Begeleider B - Expertisecentrum KJG Vries

Cosis zoekt voor het expertisecentrum in Vries een Begeleider B (30 uur per week, 4 dagen ). Straal jij de benodigde rust uit? Sta jij stevig in je schoenen? En werk jij graag met jongeren die veel moeilijk verstaanbaar gedrag laten zien? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Functie inhoud
Wie ben jij?
Je bent een begeleider die betrouwbaar is, consequent handelt en rust uitstraalt. Ritme en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de bewoners. Jij weet vanuit het ritme, van zowel de groep als van de individuele bewoners  te begeleiden en de regie uit te voeren terwijl je in contact en dialoog blijft met de bewoner.

Je brengt veel tijd met onze cliënten door en kunt, ook als de omstandigheden ingewikkeld zijn, een vertrouwde en gezellige basis voor ze creëren. Je weet een gewone dag leuk te maken, samen met jou genieten onze cliënten van kleine dingen zoals een activiteit doen, een kort gesprek voeren of een wandeling. Je weet hoe je contact met een cliënt maakt en hoe je het contact kunt behouden.

Je hebt humor en engelengeduld, je bevordert de zelfredzaamheid van cliënten door ze zoveel mogelijk zelf te laten doen, maar wel in de nabijheid van een begeleider. Je kunt de cliënt en zijn gedrag goed lezen. Je speelt snel in op veranderingen in de omstandigheden, het gedrag of de hulpvraag. Een drukke werkdag kun jij zo indelen dat de cliënten dit niet opmerken, omdat jij de rust uitstraalt waaraan zij behoefte hebben.

Je werkt om tegemoet te komen aan de behoeftes van de cliënt, hierdoor kijk je anders naar probleemgedrag. Je weet dat probleemgedrag het topje van de ijsberg is en er altijd iets aan het probleemgedrag ten grondslag ligt. Dit doe je op basis van de kennis die je hebt vanuit de overdracht van collega’s, het begeleidingsplan en het agogisch overleg. Op het moment van agressie weet je de rust te behouden en sta je stevig in je schoenen, daar waar nodig kun je bewust terughandelen. Je ziet het als een uitdaging om de diensten waarin spanning heerst goed te laten verlopen door zo snel mogelijk het programma weer op te pakken. De onvoorspelbaarheid is juist hetgene wat jou aanspreekt. Vanuit je reflecterend vermogen kun je nadien de situatie met collega’s en/of gedragswetenschapper bespreken. Het gesprek aangaan vind je normaal, je overlegt met collega’s over wat je opvalt, maar gaat ook het gesprek niet uit de weg over hoe jullie als team nog beter kunnen functioneren.

Je ziet het als een vanzelfsprekendheid om te kijken naar de oorzaak achter het probleem. Waarbij jouw doel is om, met een stukje relativeringsvermogen en passende humor, een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie richting de bewoner op te bouwen.

Je kunt in je werk altijd terugvallen op een Begeleider C en andere enthousiaste collega’s voor overleg en advies. Samen staan jullie voor een prachtig resultaat; zorgen dat onze cliënten (weer) grip op hun leven krijgen.

Functie-eisen
Wat vragen we van je?
Je hebt:

 • een afgeronde opleiding op minimaal mbo niveau 3;
 • enige jaren relevante werkervaring met deze doelgroep/met kinderen;
 • ervaring met moeilijk verstaanbaar gedrag (EMB+);
 • een rijbewijs/auto;
 • een ondernemende, verantwoordelijke en kritische houding;
 • een open houding en kunt onbevooroordeeld luisteren;
 • een ‘geen zorgen voor, maar zorgen dat’-aanpak.

Je kunt:

 • zoeken naar de beste bestaande of nieuwe oplossingen;
 • openstaan voor nieuwe dingen;
 • rust uitstralen en nieuwsgiering zijn;
 • omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag;
 • open en heldere taal naar cliënten en hun familie spreken;
 • collega’s, cliënten, verwanten en gasten een welkom gevoel geven;
 • plezier halen uit ‘net dat stapje extra zetten’ voor je cliënten en collega’s;
 • uiteraard ook een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.

Je bent:

 • enthousiast om te werken met het netwerk van de cliënt en deze waar nodig uit te breiden;
 • flexibel, want je hebt onregelmatige diensten en het kan ook weleens voorkomen dat je gevraagd wordt een collega te vervangen;
 • ondernemend en stressbestendig;
 • betrouwbaar;
 • steeds nieuwsgierig naar de vraag achter de vraag;
 • iemand die blijft investeren in zijn eigen ontwikkeling.

Je wilt:

 • minimaal één keer per dag een compliment geven aan bijvoorbeeld een cliënt of collega.

