Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Business Development Coach Sub-Sahara Afrika

Functie omschrijving

Ter versterking van het team Business Development binnen de afdeling Internationaal Ondernemen van RVO zoeken wij een Business Development Coach (BDC) voor de regio Sub-Sahara Afrika.

De Business Development Coach is de expert op handelsbevordering, zowel binnen als buiten RVO voor de belangrijkste handelslanden voor Nederland in Sub-Sahara Afrika. In het werk van de BD Coach staan drie belangrijke stakeholders centraal:

 • Nederlandse ondernemers, je primaire doelgroep.
 • Posten in het buitenland: Ambassades, Consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) in het buitenland.
 • Het binnenlandse publieke en private handelsbevorderende netwerk in Nederland: branches, ministeries, regionale organisaties, etc.

Voor de posten is de BD Coach een inhoudelijke sparringpartner en dient hij/zij als intermediair tussen posten en medewerkers cq organisaties binnen- en buiten RVO. Samen met de post identificeert de BD Coach kansen in zijn/haar markten, om deze te matchen met het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast verbindt de BD Coach programma’s binnen de RVO en zet zich erop in om hulp en handel op een integrale manier te verbinden. Vervolgens speelt de BD Coach een regisserende rol bij het opzetten en (laten) uitvoeren van kansentrajecten zoals activiteiten die Nederlandse bedrijven stimuleren en ondersteunen bij het verkennen en verzilveren van hun kansen ten behoeve van hun internationale groei. Daarbij zoekt de BD Coach oplossingen die verder gaan dan alleen de producten en diensten van RVO.

Als BD Coach beschik je over verschillende middelen waarmee je de handelskansen in het buitenland zelf kunt koppelen aan de ambities van het Nederlandse bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn kansenseminars, grote en kleine bijeenkomsten over zakendoen in het buitenland, marktscans, trendanalyses, en inkomende- en uitgaande (handels)missies.

De activiteiten die jij als BD Coach samen met je partners opzet en uitvoert passen binnen een strategische meerjarige aanpak die jij opstelt en afstemt. Je bent naast uitvoerder en regisseur dus ook in staat een stapje terug te nemen en door een strategische bril te kijken naar de handelsrelaties tussen Nederland en de landen waar jij verantwoordelijk voor bent en waarin jij onderbouwde keuzes maakt. En je durft de discussie aan te gaan over hoe jij vindt dat de "BV Nederland" haar internationale verdienvermogen het best kan versterken.

De BD Coach is in staat om met politiek gevoel zelfstandig de belangen van RVO en daarmee haar klanten te behartigen en ideeën aan te dragen die de dienstverlening richting Nederlandse ondernemers ten goede komen. Je bent als BDC’er thuis in het drukke speelveld van stakeholders en netwerk dat bij je werk in de handelsbevordering hoort en samen met de andere collega’s die een focus op Afrika en/of het Midden-Oost hebben, vorm je een team dat boven de belangen van deze partijen uitstijgt. Je overziet het geheel en creëert samenwerkingsverbanden die bijdragen aan jouw meerjarige aanpak. Zo creëer je maximale meerwaarde voor de bedrijven die je ondersteunt en versterk je tegelijkertijd de publiek-private samenwerking in jouw domein.

Onze ideale kandidaat is hiermee een hardwerkende, doelgerichte duizendpoot die snel kan makelen- en schakelen, maar die ook staat is om op strategisch niveau mee te denken over handelsbevordering op de Afrika. Je beschikt over de nodige 'soft skills': goede contactuele eigenschappen, netwerken, samenwerkingsgerichtheid en je bent omgevingsbewust. Je hebt relevante werkervaring met betrekking tot de handelsbevordering op Afrika met je en beschikt reeds over een indrukwekkend relevant netwerk. Je weet hoe je effectief projecten opzet en uitvoert, maar bent zeker ook in staat je omgeving te betrekken in je werk en krijgt op die manier veel voor elkaar. Bovendien breng je relevante werkervaring mee doordat je in het buitenland of in de handelsbevordering gewerkt hebt, of in een internationale positie in het bedrijfsleven.

Functie-eisen

 • Een relevante master (WO)opleiding afgerond.
 • Minstens vier jaar relevante werkervaring.
 • Operationele werkervaring in de handelsbevording op- en affiniteit met Afrika en een uitgebreid en relevant netwerk in het publiek-private stakeholderveld.
 • Je kunt sturen op een business case en het realiseren van doelstellingen: je moet kunnen doordringen tot de kern van het probleem om daarvoor een passende oplossing te bedenken.
 • Je bent daarmee ook een serieuze gesprekspartner voor het Nederlandse bedrijfsleven, de Nederlandse posten in het buitenland en het drukke stakeholderveld in Nederland.
 • Je bent een strategische denker én resultaatgerichte doener en schakelt gemakkelijk daartussen.
 • Je vindt gemakkelijk je weg in de diverse publieke- en private netwerken en bent in staat om op verschillende niveaus de regie te voeren, te beïnvloeden, overtuigen en te verbinden, zodat jij het maximale rendement binnen je domein behaalt.
 • Je bent zelf-startend, initiatiefrijk en beschikt over flinke dosis teamspirit en collegialiteit.
 • Ervaring met (subsidie-)instrumenten ter bevordering van internationaal ondernemen, inclusief de instrumenten die RVO vanuit de Ontwikkelingssamenwerkingsopdracht inzet (DGGF, PSD-toolkit, etc.) is een pré.
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift is vereist.
 • Je bent gewend om onder tijdsdruk zowel kwaliteit als kwantiteit te leveren.
 • Je bent bereid om jaarlijks één of twee reizen naar de betreffende regio te maken.

Competenties:

 • Bestuurssensitiviteit
 • Omgevingsbewustzijn
 • Samenwerken
 • Analyseren
 • Netwerken
 • Initiatief
 • Zelfstandig werken
 • Resultaatgerichtheid

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3503,- tot €5343,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

RVO ondersteunt het ‘hybride werken’. Ons uitgangspunt is, dat je vanaf iedere locatie je werk kunt doen (vanuit huis, op kantoor of elders). Jouw aanwezigheid op de RVO-vestiging in Den Haag zal in nader te omschrijven situaties echter gewenst kunnen zijn. Voor deze functie zal dat naar verwachting gemiddeld 2 dagen per week zijn.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

RVO is een inclusieve werkgever die diversiteit omarmt. We maken ons hard voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht huidskleur, afkomst, religie, nationale afkomst, seksuele geaardheid, leeftijd, staatsburgerschap, burgerlijke staat, beperking of genderidentiteit. We streven ernaar om onze verschillen optimaal te benutten zodat we creativiteit, innovatie en talentontwikkeling kunnen stimuleren.

Kansen voor Nederland, kansen voor jou.

Een duurzame, economisch sterke samenleving: daar werken we aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met nationale en internationale programma’s, van de energietransitie en voedselproductie tot ontwikkelingsprojecten in Afrika. Met voorlichting, advies, financiering, subsidies en hulp bij het vinden van zaken- of kennispartners. Door slim organiseren en maximaal gebruik van digitale communicatie zorgen we voor een soepele en optimale dienstverlening. Door elkaar op te zoeken en verbindingen te leggen bieden we nieuwe inzichten en mogelijkheden. Voor en achter de schermen zetten 4500 mensen zich in voor een economisch sterk, innovatief en duurzaam Nederland, op verschillende vestigingen in Nederland. Ook voor jou zijn er kansen!

Onze adviseurs weten als geen ander wat er nodig is om ondernemende Nederlanders vooruit te helpen. Beoordelaars nemen subsidie- en andere verzoeken onder de loep en helpen de aanvragers om nieuwe stappen te zetten. Inkopers benutten de inkoopkracht van de Rijksoverheid, ook om maatschappelijke doelen te bereiken. De medewerkers van de frontoffice staan iedereen te woord die vragen heeft. Functioneel beheerders ontwikkelen en onderhouden digitale loketten. Projectmanagers onderzoeken wat de mogelijkheden van big data zijn. Juristen adviseren over de toepassing van wet- en regelgeving en handelen bezwaar en beroepen af binnen de ruimte die wet- en regelgeving biedt. Ook zijn ze betrokken bij het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving.

En communicatieadviseurs ontwikkelen toegankelijke websites voor voorlichting en advies.

Wie ondernemend Nederland een warm hart toedraagt, kan bij onze organisatie dus alle kanten op.

IP/Internationaal Ondernemen/ Business Development

De afdeling Internationaal Ondernemen is onderdeel van de directie Internationale Programma's binnen RVO. De afdeling bestaat uit 5 teams. Wij werken aan handelsbevordering, investeringen en bedrijfslevenontwikkeling in ontwikkelingslanden. Onze doelgroep is ondernemers. Wij werken nauw samen met branchevereningingen in Nederland en met de Ambassades en Consulaten van Nederland in het buitenland. Binnen deze functie werk je voor het team Business Development.


Reageer op deze vacature