Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Innovation Designer

Functie omschrijving

Houd jij van vraagstukken en uitdagingen die verder gaan dan de oplossingen die vandaag worden aangeboden? Trek jij mensen met innovatie ideeën graag over de streep om door te pakken? Heb jij design thinking in de haarvaten pas jij methodes en technieken toe in een innovatieproces? Vind jij het belangrijk dat geslaagde experimenten uitmonden in concrete verandering? En ligt je hart bij de grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen?

Dan zoekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jou voor de unieke functie van innovation designer. Van de klimaat- en energietransitie tot een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en een toekomst bestendige economisch Nederland, het zijn de grote vraagstukken waar RVO voor staat. In opdracht van meerdere ministeries voert RVO opdrachten en regelingen uit die daar aan bijdragen. Om dat te realiseren moet RVO onder andere meer innovatief en wenbaar worden.

Daarom richt zij dit jaar een nieuw innovatie support office op (iNova). Dit team in oprichting werkt samen met het innovatienetwerk binnen RVO om te navigeren naar professioneel innoveren. De werkzaamheden van het team zijn tweedelig, enerzijds inhoudelijk bijdragen aan innovaties en anderzijds activiteiten die bijdragen aan het versterken van het innovatie klimaat. Hierbij kun je denken aan het opstellen van een innovatievisie en -strategie, het ontwerpen van een standaard innovatieproces, opzetten van innovatieportfolio, ontwikkelen van opleidingen, maar ook het opzetten van een innovatietoolkit.

Op basis van jouw kennis draag jij samen met collega's in dit stadium bij aan het professionaliseren van het innovatieproces. Je faciliteert en adviseert op basis van het doorlopen van een klantreis de aanpak van het innovatieproces en bereidt dit voor. Je zet een combinatie van tools en technieken in om de probleemverkenning uit te voeren en de eerste oplossingsrichtingen te ontwerpen. Leren staat voor jou centraal, waarbij het stoppen of pivotten van een experiment niet gezien wordt als falen, maar gevierd wordt met lessen die meegenomen worden naar volgende innovaties. Je neemt deze lessen ook mee naar de experimenten die uiteindelijk opgeschaald gaan worden.

Je helpt innovatiestrategen en de programmamanager Innovatie door het faciliteren van workshops, brengt kennis naar de organisatie en legt verbinding met het innovatienetwerk binnen RVO, maar ook daarbuiten.

Functie-eisen

Jouw creatieve, analytische vaardigheden, kennis van innovatiemanagement en design thinking, soepele omgangsvormen en gevoel voor politiek-bestuurlijke omgevingen maken van jou een effectieve innovation designer die aantoonbaar waarde toevoegt.

Je hebt kennis van en ervaring met het overbruggen van de kloof tussen de klantpijn (het probleem) en de waarde-propositie. Je kent de aangrenzende disciplines zoals IT, Data, Customer Experience, architectuur en Agile werken goed genoeg om te weten waar je die invalshoeken moet betrekken bij je ontwerp.
Je kunt een goede probleemverkenning (empathize) doen voor een opdracht en deze vertalen naar een haalbare innovatieaanpak
Je hebt kennis van vigerende wet- en regelgeving (avg, ib, ontwerprichtlijnen, …), maar weet de grenzen ook op te zoeken om nieuwe producten of diensten te helpen ontwikkelen.

En wat je in elk geval meeneemt:

 • HBO/WO werk- en denkniveau richting business innovatie of vergelijkbaar bedrijfskundige richting.

Kennis van:

 • Innovatiemanagement
 • Maatschappelijke en technologische trends en ontwikkeling
 • Agile en Scrum

Workshops faciliteren skills op basis van Design Thinking principes:

 • Design Thinking
 • Creative problem solving
 • Roadmapping en scenarioplanning
 • Business model canvas
 • Rootcause analyses
 • Lean start-up
 • Human centric design
 • Prototype testing
 • Test design
 • Data driven design

Competenties:

 • Creativiteit
 • Analyseren en adviesvaardigheden
 • Ondernemerschap, durf en creativiteit
 • Omgevingsbewustzijn en organisatie sensitiviteit
 • Overtuigingskracht
 • Netwerk en samenwerking
 • Plannen en organiseren
 • Anticiperen, mee bewegen en flexibiliteit
 • Workshop faciliteren
 • Rapporteren en presenteren (mondeling en schriftelijk)

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2957,- tot €4707,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

RVO ondersteunt het ‘hybride werken’. Ons uitgangspunt is, dat je vanaf iedere locatie je werk kunt doen (vanuit huis, op kantoor of elders). Jouw aanwezigheid op een RVO-vestiging in zal in nader te omschrijven situaties echter gewenst kunnen zijn.

Een assesment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

RVO is een inclusieve werkgever die diversiteit omarmt. We maken ons hard voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, religie, nationale afkomst, seksuele geaardheid, leeftijd, staatsburgerschap, burgerlijke staat, beperking of genderidentiteit. We streven ernaar om onze verschillen optimaal te benutten zodat we creativiteit, innovatie en talentontwikkeling kunnen stimuleren.

Kansen voor Nederland, kansen voor jou.

Een duurzame, economisch sterke samenleving: daar werken we aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met nationale en internationale programma’s, van de energietransitie en voedselproductie tot ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met voorlichting, advies, financiering, subsidies en hulp bij het vinden van zaken- of kennispartners. Door slim organiseren en maximaal gebruik van digitale communicatie zorgen we voor een soepele en optimale dienstverlening. Door elkaar op te zoeken en verbindingen te leggen bieden we nieuwe inzichten en mogelijkheden. Voor en achter de schermen zetten 4500 mensen zich in voor een economisch sterk, innovatief en duurzaam Nederland, op verschillende vestigingen in Nederland. Ook voor jou zijn er kansen!

Onze adviseurs weten als geen ander wat er nodig is om ondernemende Nederlanders vooruit te helpen. Beoordelaars nemen subsidie- en andere verzoeken onder de loep en helpen de aanvragers om nieuwe stappen te zetten. Inkopers benutten de inkoopkracht van de Rijksoverheid, ook om maatschappelijke doelen te bereiken. De medewerkers van de frontoffice staan iedereen te woord die vragen heeft. Functioneel beheerders ontwikkelen en onderhouden digitale loketten. Projectmanagers onderzoeken wat de mogelijkheden van big data zijn. Juristen adviseren over de toepassing van wet- en regelgeving en handelen bezwaar en beroepen af binnen de ruimte die wet- en regelgeving biedt. Ook zijn ze betrokken bij het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving.

En communicatieadviseurs ontwikkelen toegankelijke websites voor voorlichting en advies.

Wie ondernemend Nederland een warm hart toedraagt, kan bij onze organisatie dus alle kanten op.

FIFZ

Het team iNova is in 2022 een projectorganisatie die per 1 januari 2023 formeel wordt. Het projectteam 'hangt' dit jaar hierarchisch onder de protefeuillehouder Innovatie (directeur FIFz).
Je staat dus mede aan de wieg van het opzetten van het team, maar ook de functie.


Reageer op deze vacature