Over de Week van de Uitwisseling

"Het is voor iedereen en dat maakt het juist zo leuk"

Verandering van spijs doet eten. Van 31 mei tot en met 4 juni was het de Week van de Uitwisseling, een jaarlijks terugkerend evenement wat alweer een tijd geleden is opgezet door Werken in Friesland. Noorderlink sloot zich graag aan bij dit initiatief en sindsdien kunnen we heel Noord-Nederland bereiken. Hoe het werkt? Als jouw bedrijf zich heeft aangemeld voor deze week, dan kun jij je opgeven om eens een dagje mee te lopen bij een ander bedrijf. En dit kan alle kanten op gaan! De drie pijlers voor deze week zijn: verbinden, bewegen, ervaren. Ik sprak daarover met Grietje Huizing, projectleider van de Week van de Uitwisseling.

Grietje is projectmanagement-ondersteuner bij woningcorporatie Lefier, en bij Noorderlink geen onbekende. Ze is eerder al een jaar “op uitwisseling” geweest toen ze bij Noorderlink op een werkervaringsplek aan de slag ging als event-organisator. Het kan heel waardevol zijn om je vaste werkplek tijdelijk in te ruilen voor iets anders, of dat nu voor een dag is of voor een jaar. Bij Noorderlink hield Grietje zich bezig met de organisatie van de betaalde cursussen en een grote netwerkbijeenkomst. Inmiddels is ze weer terug bij Lefier, waar ze met frisse moed weer aan de slag is gegaan. Via het netwerk hoorde ze dat er gezocht werd naar mensen die de Week van de Uitwisseling wilden organiseren. In eerste instantie zou ze de editie in 2020 organiseren, maar toen corona roet in het eten gooide, bleef de hele projectgroep nog een jaar zitten. De 2021 editie moest een succes worden!

En dat werd het ook. Hoewel corona nog steeds niet weg was, en sommige bedrijven daarom nog wat huiverig waren, stonden anderen te springen om weer iets nieuws te beleven, iets te leren en connecties te maken. Veel bedrijven kozen voor een online kennismaking, maar dat mocht de pret niet drukken. Aan de hand van de drie eerder genoemde pijlers vertellen we hoe het dit jaar ging.

Verbinden

Wanneer je je opgeeft voor de Week van de Uitwisseling, kun je ervoor kiezen om je te matchen aan iemand binnen jouw vakgebied. Op die manier kun je zien hoe andere bedrijven bepaalde herkenbare problemen oplossen. Van herkenbare uitdagingen tot nieuwe best practices. Je vindt elkaar in het midden. Van daaruit zijn in het verleden zelfs samenwerkingsverbanden opgezet!

Ook is het makkelijk om vanuit een wat bredere hoek kennis te maken met een bedrijf. Grietje vertelt hoe ze dit jaar (online) op bezoek was bij de Gasunie. Je kent ze van naam, en nu ook van binnen. Op het programma stond een introductie over het bedrijf zelf en een presentatie over hun visie tot 2030. Men name dat laatste deel vond Grietje heel interessant. "We moeten van het gas af en de Gasunie anticipeert daarop door zich te richten op waterstof. Wist je dat de leidingen die nu het Groninger gas vervoeren ook geschikt zijn voor het transport van waterstof? Dat is waar de toekomst ligt."

Bewegen

Het zou zomaar kunnen dat je op bezoek gaat bij een werkgever die je eigenlijk veel meer aanspreekt dan je huidige werkgever. Als de ander ook nog eens een positie vacant heeft, ben je binnen. De Week van de Uitwisseling zorgt ervoor dat deze deuren makkelijker opengaan en je geen mooie kans misloopt.

Als werkgever hoef je niet bang te zijn dat iedereen spontaan bij de ander gaat werken; een kijkje in andermans keuken kan ook de waardering voor de eigen werkplek weer vergroten, of juist inspiratie geven om meer uit de huidige functie te halen. Dat is uiteindelijk een heel persoonlijke kwestie.

Ervaren

Sommige vaste deelnemers zitten elk jaar al klaar voordat de inschrijving opent. Zij weten namelijk dat er bij bepaalde bedrijven een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn. Deze zitten dus al heel snel vol, want er valt wat te beleven! Omrop Fryslân maakt er bijvoorbeeld elk jaar een extra bijzondere ervaring van. In totaal kunnen vijf mensen een dag meelopen. Zij gaan dan met een reporter op pad of draaien mee op de redactie.

Grietje vertelt over een populaire nieuwkomer: ‘TuinInDeStad’. Deze non-profit organisatie beheert een terrein met een moestuin, kweektuin, kas, camping, speelterrein, kerstbomenbos, atelier en terras. Hier komen niet alleen planten, maar ook mensen tot bloei. Mensen die hun dagen vooral voor een scherm doorbrengen vonden het heerlijk om eens de handen in de aarde te steken en intussen meer te leren over hoe deze organisatie tot stand is gekomen.

Ieder jaar sluiten er weer meer bedrijven zich aan en zo garanderen we altijd een bijzondere ervaring. Als we corona weer onder controle krijgen, kan volgend jaar het evenement weer voornamelijk in persoon plaatsvinden. Wij zijn alvast heel benieuwd bij wie we volgend jaar mogen binnenkijken! Wil je zeker weten dat jij ook op uitwisseling kan gaan? Spoor dan vooral je HR-afdeling aan om zich op te geven wanneer de volgende editie eraan komt. Het maakt niet uit waar je werkt of wat je doet. Zoals Grietje zei: de Week van de Uitwisseling is voor iedereen, en dat maakt het juist zo leuk!

door Marieke Veenendaal