Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Medewerker Octrooiregistratie

Functie omschrijving

Ben jij een kei in het zelfstandig én in teamverband uitvoeren van administratieve processen? Werk je gedetailleerd en heb je gevoel voor de juiste prioriteiten? Dan hebben wij een leuke baan met verantwoordelijkheid voor jou!

Als medewerker octrooiregistratie zorg jij ervoor dat het Nederlands octrooiregister altijd up-to-date is. In dit register staat onder andere de status van Nederlandse octrooien en gepubliceerde octrooiaanvragen. Een octrooi beschermt een uitvinding. Een belangrijk register dus waar jij verantwoordelijk voor bent.

Aan de hand van de Rijksoctrooiwet ga je aan de slag. Nieuwe octrooiaanvragen beoordeel je, controleer je en voer je in het octrooiregister in. Deze moeten aan de wettelijke eisen en vormvereisten voldoen. Jouw scherpe blik is daarom belangrijk. Om een indruk te geven van de complexiteit: de eerste registratie en verwerking van een nieuwe aanvraag duurt gemiddeld meer dan een half uur.

Jouw werkzaamheden zijn uitdagend en iedere dag weer anders. Om je een goed beeld te geven lees je onderstaand een aantal concrete werkzaamheden:

 • Beoordelen en verwerken van nieuwe octrooiaanvragen.
 • Registreren NAW-gegevens, gegevens over octrooihouder en uitvinders.
 • Registreren van geconstateerde vormgebreken in Nederlandse aanvragen en Europese validaties.
 • Versturen van brieven en nieuwheidsrapporten aan klanten.
 • Verwerken van verzoeken om Advies-, Herstel – en Bezwaarzaken.
 • Inschrijven van Nederlandse aanvragen en verleende Nederlandse octrooien in het Octrooiregister.
 • Verwerken van taksenbetalingen.
 • Beoordelen en registreren van aanvragen om een Aanvullend Beschermingscertificaat.
 • Verwerken van requests for change (veelal met onderliggende notariële aktes).
 • Registreren en verwerken van Internationale aanvragen (PCT).
 • Prioriteitsbewijzen maken, controleren en versturen.
 • Officiële octrooigeschriften maken, controleren en versturen.

In ons team is iedereen breed inzetbaar en daarom wordt ook jij ingewerkt op meerdere onderdelen van het takenpakket. Binnen het team geldt op veel onderdelen het ‘vier-ogen-principe’ waarbij collega’s elkaar controleren.

Functie-eisen

 • Je beschikt over administratieve ervaring en hebt kennis van werkprocessen en -instructies.
 • Je hebt affiniteit met administratief(-juridisch) werk.
 • Je beheersing van het Nederlands en Engels in woord en geschrift is goed.
 • Je bent in staat om snel nieuwe werkzaamheden eigen te maken en je vindt het leuk om nieuwe werkzaamheden te leren.
 • Je vindt het leuk om je in de wereld van octrooien en de relevante (wettelijke) regels te verdiepen.
 • Je werkt snel, zelfstandig én zeer nauwgezet.
 • Minimaal 3 jaar administratieve ervaring en een afgeronde mbo-opleiding, liefst op administratief en/of Juridisch gebied.

Je hoeft geen uitvinder te zijn om in dit bijzondere werkveld te werken en te groeien!

Competenties:

 • Nauwgezet
 • Klantgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels
 • Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in Nederlands en Engels
 • Kwaliteitsbewust

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2269,- tot €2949,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Integriteitscode rood ivm geheimhouding (18 maanden) van octrooi-informatie.
 • Wij volgen gedurende de context van Corona de richtlijnen van het kabinet over thuiswerken.
 • We sorteren zo veel mogelijk voor op hybride werken na de Corona periode. Bij RVO willen we zoveel mogelijk plaatsonafhankelijk werken. Dit betekent dat je als uitgangspunt vanaf iedere locatie je werk kunt doen (vanuit huis, op een andere locatie en/of op kantoor).
 • RVO verwacht van jou wel dat je bereid bent om naar kantoor te komen wanneer dit nodig is voor de uitvoering van je werk. Wij verwachten dat je in deze functie gemiddeld 2 á 3 dagen per week op de RVO-vestiging in Den Haag wordt verwacht.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

RVO is een inclusieve werkgever die diversiteit omarmt. We maken ons hard voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, religie, nationale afkomst, seksuele geaardheid, leeftijd, staatsburgerschap, burgerlijke staat, beperking of genderidentiteit. We streven ernaar om onze verschillen optimaal te benutten zodat we creativiteit, innovatie en talentontwikkeling kunnen stimuleren.

Kansen voor Nederland, kansen voor jou.

Een duurzame, economisch sterke samenleving: daar werken we aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met nationale en internationale programma’s, van de energietransitie en voedselproductie tot ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met voorlichting, advies, financiering, subsidies en hulp bij het vinden van zaken- of kennispartners. Door slim organiseren en maximaal gebruik van digitale communicatie zorgen we voor een soepele en optimale dienstverlening. Door elkaar op te zoeken en verbindingen te leggen bieden we nieuwe inzichten en mogelijkheden. Voor en achter de schermen zetten 4500 mensen zich in voor een economisch sterk, innovatief en duurzaam Nederland, op verschillende vestigingen in Nederland. Ook voor jou zijn er kansen!

Onze adviseurs weten als geen ander wat er nodig is om ondernemende Nederlanders vooruit te helpen. Beoordelaars nemen subsidie- en andere verzoeken onder de loep en helpen de aanvragers om nieuwe stappen te zetten. Inkopers benutten de inkoopkracht van de Rijksoverheid, ook om maatschappelijke doelen te bereiken. De medewerkers van de frontoffice staan iedereen te woord die vragen heeft. Functioneel beheerders ontwikkelen en onderhouden digitale loketten. Projectmanagers onderzoeken wat de mogelijkheden van big data zijn. Juristen adviseren over de toepassing van wet- en regelgeving en handelen bezwaar en beroepen af binnen de ruimte die wet- en regelgeving biedt. Ook zijn ze betrokken bij het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving.
En communicatieadviseurs ontwikkelen toegankelijke websites voor voorlichting en advies.

Wie ondernemend Nederland een warm hart toedraagt, kan bij onze organisatie dus alle kanten op.

NP/Octrooien, Valorisatie en Sectoren/Octrooiregister

Octrooicentrum Nederland, onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, is dé octrooiverlener van Nederland. Het Octrooicentrum voert de Rijksoctrooiwet 1995 gericht op het bieden van juridische bescherming van uitvindingen en innovaties. Het Octrooicentrum behandelt octrooiaanvragen van zowel Nederlandse als buitenlandse octrooiaanvragers. Verleende octrooien worden geregistreerd in het octrooiregister.
Octrooien kunnen betrekking hebben op Nederland, maar ook op andere landen in Europa en wereldwijd. Bij de (internationale) octrooien wordt o.a. samengewerkt met het Europese Octrooibureau.

Het Octrooicentrum geeft voorlichting over het octrooisysteem en behartigt de belangen van Nederland in Europese en mondiale organisaties. Team Octrooiregister (ORE) is verantwoordelijk voor de administratieve behandeling van aanvragen voor octrooien en voor het beheren van de octrooirechten (geregistreerd in het Octrooiregister) die in Nederland van kracht zijn.


Reageer op deze vacature