Scrum-master

Dienst ICT Uitvoering (DICTU)

Functieomschrijving

Van de ontwikkeling van informatieve sites tot het beheer van ICT-systemen: tientallen rijksonderdelen kunnen op ICT-gebied bouwen op de Dienst ICT Uitvoering. En dat moet ook in de toekomst zo blijven. Daarin heb jij als scrum-master een belangrijk aandeel. Jij richt je op de meest optimale werkwijze. Voor onze softwareteams, maar ook voor de klant en de opdrachten.
Binnen Dienst ICT Uitvoering (DICTU) werken we sinds een aantal jaren agile. Zo werken de testers, ontwikkelaars en database-administrators van DICTU samen in tientallen softwarevoortbrengingsteams, zodat we onze klanten sneller en flexibeler van dienst kunnen zijn. Als scrum-master krijg jij meerdere van deze teams onder je hoede. Je zorgt dat de DICTU-teams optimaal presteren én blijven presteren, zodat we klanten betrouwbare en innovatieve diensten blijven bieden. Telkens kijk je een stap verder dan de waan van de dag.
Merk je dat de productiviteit van een team of medewerker achterblijft? Dat er impediments ontstaan? Of dat een sprintplanning of andere doelen niet worden gehaald? Dan ga je in overleg met individuele medewerkers of het hele team. Je houdt mensen een spiegel voor, legt uit waarom voor een bepaalde werkwijze is gekozen en biedt handvatten. Zo zorg je ervoor dat teams zoveel mogelijk zelfstandig hun taken uitvoeren en continu zo efficiënt en effectief mogelijk de DICTU-doelstellingen proberen te behalen. Krijgt een team zaken niet opgelost? Dan ga je in overleg met de deliverymanager, die een belangrijke schakel vormt tussen klanten en de DICTU-teams.
Niet alleen de medewerkers van de teams hebben jouw aandacht. Ook met de product-owners van onze klanten heb je regelmatig overleg. Bijvoorbeeld over de optimalisatie van de productbacklog, de planning, verwachtingen of ambities. Als expert op het gebied van agile en scrum ben je ook een belangrijke vraagbaak voor de rest van de organisatie. Zo draag je eraan bij dat de organisatie bewust bezig blijft met het Agile gedachtegoed en dat we ons continu blijven verbeteren.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo- of wo-niveau.
 • Je bent gecertificeerd als scrum-master (minimaal PSM I of CSM I) of bereid deze certificaten te behalen.
 • Je hebt minimaal 2 jaar ervaring als scrum-master in een IT-omgeving met een sterke focus op coachen, mentorschap, faciliteren en monitoren.
 • Je hebt ervaring met het coachen en begeleiden van klant organisaties op het gebied van Agile en Scrum.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het opstarten en begeleiden van nieuwe agile- en scrum-teams.

Competenties:

 • Je bent analytisch sterk: je doorgrondt informatie snel en bent in staat hierover een duidelijke en overtuigende visie te ontwikkelen.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk) en weet je staande te houden in een complexe en politieke organisatie.
 • Je hebt een enorme drive om organisatieprocessen te verbeteren en bent je dan ook continu bewust van wat er in de organisatie en omgeving speelt.
 • Je bent een prettige samenwerkingspartner en vraagbaak: collega’s kunnen op jou bouwen en altijd bij jou terecht voor vragen of adviezen.
 • Je weet medewerkers te motiveren om tot de beste (team- en werk)resultaten te komen.
 • Je hebt oog voor de ontwikkeling van anderen én jezelf.
 • Als SM doe je je werk op een manier die veilig is voor de teamleden, je bevordert het leervermogen, je bevordert dat mensen aan de groep bijdragen (zowel op niveau van product als proces), je bevordert dat groepsleden conventies ter discussie stellen met het oog op het wegnemen van impediments en het komen tot verbeteringen.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 12
Maandsalaris: Min €3.919 – Max. €5.825 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Een assessment kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Solliciteren?

Dienst ICT Uitvoering (DICTU) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteren