Nieuw bij Noorderlink: Unigarant
"Als onderdeel van de ANWB is mobiliteit voor Unigarant niet weg te denken."
Eerder dit jaar mochten we een nieuw lid verwelkomen bij Noorderlink. Verzekeringsmaatschappij Unigarant sloot zich bij ons aan! We spraken met Linda Vos, manager P&O, over het bedrijf en hun uitdagingen en oplossingen op het gebied van HR. Linda legt onder andere uit hoe Unigarant omgaat met het hybride werken in hun 'Verbindend Werken'-programma. Lees verder en leer meer!
Het hoe/wat/waarom van Unigarant in Noord-Nederland:
In november van 1971 besluit ANWB om ‘Garant’ op te richten. Als verzekeraar van de ANWB kan Garant alle schades afhandelen en de verzekeringen beheren. Het ging vooral om fiets-, auto- en reisverzekeringen. Op 2 januari 1972 wordt Garant omgedoopt tot Unigarant. Wij begonnen op Rokin in Amsterdam. In 1977 zijn we vanuit Amsterdam naar Hoogeveen verhuisd. Daar staat ons kantoor nog steeds. Wij verkochten niet alleen meer ANWB verzekeringen, maar ook verzekeringen van Unigarant zelf. Daarbij werkten we steeds meer samen met verzekeringsadviseurs, rijwielhandelaren en reisbureaus.
Tegenwoordig werken we nog steeds op dezelfde manier. Ook werken wij nog samen met de ANWB. Zodat we niet alleen schades goed kunnen behandelen, maar ook hulp kunnen bieden als iemand met pech langs de weg komt te staan. Dit helpen zit in ons DNA. Het is wie we zijn. Na al die jaren is Hoogeveen ons thuis. In 2018 hebben we ons pand grondig verbouwd om de groei in medewerkers aan te kunnen. Project Thuis noemden we dat. Ondertussen zijn we met Thuis 2.0 bezig, waarbij ons pand nog eens 150 extra plekken erbij krijgt en plaats biedt aan meer dan 600 Unigaranters.
Welke ambitie voor Noord-Nederland wil Unigarant realiseren met/binnen het Noorderlink-netwerk?
We willen samen met de aangesloten organisaties van Noorderlink laten zien dat het Noorden een aantrekkelijke werkomgeving is, waar veel kansen liggen voor werknemers. Door samen kennis en expertise uit te wisselen willen we een bijdrage leveren aan ontwikkeling van medewerkers en organisatie.
Wat zijn voor Unigarant de belangrijkste issues in de Noordelijke regio?
We zien bij specialistische functies dat het moeilijker wordt om talenten te werven. Daarom nemen we ook actief deel aan bijv. de IT-Hub in Hoogeveen om talent aan de regio te binden.
Is er voldoende mobiliteit binnen Unigarant? Is dat voor jullie van belang, voeren jullie er actief beleid op?
Unigarant hecht veel waarde aan ontwikkeling en mobiliteit. Voor een groot deel van de medewerkers is ontwikkeling een belangrijk onderdeel van hun werkgeluk. En wanneer medewerkers werkgeluk ervaren leidt dat vaak ook tot betere prestaties. Zowel in 2019 als in 2020 zijn er ongeveer 40 Fte binnen Unigarant doorgestroomd. Onze programma’s Goed Bezig (focus op duurzame inzetbaarheid) en Goed Gewerkt (focus op de continue dialoog over werkgeluk, ontwikkeling en prestaties als vervanger van de traditionele functionerings- en beoordelingssystematiek) dragen bij aan de ontwikkeling en de mobiliteit.
Op welk punt zou Unigarant kennis, expertise en best practices kunnen gebruiken en op welk punt zou Unigarant dat kunnen bieden?
Op het gebied van data gedreven HR zijn we nieuwsgierig naar de best practices bij andere organisaties. En dat geldt ook voor hybride werken. Onze visie met uitgangspunten hebben we geformuleerd en we gaan hier de komende tijd mee experimenteren en ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van andere organisaties die hiermee aan de slag gaan. Daarnaast hebben we ook het een en ander te brengen. Met een eNPS van 63 hebben we een enorm hoge medewerkerstevredenheid, iets waar we trots op zijn. Daarnaast hebben we een uniek mobiliteitsbeleid (reizen). Als onderdeel van de ANWB is mobiliteit voor Unigarant niet weg te denken. Iedereen denkt aan de ANWB als het over het thema mobiliteit gaat. Naar buiten toe uiten we al langer het belang van minder CO2-uitstoot en minder files. Dan is het ook van belang dat we dit zelf ook uitdragen. Met ons mobiliteitsbeleid kunnen medewerkers op verschillende manieren reizen voor het werk en hoe schoner je reist des te hoger de vergoeding. We vergoeden de daadwerkelijk afgelegde kilometers. Welke manier van reizen je kiest dat maakt niet uit. Dus je krijgt ook een vergoeding voor lopen of fietsen naar je werk. En omdat we deze manieren van vervoer willen stimuleren is de vergoeding daarvan hoger als voor de auto. Ook subsidiëren we de aanschaf van een fiets. En als je auto rijdt, stimuleren we de overstap naar elektrisch door het geven van een subsidie. Dus is je nieuwsgierigheid gewekt over medewerkerstevredenheid, mobiliteitsbeleid (reizen) of de al eerder genoemde programma Goed Bezig of Goed Gewerkt? We delen graag onze ervaringen
Hoe gaat er gewerkt worden als straks de pandemie voorbij is?
Bij Unigarant gaan we aan de slag met Verbindend Werken, Unigarant’s manier van hybride werken. Hierin komt het beste van het werken voor en tijdens corona samen.
Hoe zie je het hybride werken?
De coronacrisis dwong ons om vanuit huis te werken en zo min mogelijk te reizen. Nu het erop lijkt dat we steeds meer kunnen terugkeren naar kantoor -na een lange periode van thuiswerken- moeten we met elkaar afspreken hoe we dat aanpakken. Steeds meer medewerkers geven aan flexibel te willen werken en hier eigen regie op te willen hebben. We gaan ‘Verbindend werken’. Concreet betekent dit: we stellen onze werkzaamheden centraal in de keuze voor onze werklocatie en werktijden. De mogelijkheid om flexibel te reizen en de vrijheid om dit voor jezelf en samen met je directe collega’s in te vullen, vinden wij belangrijk. We nodigen alle medewerkers uit te experimenteren, werkpatronen die niet langer functioneel zijn te doorbreken en in gesprek te gaan over wat je hiervoor nodig hebt. We zullen een experiment starten waarin we het volgende van belang vinden:
- Een verdeling hanteren van 40 – 40 – 20
- Online vergaderen kan altijd
- Spitsmijden en een vermindering van de CO2-uitstoot realiseren
- Gezond, gelukkig en productief (samen)werken
- Een meer wendbare organisatie worden door flexibiliteit en een andere mindset
- Een aantrekkelijke werkgever (zodat we talent aan ons kunnen blijven binden)
- De ‘kaders’ van verbindend werken zijn hiermee vastgesteld, het experiment gaat vooral over de invulling.
Naar welke andere Noorderlinkorganisatie ben je nieuwsgierig en waarom?
Ik heb geen specifieke voorkeur. Ik ben nieuwsgierig naar alle aangesloten organisaties en hoop snel kennis te maken.
Wat zou je die organisatie willen vragen?
Met welke vernieuwing op het gebied van HR zijn jullie bezig?
door Philip Smits