Toen Younglink naar Brussel vertrok...

Internationale reis - De invloed van Brussel op Noord-Nederland  - 22 & 23 oktober 2015


Bekijk ook de aftermovie hieronder!

Groningen, 22 oktober en 06:00 uur in de ochtend. De bus wordt ingeladen met allerlei lekkers en iedereen zoekt nog timide naar een plekje. Het voelt weer een beetje als een schoolreisje van vroeger. In Assen en Zwolle worden de overige YoungLinkers opgepikt en uiteindelijk zijn we compleet. Op naar Brussel! Het leuke van deze studiereis is dat er veel Young Professionals van verschillende organisaties aanwezig zijn. Ook deze keer weer een aantal Younglinkers die voor de eerste keer aanwezig zijn bij een Younglink activiteit. Daarom starten we in de bus met verschillende kennismakingspellen onder leiding van showmaster Tom Sluizeman. Even later test Lian de Boer onze huidige kennis over de Europese Unie en wet- en regelgeving. Al met al kunnen we concluderen dat we al best goed op de hoogte zijn. Chapeau!

Rond de klok van half 2 arriveren we in Brussel. Hier bezoeken we het Parlamentarium het bezoekerscentrum van het Europees Parlement. Iedereen krijgt een eigen multimediagids, zodat je op je eigen tempo en op een interactieve manier de geschiedenis achter de Europese Unie en het Parlement eigen kan maken. Een ideale introductie als begin van het bezoek aan Brussel!

Om 15:00 uur worden we verwacht bij het Europees Parlement voor een rondleiding. We krijgen een cynische, maar zeker verhelderende uitleg over het Europees Parlement, de Parlementaire Commissies en het reilen en zeilen in Brussel. Hoe zit het met voorkeursstemmen? Hoe worden wetsvoorstellen voorbereid? En hoe zit het met interculturele verschillen? De diversiteit van de groep valt gelijk op. Er worden vragen gesteld vanuit vele vakgebieden, wat erg leerzaam en verrassend is. Een groepsfoto voor landenvlaggen mag uiteraard niet ontbreken.

Na een lange dag zoeken we ons hotel op. Hier heeft iedereen de mogelijkheid zich even op te frissen voor het diner. We dineren op de Grote Markt van Brussel, zodat we ook nog een stukje van de prachtige stad kunnen zien. Tijdens het diners sluiten Sigrid Sengers en Lisan Assen van het SNN aan.

De volgende ochtend worden ontvangen op het Huis van de Nederlandse Provincies. Tijdens een interactieve werkvorm, genaamd World Café, brainstormen de YoungLinkers mee over thema's waar Noord-Nederlandse lobbyisten zich mee bezig houden in Brussel. Voor dit programma waren de volgende gasten aanwezig:

  • Pieter van Aartsen namens de Gasunie.
  • Pieter Faber namens NG4: de steden Groningen, Leeuwarden, Assen en Emmen.
  • Lisan Assen namens Samwenwerkingsverband Noord-Nederland.
  • Jolanda Hekman namens de Hanzehogeschool Groningen.
  • Tim Buiting namens Neth-ER, welke het Nederlandse kennisveld vertegenwoordigd in Brussel.

Het World-Café bied een handig inkijkje in de Brusselse materie waar Noorderlink-bedrijven zich mee bezig houden. De conclusie van deze middag is dat er veel beluiten worden gemaakt in Brussel en de enige manier waarop je daar invloed op kan uitoefenen is door er aanwezig te zijn.

Om toch nog een hotspot van Brussel mee te pakken, zijn we bij het Atomium nog even uitgestapt.

Het was een erg intensieve reis, waarbij we een kleine blik hebben kunnen werpen in de keuken van Brussel. Ook is er onderling veel genetwerkt. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de internationale studiereis. We willen de groep, maar zeker ook de lobbyisten bedanken voor hun bijdrage! Zonder een ieder was het niet zo'n mooie en waardevolle trip geworden. Bedankt!

Namens de organisatie van de YoungLink Internationale Studiereis,

Hugo, Tom, Lian en Ellen

 Ondertussen is er al druk gebrainstormd over de evenementenkalender van 2016 en hebben de eventteams ideeën voor hun event gepitcht aan de groep. Ook in 2016 kunnen jullie weer mooie events van Younglink verwachten. Eerst sluiten we dit jaar af met het gala, waar ook de Noorderlink Young Netwerk Award wordt uitgereikt. We zien jullie graag 27 november op ons gala!