagt bij vanuit het eigen perspectief, dat maakt de functie interessant en daar leer je veel van.

Uit hoofde van je functie maak je ook deel uit van onze piketdienst.

Wat bieden wij jou?

Werken bij de RUD Drenthe is dynamisch, veelzijdig en complex en wordt ervaren door collega’s als ontzettend leuk. We hebben een werkomgeving waarin je kunt leren én jezelf kunt ontwikkelen. Er is dus volop mogelijkheid om jouw kennis op peil te houden. Daarnaast is onze werksfeer informeel en bestaat er een goede werk-privé balans met flexibele werktijden. Lees hierover meer op www.ruddrenthe.nl/vacatures/         

Binnen de RUD Drenthe maak je deel uit van het team Toezicht & Handhaving dat bestaat uit 60 enthousiaste professionals. Het team is ingedeeld in drie hoofdbranches: Afval & Industrie, Agrarisch en MKB & Gebouwen.

Wij bieden in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor één jaar. Bij gebleken geschiktheid en een goede klik wordt deze omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het salaris (afhankelijk van kennis en ervaring) is gebaseerd op schaal 9 van de Cao SGO met een bruto maandsalaris van maximaal € 4.208,- bij een dienstverband van 36 uur. Afhankelijk van de verdere ontwikkeling van het ketentoezicht binnen onze organisatie en nadere invulling van de functie zal de functie mogelijk in de toekomst worden geherwaardeerd. 

Naast je salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto salaris en een thuiswerkvergoeding. Het IKB kan (maandelijks) worden ingezet voor bijvoorbeeld het kopen van vakantiedagen of het aanschaffen van een fiets.

Wie ben jij?

Jij bent een open en nieuwsgierig persoon. Je bent analytisch en cijfermatig sterk ontwikkeld en hebt een proactieve instelling. Je houdt van nieuwe, ingewikkelde vraagstukken en de zoektocht naar antwoorden. Verder werk je gestructureerd en ben je stressbestendig. Je weet je analyses en adviezen op een overtuigende wijze te presenteren. Jouw daadkracht en resultaatgerichtheid stellen je in staat om constructief samen te werken in teamverband. Je staat open voor andere inzichten en kunt omgaan met conflicterende visies en/ of belangentegenstellingen. Conflicten ga je niet uit de weg, maar los je samen op, doortastend en met respect voor de ander. Je denkt in praktische oplossingen, maar verliest het einddoel niet uit het oog. Daarnaast heb je een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

Voor de functie is het een pre wanneer je:

 • beschikt over een afgeronde relevante opleiding op hbo-niveau (bijvoorbeeld Criminologie, Forensisch onderzoek, Milieukunde of Bedrijfsadministratie);
 • minimaal 3 jaar werkervaring hebt in ketentoezicht of een vergelijkbaar werkveld;
 • en kennis hebt van Business intelligence tooling.

Daarnaast vragen we:

 • affiniteit met digitale informatiesystemen;
 • rijbewijs B en eigen vervoer;
 • en de bereidheid om aanvullende cursussen en opleidingen te volgen.

Wie zijn wij?

Bij de RUD Drenthe werken zo’n 200 gespecialiseerde medewerkers met kennis van en ervaring met milieuwetgeving. Inwoners en bedrijven van Drenthe kunnen op ons rekenen. Dat moet ook, want we hebben te maken met een sterk veranderende omgeving waarin volop wordt geïnvesteerd en het milieu steeds meer aandacht krijgt. Wist je dat wij als omgevingsdiensten impact hebben op thema’s die dagelijks in de krant staan? Denk aan onderwerpen als energie, lucht en geluid. Vanuit onze taak als omgevingsdienst hebben we zorg voor een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Nu én voor volgende generaties. Dit doen wij onder andere door middel van het houden van toezicht en het handhaven van de wettelijke milieuregels, door vergunningverlening en door onze twaalf gemeenten en de provincie te adviseren over verschillende milieuthema’s. 

Werken bij de RUD Drenthe betekent werken bij een betrokken organisatie, die zich continu ontwikkelt en volop ambitie heeft. Daar kun jij onderdeel van uitmaken!

Ben je enthousiast?

Stuur ons dan je sollicitatie! We zien deze graag tegemoet.

Beschik je nog niet over de gevraagde vereisten, maar wél over een passende achtergrond, competenties of ambities? Stuur ons dan toch ook je motivatie. Als kennisorganisatie bieden we volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Wij gaan daarover graag met je in gesprek!

Wil je meer informatie over de functie? Neem dan contact op met Siebe Feenstra, Ketentoezichthouder, via telefoonnummer 0592-754559.

Je motivatiebrief en cv kunnen tot en met 2 april 2023 worden verzonden naar . De gesprekken zijn gepland op woensdag 12 april 2023.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Wij hebben begrip voor acquisitie, maar zullen daar niet op ingaan.

Voor meer informatie over de RUD Drenthe zie www.ruddrenthe.nl