Over Pep Degens en de hele expeditie van Betekenis

Ik hou daarvan, even rustig binnenkomen bij een online event, gewoon even koekeloeren wie er allemaal zijn, muziekje op de achtergrond, en terwijl ik dit schrijf heb ik opstaan Fountaines DC, A Hero’s Death, niet dat het iets met de lezing van Pep Degens te maken heeft, maar ik hoor wel de mantra die gezongen wordt “Life ain’t always empty” “Life ain’t always empty”“Life ain’t always empty”“Life ain’t always empty”... . Dus heeft het toch weer alles te maken met het webinar van Pep Degens.


Waar we de hele expeditie van de Noorderlinkdagen aan BETEKENIS hebben opgehangen komen hier heel mooi zaken samen. In november hoorden we Kees Klomp de ombuiging maken, purpose, betekenis enz. hij maakte er BEDOELING van. En sindsdien denk ik ook steeds als ik dat woord hoor aan een betere wereld. En je kunt het mooi omkeren, dat kan toch niet de BEDOELING zijn, ik hoor het burgemeester Aboutaleb deze week nog zeggen.


Zeker de moeite waard!

Pep Degens deed het ook, hij gebruikte het woord BEDOELING, in dezelfde context als Kees Klomp dat deed, over wat je wilt bereiken, niet als intentie, maar wat je beoogt te bereiken, wat nu echt de bedoeling is. Zeer de moeite waard, kijk het maar terug, het staat online.


Pep Degens vertelde over die zaken die mensen op hun sterfbed uitspreken over waar ze veel tijd aan hebben besteed die achteraf niet de moeite waard bleken te zijn geweest. Hij wist niet dat Longarts Sander de Hosson daar dezelfde week een column aan heeft besteedde, de dingen waar mensen spijt van hadden.


Ik weet dat Sander de Hosson ook nog het podium krijgt in deze grote expeditie. (Hou ons in de gaten!) Ik weet niet zeker of het de BEDOELING was om alles zo mooi bij elkaar te laten komen, maar feitelijk maakt dat ook niet uit, deze expeditie is zeer de moeite waard!


Zo komt ook op 4 februari Nynke Laverman langs om ons het bewustzijn van rekenschap te geven, ze gebruikt daar onze voorouders voor, en laat nu Kees Klomp dit weer als inleidende muziek hebben gebruikt voor zijn lezing. Die kwam toen al binnen, maar in de context van deze expeditie valt het allemaal op zijn plaats.


Ergens in deze expeditie hoorde ik een citaat van Chief Seattle, uitgesproken in 1854. Dit is filosofisch, maar oh zo waar en actueel, altijd.

 

“All thing are connected.

Whatever befalls the Earth

Befalls the sons of the Earth.

Man did not weave the web of live.

He is merely a strand in it.

Whatever he does to the web,

He does to himself.”

 

Wat dan weer prachtig aansluit bij het lied dat Annemarie de Bie voor de 'Noorderlinkdagen De expeditie' improviseerde: Web van het leven.

Blijf het volgen, want dat is wel de BEDOELING, “Life ain’t always empty”

Henk Eggens