Aantal uren per week
Het betreft een functie voor 30 uren per week.

Wat bieden wij?

 • Cliënten, verwanten en collega’s die blij zijn om jou te zien.
 • Een locatie of afdeling waarop je trots kunt zijn.
 • Een team waarin teamprestatie en plezier in het werk vanzelfsprekend zijn.
 • Collega's die net als jij alles uit de dag halen.
 • Een tevreden glimlach aan het einde van de dag.
 • Voor deze locatie bieden wij een salaris van minimaal € 1.800,- en maximaal € 2.675,- volgens FWG35 van de CAO Gehandicaptenzorg (op basis van een fulltime dienstverband).
 • Bij goed functioneren een vast dienstverband.

Leuke extra’s:
Wij bieden goede arbeidsvoorwaarden (voor meer informatie klik hier). Mocht je naast je werktijd nog zin hebben in een leuke activiteit zoals een stedentrip of een musical? Cosis heeft een actieve personeelsvereniging met een veelzijdig aanbod van activiteiten.

Interesse en sollicitatie
Enthousiast geworden? Solliciteer direct!
Wil jij ook werken voor één van de grootste werkgevers van het noorden? Waarbij je werkt in een klimaat waarin verantwoordelijkheid en eigenaarschap voorop staat? En waar je volop kansen krijgt om je te ontwikkelen? Stuur dan een motivatiebrief en cv en wie weet word jij onze nieuwe collega! We ontvangen je sollicitatie graag  uiterlijk op 25 augustus aanstaande. Sollicitaties die we later ontvangen, kunnen we niet in behandeling nemen. De gesprekken zullen plaatsvinden op 28 of 29 augustus 2019.

Je kunt solliciteren via de button ‘solliciteren’ op deze pagina. Vul het formulier in en maak je account aan. Via dit account kun je ook de voortgang van je sollicitatie volgen. Als je eerst meer wilt weten of vragen hebt over de vacature, bel dan met Heidi Broersma (Locatiehoofd) op 06 – 135 523 69 of met Tietia Mekkering (Teamcoördinator) op 06 – 835 257 83.

Deze vacature wordt gelijktijdig in- en extern verspreid, waarbij interne kandidaten met voorrang zullen worden behandeld. 

Waar staan we voor?
Cosis helpt mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking grip te krijgen en houden op het leven. Je komt ons tegen in Groningen en Drenthe. Midden in de samenleving, voor korte of langere tijd en dicht bij de mensen die we helpen. ‘De bedoeling’ van onze organisatie is richtinggevend voor hoe wij ons dagelijkse werk doen. Daarbij staat de samenwerking tussen cliënten, het persoonlijk netwerk en de professional centraal. Onze vakbekwame, professionele en bevlogen medewerkers schakelen onze dienstverlening ‘op en af’ waar mogelijk of noodzakelijk. Samen maken we kleine stappen om de opgestelde doelen te behalen.

Cosis maakt gebruik van 'cliëntprofielen'. Binnen Expertisecentrum KJG Vries bieden we hulp aan de persona  Priscilla. Ben je nieuwsgierig naar de persona's van Cosis, klik dan hier!

Over de  locatie
In oktober 2018 werd een nieuwe woonlocatie voor 8 cliënten in Vries gerealiseerd. Het gaat om 2 geschakelde woningen aan de rand van het terrein. Het zorgaanbod wordt vertaald in een dagprogramma en bezetting. Vanuit de woningen zal het terrein verkend worden en zover als mogelijk zullen cliënten in passend tempo bij bestaande dagbesteding op het terrein aansluiten

Er is een team geformeerd dat de cliënten wil doorgronden in hun behoeften en daar voortdurend bij aan probeert te sluiten. Dit door middel van vooraf leren kennen van de cliënten en hun ouders/verzorgers, scholing (TripleC/LACCS) en uitwerking van de behoeften van cliënten in een dagprogramma en passende omgang. We willen werken aan herstel van het gewone leven, door het bieden van herkenbare ritmes van activiteiten en een betrouwbaar team van begeleiders die cliënten steeds beter kan ‘lezen’. Wanneer we onvoldoende aan de behoeften van de cliënt voldoen dan zien we een ineffectief reactiepatroon (wat de cliënt niet zelf kan reguleren) en is het aan ons om beter aan te sluiten (elke keer opnieuw en willen puzzelen). We willen ons met ouders/andere betrokkenen inzetten voor een goed leven van de cliënten en elke keer proberen ‘de puzzels’ weer samen te leggen. Een positieve sfeer in inrichting en ruimtes creëren; een thuis met zoveel mogelijk positieve ervaringen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren